All egendom: trädgård, kök, inredning >> Interiör

Här borstar vi stugan

Från december till påsk är det nöjet som gäller bergstugorna. När vi ska laga mat gör vi det utanför den här tiden. Utomhus följer stugan säsongen regelbunden exotisk säsong, men med en topp under sommarmånaderna.

- Hemma avslutar vi terrassen fram till 17 maj. Kabinen kommer senare. Vi skulle vilja tillbringa några veckor i stugan under sommaren, kombinera renovering, semester och familj och vänner, säger Christina Hanevold, produktchef och ansvarig för hyttkategorin i Scanox.

Ja, tack båda!

Enligt Prognoscentralen är antalet fritidshus i Norge cirka 370 000, och cirka 900 000 norrmän äger eller upptar en stuga. Och vi är nästan lika renoverade i stugan som vi är när det gäller vårt hem. Norrmän spenderar cirka 7 miljarder dollar årligen för att upprätthålla, städa upp och bygga sina hytter!

- Renovering av stugan äventyrar inte bostadsrehabilitering. Norrmän har i allmänhet råd om båda. Men för den stora massan har hemmet den första prioriteten. Renoveringen i stugan kan förmodligen också definieras som viktigare än i hemmet, säger Truls Vasvik, partner i Prognoscentret.

- I stugan är höga normer inte det viktigaste för norrmän. Kriterier som modern komfort, moderna badrum, TV-erbjudanden och stora kök finns i mitten av trädet i våra undersökningar, säger Vasvik.

Ännu viktigare är nödvändighetskriterier att kabinen har gått in i vatten och el. Och om vi köper en ny stuga är ett rimligt pris viktigt - satsningsrundorna är inte lika vilda som för hem.

- De nästa punkterna som är viktiga vid stugan är relaterade till platsen: visa och restid, säger han.

Trend och tradition

Norrmän är mycket traditionella i färgval i kabinen.

- Vi väljer naturliga inspirerade färger, men tar också moderna trender och använder dem med traditionella perspektiv. Till exempel kombinerar vi trä med andra material i fasaden - men låt trä fortfarande vara huvudmaterialet, säger Christina Hanevold.

Om hytten ligger i bergen, till sjöss eller inlandet, bör den bibehållas och uppdateras periodiskt. Fasaden behöver underhållsvask, ibland en färgfärg eller fläck, och inuti kommer vi att modernisera och tända upp. Det hög standard och modern komfort inte är en prioritet, även bevisar att yttre renoveringar är vanligare än intern.

Men vad vi ska fokusera på varierar beroende på var hytten ligger: vid havet, i bergen eller inlandet.

ADVERT

Mest populära