All egendom: trädgård, kök, inredning >> Husdjur

Att bli påträngande geting

En av de tips som har ägt rum i sociala medier och på andra håll på senare tid är ett enkelt trick med vanligt kaffe, matchningar och aluminiumfolie. Tipset delades ursprungligen på Facebook av Svenska Sara Haak från Norrtälje förra sommaren. Sedan dess har det varit en seger i både Sverige och Norge.

Spetsen är enkel, billig och inte kräver något annat än vad du har antagligen i köket innan utrustningen: Täck en skål eller djup asjett med aluminiumfolie, häll i lite vanligt bryggkaffe, och gnista på torr kaffe till det lyser och röker i det. Du kan behöva spendera lite tid, men kaffe börjar snart röka. (Det börjar inte brinna.)

Lämna skålen på detta rökfria kaffe på bordet och "röka" ut torket - det kommer att hålla sig borta från mat och människor i närheten. Om det blåser ska du använda en skål med kanter som skyddar vinden så att värmen inte försvinner.

Läs också: Getingar trivs med fläck svamp >>

Plastpåsar med vatten

Det är tänkt att vara möjligt att skrämma bort getingar genom att hänga helt genomskinliga plastpåsar med vatten runt utanför området där du inte vill ha träd kontakt välkomna . Väskorna måste vara av helt klar typ, inte de med en "frostat" yta. CD-skivor bör också göra samma sak.

Bottle Trap

En annan, mer klassisk trick är att dela upp en tom halv liter läsk flaska i hälften i mitten, häll något mycket söt, såsom juice i botten av den nedre halvan av flaskan och placera den övre delen upp och ner så att den bildar en tratt. Vepsen kommer då, åtminstone om flaskan i flaskan är tillräckligt attraktiv, att ledas in i flaskan genom "tratten" men svår att ta reda på genom den lilla öppningen. Andra tips för att fylla flaskan är vitt vin och socker eller lätt öl och socker. Om du använder socker, vatten och jäst, ska det också fungera bra som en myggfälla. En sådan fälla måste givetvis placeras en liten bit från var du bor.

Vepseår

Det sägs att vartannat år är det "vepseår" och det förekommer i ett sekelskifte. Särskilt om den tidiga sommaren är varm har hästen goda förutsättningar. Anledningen till att getingar är extra klängande vid den här tiden på året, är att geting samhällen upplösas i slutet av sommaren, och getingar som hade tidigare uppgifter som att mata larverna, är utan arbete och buzzes runt lite planlöst. Sedan dras de till sött mat och dryck, blir daffy och aggressiv - och därmed extremt irriterande att vara nära.

ADVERT

Mest populära