All egendom: trädgård, kök, inredning >> Utomhus

För att bli bostäder färg fina

Arkitekt och konstnär Mette L'orange är en av dem som mest vet om norsk färgning utomhus. Hon har studerat många städer i detalj och har skapat färgscheman för mer än ett annat Voss-centrum. Hon har ett arkiv med tusentals bilder. Samlingen visar hur olika färgerna på norska stugor och hus egentligen är. Hon letar fortfarande efter att dokumentera mer, och arbetar nu med en bok om ämnet.

När Mette L'orange lär ut konst- och arkitekturstudenter, gillar hon att påpeka att det norska färgdiagrammet är unikt i världen.

-Hur många länder har praktiskt taget inga säsonger. Vi har dem i rik monn. Vi har ett kort och överväldigande sommarljus och en lång vinterljus. Vi pratar om ljus som påverkar färgerna på ett helt annat sätt. Sørlandshvite fasader är vackra i juli. Men ingenting är så blekt som en vit fasad på vintern. Därför är jag förvånad över att så många väljer att bestämma husets färg endast från de korta sommarmånaderna.

Japanska tror inte norska

L'orange kom nyligen hem från en studieresa i Japan. Många har påpekat hur japanska och skandinaviska mönster ofta spelar samma element. Båda har långa traditioner av trä som byggnadsmaterial. Båda föredrar enkla och tydliga former, både på möbler och föremål.

- Likheten upphör när det gäller husfärger. Husen i Japan är naturliga, grå eller bruna. När jag besökte landet hade våren kommit, och körsbärsträdarna stod i full blomning. Mina värdar påpekade att det var natur som skulle ge den färgglada kontakten med arkitekturen. Liksom oss har japanerna klara årstider och vill fördjupa färgskiftningarna i dessa mot de dämpade nyanser av arkitektur. De är inte individualister när det gäller färger, säger Mette L'orange.

Det är därför kontrasten är bra för oss norrmän. Vi är väldigt individuella. Till detaljhandeln kommer en familj in och kommer att måla huset gult. Nästa dag kommer grannen och kommer att ha en blå färg för sitt hus.

Summan av mycket

Färgexperten är inte orolig för dem som tycker att det är trevligt med ljusa färger.

- Det kan vara bra! Färgbildningen är summan av många influenser. Det finns några traditionella platser. På andra ställen bestämmer mode mest. Hur är färgen på väggen är också en fråga lokala ljusförhållanden och klimatet: Regn och mulna dagar i västra Norge sätter ett annat varumärke i färg än vad du får i torra inlandsområden.

Mette L'orange rekommenderar att detaljhandeln ger råd om enkel "färggrammatik".

- De flesta återförsäljare vet hur viktigt det är att säga att en liten färgmärkning inte ger rätt intryck av en färg som ligger på en hel vägg. Då är det rätt att göra klädsel på plats.Anledningen är att färgen ofta kan bli mycket starkare i stort format. Men det är så viktigt att göra kunden medveten om kontrasterna. På grund av rädslan för färgstyrkan är en försiktig person frestad att välja färg runt fönster och dörrar baserat på ett enda krav: att det ligger nära väggfärgen. De hoppas att resultatet blir harmoniskt. Poängen är att det ofta kan vara för kontrastlöst. Det finns helt enkelt för lite avstånd mellan de färger de har valt och du skiljer inte mellan fasadlivet och de konstruktiva lederna, detaljerna och fönsterramarna, som tillsammans utgör bara fasadens grammatik. Du borde verkligen studera husets stil för att ta reda på hur du har färgat liknande fasader. Vissa epoker har också gynnat hela färgen. Det kan nästan vara bättre än att göra grovt "felskärning" med en komplicerad inbyggd fasad.

Inte bara "Jag vill"

I stället för att bara lyssna på kundens "Jag vill", bör de som arbetar i handel fråga: Hur står ditt hus? Betyder l'orange: när är den byggd? Vad sägs om grannarnas färger, vad är bäst för dem?

"Det är underbart att Norge är så varierat, men förutsättningen för de som målar hus är att de får färgerna att blandas ihop. Norrmännen är inte vana vid att tänka i ett större sammanhang än sin egen plot. Kanske är det därför vi ser bostadsområden där ett hus är färgat, nästa i pastell. Så här förlorar webbplatsen något. Avstämda färger kan ha fått en sammanhängande karaktär samtidigt som man lyfter varje enskilt hus.

- Finns det några färger du borde avstå från?

- Ingen egentligen. Men jag tycker att det är olyckligt, den rosa fasaden och den gröna skylten på en träbyggnad som rymmer en begravningsbyrå i Oslo. För mig är föreningar helt fel. Rosa hör mer hemma i en underkläderaffär. Det finns dock sådana extrema exempel. Mer är de "misstag" som människor stöter lite på eftersom den norska verkligheten inte kan uppfylla alla drömmar. När till exempel de starka vita och blåa färgerna som en husägare var glada över vid Sydtornet, får man inte ta ljus och värme när de används i ett bostadsområde i Oppegård. Resultatet är tvärtom.

Mest populära

- I redaktionen har vi just fått frågor från en husägare i Kirkenes. Hon har ett gult hus idag och kommer att ändra färg. Hon vill ha den ljus men inte sandig, för att den har grannen. Vilka råd kommer du att ge?

- För att ge tydliga råd fick jag se huset och omgivningen. Men den viktigaste rekommendationen är alltid att genomföra vidskepelser. Norra Norge är spännande tack vare den mörka sidan och den långvariga skymningen. Då är det mycket blå i ljuset. Det ger stark blåsning på vita ytor. Å andra sidan kommer blå detaljer att "lysa", eftersom vårt öga ser grönt blått bäst när det är lite ljus. Effekten kan användas med små, blåa detaljer på och runt huset. Förresten har hon rätt att ta hänsyn till färgen på grannhuset.Men kanske borde hon inte ta det helt!

ADVERT

Mest populära