All egendom: trädgård, kök, inredning >> Trädgård

För att bli av med löss på rosor

Ro anses av många vara några av de finaste man kan få i trädgården, men tyvärr, dessa vackra blommor som är mottagliga för både svampar och skadedjur. De största och mest kända skadedjur på rosor är förmodligen löss, och vi brukar hitta den på spadesprutor och knoppar.

Försäljning och marknadsföring BoGrønt, Aase Bjerknes Moland, förklarar att löss kan göra stor skada om de är tillräckligt många och tas inte bort.

- De suger bokstavligen ut ur växterna, vilket leder till krossade löv och blommor. Detta leder till minskad blomning, och det ser inte bra ut när alla blad är krullade ihop.

- Men lusa kan inte bryta en växt, pekar Moland ut.

Lus hämmar utveckling

Gartner i Plantage, säger Hilde Poppe Bonytt. nej att med tiden slingan kommer att sakta ner rosernas utveckling och orsaka störningar.

Det är viktigt att titta på rosen dagligen. Ju tidigare du upptäcker lössen, desto lättare är de att slåss, betonar Poppe.

Beskriv lössangreppen

Moland rekommenderar att man använder Calypso från Bayer, ett systemiskt medel som finns i både koncentrat eller förblandat och klart att användas.

- Det kan vara klokt att undvika det genom att spruta första gången när allt lövverket är fullt utvecklad tidigt på våren, då och upprepa spruta efter tre veckor, råder hon.

Poppe från Plantasjen påpekar att anledningen till att det lönar sig att använda ett systemiskt läkemedel är att detta är något växten själv tar upp.

- Då behöver du inte slå alla loopar.

Växer du organiskt, kan du använda något som kallas insektsmedel. Här upprepar du behandlingen med en veckas mellanrum mellan 1: a och 2: a sprayning, och därefter varannan vecka eller vid behov.

Bjerringrådene

LUSBEKJEMPING: Det är inte bara traditionell spray som du kan spruta rosorna med. Skulle vi tro på strängarna, kan du använda både rödspirar, rabarber och brenneline. Foto: Foto: COLORBOX. KOM

Liksom i de flesta områden finns det också olika körtips som kan användas. Om du tror på de otaliga forum och blogginlägg om detta ämne, är det inte otänkbart att de faktiskt fungerar.

HEMMENDE: Om en ros attackeras av löss, kommer det så småningom att sakta ner sannolikheten och skapa nöd. Foto: Olaf / Flickr. com

Nedan finns en serie varptrådar för skadlig korrosion. Tipsen hämtas från Hannes trädgård:

Citronvatten

1/2 liter vatten, riven bacon från en citron. Koka vatten, blanda i citronskal. Låt dra över natten, sy och flaska. Måste sprutas direkt på lössen. Upprepa varje vecka hela sommaren.

Tomatxtrakt

En bit finhackad tomatblad, fyra delar vatten. Låt tomatbladet dra i hälften av vattnet över natten.Silke och blanda i resten av vattnet och ta en flaska. Även detta måste sprutas direkt på lössen och upprepas var 7-10 dagar.

Helmjölk på sprayflaska

Spray på lusen. Upprepa efter 8-10 dagar innan de nyklädda lössen kan lägga nya ägg. Mjölken ligger på slingan så att den inte andas in.

Vitt laxvatten

Fyra vitlökskryddor och blanda med ett stort glas vatten. Kokar i ca 20 minuter. Späd med två-tre liter vatten. Spraya på.

Marijøner

Samla den marijuana du hittar i trädgården och flytta dem till din rosenbuske och se hur mycket löss en sådan liten kanin klarar av att rengöra inom en dag eller så.

Rödkål och vatten

En liter vatten och en liten "klunk" röd spett och grön tvålblandning och spray på slingorna. Var försiktig så att du inte sprayar i solljus och vänd sedan rosenbladet. Vid regelbunden sprutning varje 3-4 veckor under hela säsongen måste beståndet hållas på en acceptabel nivå.

Brenneslevann

Brännskador och vatten blandas. Koka upp och dra i två dagar. Det är bra att låta det dra ut, det kan ge en liten intensiv lukt. Kyldes och sprutas på slingorna.

Grönt tvålvatten

Grön tvål och vatten blandas i många delar. Spray direkt på lössen.

Gröna fingrar

Känn dig fri för dem som inte har för många rosor i trädgården. Lätt att nypa slingan med fingrarna från rosen. Effektiv men tidskrävande, nästan omöjligt om du har många rosor i trädgården.

Andra växter

Löken går efter lukten, så doftande växter nära rosen kan dämpa attackerna något. Lavendel ska göra samma sak, detsamma med olika typer av lök, helst en gräsmatta.

SKRIVNING: Om din ros ser ut så här, bör du börja med några anti-lashingåtgärder. Foto: Sweetnet / Flickr. com

Eddikvann

Två desiliter grön tvål, 1/5 desiliter vinäger 7%, 2,5 desiliter vatten. Blanda och duscha över plantorna.

Rabarber

Om du har stora mängder rabarber så att du kan relatera något till något annat än fantastiska kompisar och pajer, kan den också användas för likörer. Du behöver då ett kilo rabarber kokt i en timme. Lägger en liter påse bestående av en halv deciliter vatten och en halv desiliter grön tvål. Allt sådd och sprutas på rosen.

Bakpulver

Två matskedar bakpulver, två matskedar rödspirar och två matskedar grön tvålblandning i en liter vatten.

Vitlök

Sätt vitlöksklyftan i jorden runt rosen. Doften måste hålla lösena borta.

Salmiakkvann

10 liter vatten, en god laxsalami och grön tvålblandning. Duscha bladen och häll på marken runt rosen. Tänk på att salmi-gummi kan se ut som urin från katt, så att speciellt manliga katter börjar markera rosen om du sprayar med detta.

Skötsel och kärlek

Bra gödningsmedel, som kukompost och kycklinggödsel, gör växterna starkare, och löss och andra skadedjur påverkas inte lika.

Källor: Bogront. nej, manlig trädgård. com

Läs också:

Allt om rosor

Var försiktig: Du borde se fram emot dina berömmar varje dag så att du snart ska upptäcka om dessa små varelser har invaderat dem.Foto: Foto: COLORBOX. KOM

Gör detta fel när du vattnar plantorna

Växter du får mindre stängning

Hur man väljer rätt grill

ADVERT

Mest populära