All egendom: trädgård, kök, inredning >> Gör Det Själv

För att förlänga den enda matbordet

Norska helgdagar lägger ytterligare tryck på matsalen hemma. Med kanske extra många gäster runt bordet blir det snabbt om platsen. Tyvärr kommer sällsynta moderna bord med förlängare, eller de praktiska flikarna som brukade vara tidigare.

Även Eivind Stoud Plataou, författare till boken Bygg egen handbok i heminredningen av möbler, kände till detta behov.

Därför har han i sin nya bok gjort ett recept på hur man enkelt kan förlänga sitt matbord.

Receptet är gjord för bord med rundade hörn, men du kan följa samma anvisningar för ett kvadratiskt bord - det blir bara enklare.

Det finns inga mål eftersom receptet kan användas på de allra flesta matborden.

  • Att bygga en lyxig trädgård bord

Vad du behöver:

Material:

- en platta som är tillräckligt stor för din matbord

- Ca. 2, 5 meter elektrod 30 x 46 mm

- 2 st gångjärn 32 x 40 mm

- 2 st dørkroker 3, 5 x 50 mm

- skruvarna 4, 2 x 13 mm

- Vissa bitar av plywood

- Trä lim

- 4 bitar liten låda tätare

Verktyg

- måttband

vinkel

- Beskärnings

- sticksåg

- slipmaskin

- Borr / skruvjärn

- Syl

För att skapa en tabellförlängning:

1. Vänd matbordet upp och ner och lägg skivan för att göra förlängningen under. Rita av bågen på plattan. Rita också sidorna. Flytta sedan bordet så långt bakåt som du vill förlänga det och dra bögen igen. Nu har du formen av bordstillägget.

Om du har ett fyrkantigt bord behöver du bara mäta bordets bredd och hur långt du vill förlänga den.

Foto: Colin Eick

2. Klipp ut formen du har ritat med en pussel. Om du har ett fyrkantigt bord kan du använda dyksåg eller cirkelsåg.

3. Placera den utskurna plattan tills bordet för att se om det passar. Puss och runt kanterna med slipmaskinen. Kantavrundningen borde matcha den ursprungliga bänkskivan.

4. Innan du gör ben, mäta bordets höjd (bordben + bordsskiva). Förlängningsplattan får inte vara så tjock som den ursprungliga bänkskivan. Du måste ta hänsyn till detta innan du rakar dina ben.

5. Du borde ha en tvärbalk mellan benen. De nya benen ska ha samma avstånd som de ursprungliga benen, så det är avståndet som bestämmer längden på tvärbommen.

  • 8 Äkta möbler som inte tar upp utrymme

Foto: Colin Eick

6. Lim och skruva benen och korsstrålen ihop. Kom ihåg att förbjuda. Strålen ska inte vara så långt ner att den kommer i knäväg under bordet, ca. 10 cm är passande.

7. Måla bordsbenen i samma färg som originalbordet.

8. Skruva bandet till bordsskivan med gångjärn. Använd tunga plåtskruvar.Placera benen på samma avstånd från bordets kant som på originalbordet.

Foto: Colin Eick

9. Fäst dörrkroken på bordsbenet och bordsskivan. Om skivan inte är så tjock kan det vara lämpligt att sätta på en liten bit av en finplåt, med vilken ögonkretsen kan skruvas in.

Låsa stycket ordentligt och fäst det med fyra skruvar.

Foto: Colin Eick

10. Kassettspänningen ska fästas med undersidan av den ursprungliga bordsskivan. Om den nya skivan är tunnare, bygg under kassetten som bilden visar.

Foto: Colin Eick

Lim och dra åt fodret och dra åt trimmern. Huvuddelen är fastsatt vid bordstillägget och den lilla kroken är fastsatt vid matbordet.

Du behöver från två till fyra testare, beroende på bordets form och storlek. Häng sedan bara på en duk och välkommen till bordet.

Tips: Det kan vara en bra idé att avsluta den nya bordsskivan med en träolja eller hård olja så att den blir mer motståndskraftig mot repor och spill. 

Få mer smarta tips - Registrera dig för vårt nyhetsbrev här!

Foto: Colin Eick

ADVERT

Mest populära