All egendom: trädgård, kök, inredning >> Rengöring

Detta försöker apparater att berätta

De flesta av oss beror idag på alla de elektriska hjälpmedel vi har i våra hem. Tvättmaskin, torktumlare och diskmaskin startas minst en gång per dag med många av oss, och kanske till och med upp till flera gånger vid upptagna familjer.

Men vad händer när dessa lager gör udda ljud eller verkar inte fungera lika bra som de alltid har gjort? Är något fel, bör du enligt hemsidan Good Housekeeping vara snabb att kontrollera vad det är apparater som försöker verkligen att berätta:

1: Kläderna kommer inte torka

Problem: Du har inte rengöras filtret i torktumlaren skrattade.

Regeln är enkel: Om du använder torken, var noga med att rengöra filtret. Alltid.

- Ett tätt filter minskar luftflödet genom trumman, förklarar platsen.

- Och när det gäller filtret är det viktigt att komma ihåg att även om det ser rent ut, kan det fortfarande behövas en diskbänk.

Webbplatsen föreslår följande test: Håll filtret under rinnande vatten. Om vattnet samlas på toppen av filtret utan att siktas igenom, tvätta filtret med tvål, vatten och en gammal tandborste.

Turid Olafsen vid Whirlpool Norway håller helt med.

- Det är skrivet i alla handböcker för torkar, men många behöver fortfarande bli påmind om att det är viktigt att rengöra filtret i torktumlaren efter varje användning, förklarar Olafsen klicka bostäder.

- Samma sak gäller kondensatorn, detta bör också rengöras regelbundet.

Låt inte lögn: Lär dig kläder som ligger i maskinen efter tvättcykeln, kan det leda till att du får lukt inuti maskinen. Foto: FOTO Trine Jensen

2: Det finns is i botten av frysen

För alla medel - inte använda duster

Problem: avloppet är igensatt.

När din frys fryser automatiskt, bör det smälta vattnet dräneras genom dränering och ner på droppbrickan. Om detta släcks kommer vatten att hämtas här och fryst till is.

- Det är bäst att ta bort kontakten på frysen och helt demontera den, förklarar tidningen Good Housekeeping.

- På så sätt kan det vara möjligt att hålla fast i avstängningen.

Kom ihåg dock några saker när du behöver lossa frysen.

- Använd inte vassa föremål för att skrapa bort is, eller ännu värre; försöka hugga isen utanför murarna och botten av frysen, förklarar Gry Rohde Nordhus på Bosch Siemens klicka bostäder.

- Detta kan skada kylelementen och du kan faktiskt skada frysen.

Försök också att påskynda processen genom att använda kemikalier som låsspray eller frostskyddsmedel.

3. Maten i kylskåpet blir inte tillräckligt kall.

Problem: Ditt kylskåp är överbearbetat.

Om kondensorn (ribban på baksidan av kylskåpet) är smutsig och dammig kan detta leda till att ditt kylskåp inte fungerar 100 procent.

- Om kondensorn är full av damm eller djurhår, överarbetar du ditt kylskåp, som använder mer ström och faktiskt förkortar även kabinets livslängd, förklarar tidningen Good Housekeeping.

- För att ta bort problemet, kom ihåg att dammsuga föremålen på kylskåpets baksida regelbundet.

Om du tycker att dammsugaren inte gör jobbet ordentligt, kan du också köpa en speciell borste som är avsedd för det här jobbet.

4. Rätterna blir inte rena.

KONTROLLERA SPYLEARMER: Detta måste ske och sprida vattnet som det ska vara rent. Foto: PHOTO: Trine Jensen

Problem: Diskmaskinen får inte springa tillräckligt med varmt vatten runt maskinen.

Här är det magiska istricket

Kontrollera filtret längst ner på maskinen, vilket tyder på Good Housekeeping.

- Om filtret är helt igensatt av livsmedelsrester är det uppenbart att vattnet inte kommer att sprida sig eftersom det kommer att nå sprayarmarna.

