All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

För att skydda sig mot den kalla

Ovanligt ger hög elräkning

Inte bra att sova med fönstret öppet

Bränder rätt i skorstenen

Du kan spara tusentals

Vintern förra året var särskilt kallt och många hushåll fick problem Nu meddelar meteorologerna en ny kylperiod. Januarkulde i november kallar de det.

En av de mest utsatta sakerna i ett hus är vattenrören.

Det finns två saker att notera, betonar chefen för SINTEFS Water Damage Office, Lars-Erik Fiskum, för klick. nr.

- Det får inte bli kallt sugrör som är öppen i en sådan en källare, om du vet att du har vattenledningar som finns i ytterväggen, är det viktigt med tillräcklig värme i rummet intill rören.

Han säger att om röret ligger mitt i en yttervägg och det är minus tjugo grader ute, var medveten om temperaturen i det intilliggande rummet.

- Till exempel, om det bara finns tio grader i detta, kan det finnas risk för att röret ligger på minusidan och sedan fryser det snabbt.

- Överbelasta inte elsystemet

Med kylan finns det också behov av att skruva ugnarna, men det betyder också att belastningen på elsystemet ökar.

- Man bör vara noga med att inte överbelasta det elektriska systemet, eftersom det kan bli varmt igen ledningar och kontakter och brandfara utveckling, säger chefen för elsäkerhet vid NELFO, Björn Sorensen, klicka. nr.

Utmaningen kan vara särskilt hög i bostäder med äldre anläggningar, som inkluderar skruvar.

- A 10 A säkring kan motstå en ström på upp till 20 A, vilket innebär att ledningsdragningen är laddad med ca 4600 watt, vilket är mycket mer än de är avsedda för, förklara Sørensen.

Kolla på

Sørensen-rådet för att ta reda på om elsystemet är i brytpunkt är att kontrollera eluttag och andra anslutningar. Du bör också kontrollera säkringsboxen regelbundet och veta om det är extra varmt runt säkringarna.

- Gamla masugnar kan vara farliga

Sørensen är också angelägen om att notera panelugnarna runt huset och kontrollera att de inte är täckta eller att möblerna ligger nära dem.

- När det gäller fristående värmare bör dessa i allmänhet endast användas när de är närvarande. Och speciellt är gamla masugnar farliga, eftersom de inte är utrustade med säkringar som bryter mot strömmen om ugnen är över.

Läs också:

Detta gör skotta lättare

hur man håller trappan isfria

dyrt med stor braskamin

Så du bör lägga på

ADVERT

Mest populära