All egendom: trädgård, kök, inredning >> Miscellanea

På så vis kan du minska risken för inbrott under semestern

Om tjuvar upptäcker att ditt hus är tomt, kan de uppfatta det som en guldgruva och en lätt förändring.

Med några enkla knep, som bostadsalarm och bra förberedelser, är du på väg, så du behöver inte komma hem till en dålig överraskning.

Bostadsalarm

Det viktigaste för ett säkert hem, är klart bostadsalarm. Kommunikationskonsult vid If, Sigmund Clementz, säger att det finns mindre chans att tjuvarna går in i ett hus med larm än ett hus utan larm.

- Även om tjuvarna kan bryta sig in i hem med larm, väljer de vanligtvis dessa hus utan. Tjuvarna är ofta mer stressade eftersom de har mindre tid om de försöker bryta sig in i ett hus med bostadsalarm, säger han.

LÄS OCKSÅ: Åtgärder som gör hemmet säkrare

Noggrann lagring

De flesta tjuvar är bekanta med hur och var nordmän lagrar sina saker.

Clementz rekommenderar därför att lagra saker som smycken och kontanter på platser där det inte är så uppenbart att det ligger.

- Har inte smycken i en smyckeskrin i badrummet eller i nattdukslådan tillsammans med kontanterna. Dessa platser är några av de första tjuvarna som normalt kontrollerar, säger han.

Tänk på boxen när det gäller att lagra värdefulla saker. Ett bra råd kan vara att tänka på var du aldrig skulle leta efter dessa saker.

Också var försiktig med att sätta saker av värde öppet så att tjuvarna kan se det genom fönstret. Radera datorer, tabletter och bilnycklar så att de inte kan fresta tjuvarna.

Prata med din granne

Om du ska resa för semestern, kan det också vara nödvändigt att ordna ett par saker med din granne i förväg. Det finns fler saker som din granne kan göra för dig, så tjuvarna kan tro att någon är hemma.

- Fråga om din granne kan ta ditt mail, slänga några av soporna i soptunnan och eventuellt hänga upp en ny soptäckare efter hämtning, säger Clementz.

Belysning är också något mer tjuvar märker. Om du inte har så kallade breakers, som kan slå på lampor automatiskt, kan du be grannen, någon familj eller vänner, att tända lamporna från tid till annan.

- Kontrollera å andra sidan att lamporna tänds vid olika tidpunkter, så att det inte finns något mönster. Detta är också något tjuvarna kan märka, säger Clementz.

LÄS OCKSÅ: Gå på semester utan oro

Misstänkt beteende

Både du och dina grannar borde också vara medvetna om saker som kan verka lite misstänkta.

- Ser du eller din närmaste bilar som kör upp och ner på vägen, och människor som stilla stilla och stirrar på ett hus eller går fram och tillbaka, kanske du vill kontakta polisen för att vara på den säkra sidan, säger Clementz.

Tjuvar kan också använda hemliga knep för att kontrollera om någon är hemma eller inte. Därför är det viktigt att du också är medveten om detta.

Flera har upptäckt att brevlådor har märkts med tejp eller tusks, plåster som har satts in i dörrsteg, sten på dörrsteg och band på dörrhandtag.

Om dessa saker tas bort på kort tid kommer tjuven att förstå att någon är hemma och förmodligen väljer ett annat hus. Om den å andra sidan inte är borttagen, kan tjuven ha hittat ett nytt offer.

ADVERT

Mest populära