Olafsen på Whirlpool Norway har också en knapp på regelbunden rengöring, men tänk på att sprayarmarna är lika viktiga att rengöra som filtret.

- Den vanligaste anledningen till att den inte är ren är att spolarmarna inte rengörs. Detta bör tas om hand som en del av det allmänna underhållet du utför på maskinen.

Experten förklarar att det också är viktigt att komma ihåg att tvätta vid tillräckligt hög temperatur för att säkerställa att all smuts och bakterier är borta.

- Kör maskinen regelbundet på ett 75-graders program och kom ihåg att rengöra tvättmedelsbehållaren.

TIPS: Om du använder det automatiska programmet, kommer diskmaskinen att justera temperaturen och tvätta tiden enligt de smutsiga diskarna.

Dessutom anser Olafsen att det kan vara värt att sköta en maskintvätt genom diskmaskinen ibland.

- Det här hjälper dig att rengöra din maskin för damm-, smuts- och kalciumavlagringar från hårt vatten.

5. Din tvättmaskin stinker

Problem: Det kan finnas mögel i tvättmaskinen.

Hur många av oss har inte ens kläderna kvar i maskinen ett tag efter att de har slutat tvätta? Då är det nog en chans att du har gjort insidan av tvättmaskinen dåligt.

- Använd en städare för tvättmaskinen en gång i månaden, förklarar Olafsen.

- Kör maskinen på en hettvätt när du gör det, så får du maximal effekt. Var noga med att köra maskinen regelbundet på diskbänken så att maskinen hålls ren och fri från bakterier inuti.

Olafsen påminner dig om att du också bör ta tid att torka gummiringen i maskinens dörröppning när du tar bort dina kläder efter tvätt.

- Torka av med en liten trasa och se till att den är helt torr innan du stänger maskinens dörr igen.

- På så sätt förhindrar du bakterier - och därför luktar - att spridas och växa i vad som finns kvar av smuts och vattenrester på ringen.

Se hur mycket utrymme du sparar!

Rengöringsexpert och chef för Lilleborgs konsumenttjänst, Malin Skaar, påminner dig om att du faktiskt kan köpa ny gummiring till tvättmaskinen om den skulle ha knäckt eller varit missfärgad och ful.

- Om sprickor har uppstått i gummiringen är risken att rester av rengöringsmedel och smuts kommer att fastna här och kommer så småningom att börja lukta, förklarar Skaar till Klik Bolig.

6. Gashällen tänds inte

Problem: Det finns rester i vägen.

Fler och fler av oss lagar gasdrivna pannor, och vanligtvis är de både snabba och problemfria att använda vid matlagning. Om du upptäcker att flammen inte lyser, tror tidningen Good Housekeeping att rester från livsmedel kan gå vilse.

- Om du till exempel kokar något som har kokat över gasringen, kan detta leda till att du får problem med att få gasflammen att tända.

Det bästa och enklaste sättet att kontrollera detta är att titta på kokplattan för att kontrollera om några öppningar är igensatta.

- Rengör med en ren trasa, ge råd om platsen.

7. Den elektriska kokplattan blir inte varm.

Problem: Det kan hända att du behöver köpa nya.

Glöm allt du trodde du visste om att tvätta duschen

Enligt Good Housekeeping kan din kokplatta faktiskt skadas om du lägger en överdriven panna på den.

- Kontrollera att ringen själv är fast på hällen, brickan är på plats.

- Är det lite löst eller brutet på något sätt, kan det bytas ut.

Läs också:

När tvättades du senast?

Kontrollera om du tvättar för mycket

Städning: Har du hört talas om detta överflödigt?

CLEAN LIGHT: Mögel kan gjutas i både din maskin och inte minst i tvättmedelsbehållaren, om du inte bryr dig om att rengöra tvättmaskinen. Foto: PHOTO: Trine Jensen

ADVERT

Mest populära