All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

Denna lilla knapptryckning när FM släcker

Den 20 september försvinner stora nationella kanaler från FM-nätet i Oslo, Østfold, Vestfold och Akershus. Då kan du fastna på din radio, även om DAB + är på den.

Alla DAB + -radioer måste leta efter och hitta radiostationerna innan du hör något. Vanligtvis är det lika enkelt som att trycka på en liten knapp. Och packar upp en helt ny DAB + -radio, det brukar fortsätta att sätta på den. Då fixar det allt.

Men det kan också vara så att du behöver till ljuskryptiska menyer för att hitta Reiseradioen på P1, kvällsnyheterna på P2 eller åldrar Morning at P13.

SKROT: Köpte du en sådan radio för några år sedan, är det värdelöst idag om du inte använder den som talare för extern DAB + / internetradio / Bluetooth. Foto: Hakon Mosvold Larsen / Scanpix mer

Sad för dem som var bland de första

Många av dem som fläktade sin ilska över den nya radiopåfunnet från NRK, P4 och Radio Norge känner väl lurade.

I början av 2000-talet skulle de vara ute tidigt. Således köpte de en dyr DAB-radio och trodde att det skulle vara framtidsbestämt.

Tyvärr var det inte. För några år sedan beslutade NRK och deras reklambaserade kollegor att de skulle byta till DAB + istället.

Big test: Billiga radioapparater med batteri

Har du en radio det bara står "DAB" på, inte "DAB +" Kasta det, eller ge bort till en engsksmann. I Storbritannien använder de fortfarande bara gamla-DAB (men alltid kontrollera specifikationerna först, för att se till att det verkligen inte stöder DAB +)

eller du kan använda den som vanligt högtalare för Internetradio via mobil eller DAB-radio via kabel, FM-sändare eller Bluetooth-mottagare.

Tyst om du inte gör någonting

För de gamla DAB-frekvenserna där P1, P2 och P3 ligger, är det nu tyst.

Och även om du hade en DAB + -radio, kan det vara så tyst. För NRK Sport, NRK Jazz, NRK P13 och NRK Klassisk har också flyttats från det kommersiella DAB + sändarnätet till NRKs egna nätverk.

Det betyder att hela landet nu har tillgång till dessa kanaler. Men det innebär också att du måste göra en outtröttlig ansträngning för att få tillbaka dem, även om du har den senaste typen av DAB-radio med "plus".

Annonseringskanalerna är i stort sett där de var när de började på DAB +, men sedan dess har många nya kanaler kommit fram. Och de kommer inte att låta dig höra tills du har tagit en ny uppdateringsrunda.

BÄSTA LÖSNING: Rensa knappar för favoritstationer gör DAB + -radion lättare att använda och ställa in. Foto: Tore Neset Visa mer

Enkelriktad metod

Hur man hittar kanaler varierar något från modell till modell.

På vissa radioapparater är det väldigt enkelt.Det finns en knapp på framsidan som är märkt med "Autotune", "Autoscan" eller "Scan".

Du måste veta om DAB + och stänga av FM-nätverket

När du trycker på knappen börjar radion att söka efter radiostationer. Vanligtvis tar det bara några minuter innan det är klart.

Slutligen kommer radion att stanna vid en radiostation som den hittat och spelar.

Nu kan du använda sökhjulet eller upp / ner-knappen för att bläddra igenom alla radiokanaler. Du kan också spara dina favoritstationer så att de är lätta att hitta.

Mer om detta nedan.

FINNS KANALERNA: På många radioapparater måste du gå in i en meny för att komma åt radiostationerna. Foto: Tore Neset Visa mer

Menyns metod

På många radioer hittar du inte en skannerknapp på framsidan. Här går du in på menyn.

Detta kan vara lite knepigt, särskilt för dem som kämpar med PC eller mobil. Men det är möjligt att begära hjälp från de mer teknikexperterna i familjen.

Först finner du att knappen är markerad "Meny" eller engelsk "Meny" (kan även kallas "Setup" eller "Info / Setup"). När du trycker på så kommer ett eller flera alternativ att visas på skärmen.

Gratis radiostreaming från mobilen

Du rullar igenom de olika menyalternativen med fram och tillbaka pilar på radion, precis som fjärrkontrollen på TV: n.

När du kommer till "Scan" eller "Full scan", välj detta med valknappen.

Därefter kommer stationssökningen att ske enligt beskrivningen ovan.

Lägg till dina favoriter

Om du inte är så otur att bo någonstans som saknar DAB-täckning, ska du nu ha över 20 kanaler på din radio. Förutom de 16 NRK-kanalerna får du sändningar från över 15 nationella reklamkanaler. Ett antal lokala radiostationer går också in i DAB + -nätet.

Men att ha tre tredjedelar stationer att bläddra igenom, när du bara kan höra nyheterna P1 är tröttsamma.

Därför är det smart att lägga till dina favoritstationer till genvägar eller som förinställningar.

Gör det igen om du gjorde det innan du växlar från DAB till DAB +.

Vissa radioapparater har tydliga programknappar med 1, 2, 3 etc. Dessa knappar varar i några sekunder, så den enhet du lyssnar på just nu sparas under den knapp som du trycker på.

FAVORITER: Ange de kanaler du hör mest på fasta platser. Foto: Tore Neset Visa mer

En liten meny klipps här också ...

I andra radioer måste du gå in på den tunga vägen till menyn igen. Inte överraskande varierar förfarandet något från radio till radio.

Denna procedur fungerar med många av de radioapparater som vi testat:

1) Bläddra upp till den första favoritstationen med roterande hjul eller upp / nerpilarna.

2) Håll knappen "Förinställd" i några sekunder tills "Förinställd butik" visas på skärmen.

3) Bläddra i diskutrymmena med roterande hjul eller upp / nedpilarna tills du hittar numret där enheten ska placeras.

4) Tryck en gång på "Förinställd" -knappen för att spara.

När du senare hittar kanalerna, tryck en gång på "Förinställd" -knappen och välj kanalen med hjälp av sökhjulet eller upp / nedpilarna. Slutligen, tryck på väljarknappen.

REMOTE UPP: Med funktionen Prune tas kanaler bort utan ljud. Foto: Tore Neset Visa mer

Ta bort värdelösa enheter

Efter att radion har sökt igenom hela DAB / DAB + -nätverket har det varit en hel del "döda" enheter.

Det kan finnas stationer som inte har börjat skicka än eller som inte längre skickar. I vissa fall finns det även TV-stationer, som vi tyvärr inte kan höra via DAB / DAB +.

Kanaler utan överföring eller inte stöds av radion är vanligtvis markerade med ett frågetecken. Dessa är lätta att ta bort.

I systemmenyn hittar du ett val som kallas "Prune" (engelska för att städa upp, ta bort onödigt snabbt).

Tryck på Välj-knappen, så raderar radion automatiskt alla stationer som inte kan höras.

Billig lösning till DAB + problem

ADVERT

Mest populära