All egendom: trädgård, kök, inredning >> Säkerhet

Så att du se mot inbrott

Text: Tuva Bonk Grønning
Få människor kan mycket väl ha undvikit att läsa eller höra om den ökända "drill gang" under veckorna runt påsk. Även om det har ställts in på "gäng" under de senaste veckorna, skulle Roy Aspelund, låssmed mästare och chef för lås och nyckel Majorstua säga att de har sett liknande fall i flera år.

- Vi möter ofta människor som har haft inbrott, och oftast har tjuvarna trängt igenom Windows genom att antingen borra eller bryta upp ", säger han.

Han rekommenderar att både fysisk och elektronisk säkring finns i hemmet, det vill säga både extra lås och inbrottslarm.

- En utesluter inte den andra. Jag hör fortfarande någon som säger "Jag är orolig, så jag behöver inte låsa", men det är fel. Larmet hindrar människor från att stanna länge i ditt hem och ser till att ett larmföretag löper ut, men helst kommer man att förhindra att någon kommer in i det, säger Aspelund.

Bekymrade husägare
Sektor Eckblad, kommunikationschef på Sector Alarm, säger att de har fått tre gånger så många förfrågningar om inbrottsskydd efter påsk.

- Detta beror förmodligen på de så kallade "borebanden" som det har skrivits och talat mycket om. Ett ökande antal inbrott sker via ingångsdörren, det vill säga inte via huvuddörren, och det är uppenbart att de som kontaktar oss är mycket angelägna om skydd, säger hon.

Ett skydd säkerställer till exempel fönster och dörrar, så du kan få larmet när du är hemma och rör dig fortfarande fritt inuti.

- Om du har ett hemlarm rekommenderar vi att du spenderar hela dagen, både när du sover, hemma under dagen och när du inte är hemma, säger Eckblad.
Lås på fönstren

Låssmed Aspelund tycker att du enkelt kan förhindra inbrottstjuvar att komma igenom hål genom att få låser till fönstren.

- Alla fönster och fönster som kan tränga in bör ha sådana lås. Ett sådant lås kostar 250 kronor, så det behöver inte vara dyrt för att säkra extra. För att sådana lås inte påverkar utflyttningsvägarna borde du ha nyckeln liggande tillgänglig. Inte så nära att tjuvarna kan krossa lådan och lägga i handen efter nyckeln, men fortfarande nära fönstren eller dörrarna säger han.

Om du är i en lägenhet och är rädd för inbrott, kan du se till att du har ett lås förutom huvudlåset. Ett sådant lås kostar cirka 3000 kronor, men det kan fortfarande vara värt investeringen.

- Är du verkligen rädd för inbrott finns det också manipuleringssäker dörrar av stål, men dessa kostar cirka 30 000, och är förmodligen inte något som de flesta av oss känner ett behov, säger Aspelund.

ADVERT

Mest populära