All egendom: trädgård, kök, inredning >> Utomhus

För att vara lack hanterbar

till underhålls smala hus kan upplevas som ett torn av arbete. Men experternas tips gör jobbet överkomligt. Hela huset får inte målas samtidigt!

- Om du inte ändrar husets färg, betrakta fasaden som fyra separata väggar. Att måla en vägg är inte ett stort jobb, säger Jostein Brekka.

Men i ett nytt hus ska alla väggar målas strax efter att panelen installerats.

Paint and Wash

- Bjud in vänner att måla, rekommendera Jostein Brekka.

- Fasaden hålls efter behov. Solexponerade väggar målade oftare, medan skugg väggar bör tvättas ofta, säger Per Lund Nielsen, målarmästare och teknisk chef på färgtillverkaren Scanox.

Ett annat bra råd är att göra det manliga jobbet en bra upplevelse med att umgås och spendera tid med en vän.

- Målning är ett bra jobb! Bjud in vänner till malelag, säger Brekka.

Bra däck och snabb applikation

Var två eller fler personer som arbetar tillsammans.

Externt lackarbete är minst ett tvillingjobb. Genom att två eller flera personer arbetar tillsammans kommer båda ansträngningarna att bli mindre och jobbet blir trevligare - medan resultatet blir bättre.

- En man eller en kvinna går framför en vals monterad på förlängningsaxeln. Med utomhusrullning säkerställs en jämn och snabb applicering av färg till omklädningsborden. De som går efter att stryka färgen med en platt och passa bred pensel. Också monterad på förlängningsaxel. Detta kommer att se till att färgen blir ett bra däck, säger han.

Vid etterstryke borsten säkerställer att färgen kommer i skrymslen och vrår och de utskjutande fibrerna. Samtidigt rensas rullningsmönstret. Korrekt tillämpning av tillräcklig mängd av färg, är en viktig förutsättning för hållbarhet både färg, glans och förhindrar sprickbildning, peeling och fjällning av färgen.

ADVERT

Mest populära