All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

Detta är förbjudet

De mest energiintensiva glödlampor kommer att förbjudas inom EU, och försvinner förmodligen redan efter nyår. Detta gäller för lampor på 100 watt.

En expertgrupp bestående av representanter från de 27 EU-länderna rekommenderar glödlampa förbud i slutet av 2012. Dessutom har de norska myndigheterna tidigare flaggat vill förbjuda glödlampor. Glödlampor använder bara 5 procent av energin till ljuset, resten blir het.

Stora sparningsmöjligheter

För enfamiljshus kommer omväxling från glödlampor till lavenergilampor inte omedelbart att ge ekonomiska resultat. Vissa hundslips sparas i kraftkostnaderna ätas snabbt av ökade kostnader för att köpa dessa relativt dyrare ljuskällor.

Läs mer: Light News Vad gör något för dig

Detta är en glödlampa som kan ersätta vanliga halogenlampor. Visa mer

Totalt kommer en förändring från glödlampor till alternativa ljuskällor att spara mycket ström. Enligt EU-kommissionen kan EU-länder spara 40 TWh, vilket motsvarar Roms totala energiförbrukning i ett år, skriver NTB.

Eftersom el i EU ofta avfyras med fossila bränslen, innebär det också stora minskningar av koldioxidutsläppen.

I Norge har Enova beräknat att vi kan spara energi motsvarande Trondheims årsförbrukning om varje hushåll i Norge bytte sex vanliga glödlampor med lågenergilampor.

Några alternativa ljuskällor

 • Lysrör: Använder 20% av energin i förhållande till glödlampor.
 • Kompaktlysrör och minipipor med piedestal: Låg energiförbrukning och livslängd på cirka 10 000 timmar.
 • Lampor: Använder 20% av energin jämfört med glödlampor, livslängd 8000-15. 000 timmar.
 • Halogenlökar: Bättre energianvändning än vanliga glödlampor, men kan vara mycket hett.
 • LED: Använder energin mycket bättre än glödlampor och blir inte varm. Mycket lång livslängd.
 • Tips: Danska Sparbanken har gjort en lista över sparpärontyper. Du kan hitta den här.
 • Källor: Enova, Sparlys. nej och grönt vardagligt
 • Begränsningar

  Glödlamporna försvinner inte helt. I mycket höga och mycket låga temperaturer, alternativa ljuskällor dåliga, så att glödlampor kommer fortfarande finnas för användning utomhus, i bilar och ugnar till exempel.

  Skadliga alternativ

  Men inte alla alternativ är lika attraktiva. Så kallade besparingslökar kan innehålla kvicksilver, vilket är mycket skadligt för miljön. På våren uttryckte miljöaktivister sin önskan om inteckningar på sådana glödlampor för att förhindra att de kom i sopor. Detta stöds av miljöorganisationen Green Everyday.

  Tone Granaas är chef för Green Everyday. Foto: Green Living Visa mer

  - En övergång till energisparlampor med miljögift kvicksilver, men förutsätter ett mer tillgängligt system för glödlampor återvinning, säger Tone Granaas, chef för Green Living, i ett uttalande på organisationens hemsida.

  Läs mer: Sätta på sparpärlor?

  Hon hoppas vi kommer snart att få bra LED-lampor i handeln. LED-lampor är utan kvicksilver, har mycket lång livslängd och mycket låg strömförbrukning.

  - Valet av dessa är för närvarande begränsat och teknologisk utveckling behövs innan de kan vara ett alternativ till alla användningsområden, säger Granaas.

  De brittiska myndigheterna har utfärdat varningar mot vissa typer av energibesparande lampor. De har en sådan hög UV-strålning att den överstiger rekommenderade gränsvärden.

  Läs mer: Varning mot skadliga energibesparande lampor

  ADVERT

  Mest populära