All egendom: trädgård, kök, inredning >> Trädgård

Sådana varor markiser längre

- En bra markis som rengörs med några väv regelbundet kan vara lika bra i 20-30 år. Men det övergripande intrycket är att de flesta människor börjar tänka på städning endast när markisen börjar ha svarta prickar eller andra splittrande fläckar.

säger Frode Syvertsen, marknadschef på Kjell Markiser, Norges största solskyddsmedel.

Användning diskmedel

Han rekommenderar, för dem som ännu inte har fått envisa fläckar eller mögel på deras markiser för att rengöra dem helt enkelt med Zalo. En tvätt varje vår och höst är vanligtvis tillräcklig.

- Tvätta markiserna med vatten och använd en trasa fuktad med mild Zalovann för att torka över, säger Syvertsen. På några fläckar gnuggar du med en pensel.

Han betonar att du aldrig behöver använda högtrycksspolar på markiserna.

- Högtryckssprängning kan förstöra de trådar tyget är sytt med, och du riskerar hela tygets sprickbildning, säger han.

Kom ihåg impregnering

Han tillägger att om du använder starkare rengöringsmedel än tvålen, måste du impregnera tyget efter rengöring för att hålla det rent.

Starkare medel än diskmedel kan användas för att fräscha upp en tyg som har försummat under lång tid. Det finns flera typer på marknaden som kommer att kunna ta bort fett, sot, alger och mögel. Fråga din lokala färg- eller maskinvaruhandlare.

Vad du än använder är det viktigt att du låter filten torka helt innan du rullar in den. Det gäller även om duken blir fuktig annars, till exempel under regnförhållandena - se till att den torkar ordentligt. Om du tillåter att en våt trasa förpackas i mer än 2-3 dagar, kommer du att kunna få fuktproblem som förkortar vävnadens livslängd avsevärt.

Byte av nyans

Om duken är så trött att även en tvättmaskin inte får den på fötterna igen, kan du byta tyg. Detta är billigare och enklare än att ändra hela konstruktionen.

Men om det blir så trevligt som det gamla var i sin sken, är det inte säkert.

- De nya textilierna som används i markiser är idag lite tyngre och mer dragbara än tidigare. Och över tiden förlorar markisen armarna. Det är därför du kan byta byxor genom att sträcka din nya duk, men det hänger som en hängmatta, säger Syvertsen.

En "hängmatta" kommer snart att fyllas med vatten, damm, löv och andra saker som gör det praktiskt taget omöjligt att hålla rent och lösningen är inte heller vacker.

Om du har en markis som är över tio år gammal riskerar du att behöva byta hela, även om det bara är den duk som har lämnat dockan.

ADVERT

Mest populära