All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

Märkning

Det är tidigt på morgonen i Bygdøy Allé. Kemisk damm strömmar in i näsan. Christian Torply från Clean Service har börjat spruta en vägg fylld med märkning. Husägaren är otålig, han har väntat länge för att temperaturen stiger tillräckligt för att ta väggen, eftersom skribborna inte ser bra ut i ingången till rådhuset.

- Nu kommer kemikalierna att fungera en stund, så att färgen löser sig, säger Torply.

Hög efterfrågan

Det finns en stor efterfrågan på tagging-borttagning, han kan säga, och företaget är kontinuerligt på uppdrag. Vanligtvis tar arbetet några timmar, men han finner också att uppdrag kan ta dagar och veckor. Det beror på vilken typ av ytfärg som sprutas på.

- Mur är särskilt sårbart för märkning. När färgen stannar på väggen under en längre tid, kommer stenen att smula bakom färgen och orsaka stor skada, säger han.

Han har de svåraste uppdragen i byar med målade ytor. Där ska han inte bara ta bort märkningen utan även husfärgen.

- Hur svårt det är att ta bort märkning beror också på hur länge det har suttit på ytan, säger Torply och startar väggens högtrycksspolning.

Mannen försvinner nästan i ångdimman och färgen rinner av, men det är inte lätt att försvinna. Vissa takläggare använder speciellt blandad färg som innehåller syre så att den etsar in i ytan. Sedan är färgen extra svår att ta bort.

Evig match

Enligt Torply finns det flera butiker som säljer produkter som uppenbarligen är avsedda för taggar. Arild Løvstad är en av tre ägare av företaget Ren Service. Han har tagit bort taggning och graffiti i flera år och är certifierad som auktoriserad entreprenör. Han bekräftar Torplys uttalande.

- Det är en privat industri som producerar färg och färg för takläggare, säger han.

Färgen och färgen tränger in i ytan. Således kommer det att finnas en evig kamp mellan dem som kommer att skydda sina hus och "taggarna" som vill se sin signatur stående.

- Det finns en ökande utmaning för oss eftersom det finns blandat syre i pennorna. Om ytan inte är skyddad är det nästan omöjligt att ta bort det helt, kan Løvstad berätta.

Inte över

Många tycker att det bara handlar om att måla över märkning.

De flesta reflekterar inte på den lacken andas inte. En vägg som målas kommer att vara tät och den fukt som normalt passerar genom väggen kommer att förbli. Detta igen kommer att orsaka fuktproblem inuti eftersom fukten förblir i väggen. När kylan kommer kommer den att frysa och skapa sprickbildning i väggen och tegelstenen. På kaklade ytor kommer det att märkas att det faller av flingor.

- ofta måste större delar av fasaden renoveras, vilket är dyrt, pekar han på.

Vaxskydd

Förra året fick företaget uppgiften att skydda "Smittemuren" i Oslo, som muren kring det gamla rikssjukhuset kallades. Det har en antikvarisk betydelse.

- Vi använde en vaxbaserad produkt för att skydda väggen, fortsätter han.

Produkterna som används på andningsbara material har en så kallad "offerbädd". När taggningen ska tas bort kommer skyddet också att försvinna och området kommer att skyddas igen. Fördelen med en sådan produkt är att det bara krävs varmt vatten för att ta bort taket, så att fasaden skadas.

- För nyrenoverade ytor är detta en smart och prisvärd lösning, säger Løvstad.

En stor utmaning är att märkningen ofta behöver långt in i en yta eftersom den är porös. Då kommer det att förbli "skuggor" på ytan.

- Du kommer att se den överallt i stan och avsluta de-taggen.

ADVERT

Mest populära