All egendom: trädgård, kök, inredning >> Trädgård

Detta bör göra i trädgården nu

Om du har en trädgård har du förhoppningsvis förberett det på vintern. Hösten är en bra tid för att plantera buskar, träd och lökar.

Det är förmodligen flera månader sedan du lämnat lövverk.

Men underhållet av trädgården är ett helt årsjobb.

Kan bryta under snön

Enligt verkställande direktören för Hageland Rom, Per Kristiansen, finns det fortfarande mycket att göra för dina växter.

- Det är typiskt att vi glömmer vilka växter som ligger under när vi snöar. Då kan vi lätt få trasiga skador på grenarna och växterna är klämda plana så att de kommer att spendera lång tid på våren, säger han.

Han nämner specifikt vintergröna växter som är sfäriska eller har böjda grenar. Azalia, prydnadsbuskar med skarp grenstruktur och rhododendron är också i fara.

För det senare är det viktigt att lämna snö under busken så att den stöds underifrån.

- Du kan också bygga en liten triangel med några bord, som ett tält som skyddar mot stora snöhöjder på växten, säger Kristiansen.

Vestlands mest utsatta för uttorkning

Kristiansen rekommenderas att täcka växter som är benägna att torka ut. Behovet av skydd beror på var du bor och du kan kontrollera dig själv på klimatkarta.

Ju lägre antal, desto mer behöver du för omslaget. Om du bor i västra Norge så borde du vara medveten om det.

- När frosten fortfarande på marken kan tända och värme från solen som visar sig mer och mer av dagen orsaka växterna börjar att växa, men utan förmåga att dra vatten från marken. Detta leder till uttorkning och kan bäst förebyggas genom att täcka exponerade byxor och träd, förklarar Tove Landstein vid kontoret för blommor och växter.

Minns detta i trädgården på vintern

Salt kan vara dödligt för växter

Drar saltade ner till roten växten kan dö eller reduceras kraftigt i tillväxt under de kommande åren. Vid de trafiksäkra vägarna där det är saltat ser du ofta storskada på Thujahekker. Här är det lämpligt att hänga upp strån som skyddar mot saltspray.

Bygga väggen mot mus

Om du besväras av möss gnaga på fruktträd eller andra planer som du kanske vill beträda ett bälte runt trädet eller busken när det gäller lite snö. Då får du en liten vägg i snön att musen inte kommer att passera eftersom den grävde sig genom snön på marknivå. När det gäller trampad snö, går båten vidare där det är lätt att gräva vägen.

Växter och buskar

Vänta inte på våren. Då får du för sent och växterna börjar blöda när vägen är på väg upp. Februari, mars eller april (före lövverket) är bra tider för detta.

Sprays av granulerad kalk

Strö på gräsmattan och resten av trädgården, eftersom detta lockar effektivt. I slutet av mars är det en bra tid för detta.

Häng upp fågelmat

Har du en trädgård? Kom ihåg att foder fåglarna.

Hon rekommenderar att du använder resterna av julgran, om du fortfarande har det i trädgården för detta.

Isbränder på gräsmattan

När snö och is fryser och håller på länge, kan gräset lätt få isbränder. Det betyder att det blir stora bruna områden.

- Det kan förhindras genom att lossa isen med ett grepp eller strö av granulerad kalk över gräsmattan. Samtidigt lurar man och initierar en tidig tennprocess som kan förhindra, säger Per Kristiansen på Hageland Rom.

Rosor utsatta för barfrost

Vid barfrost, frost på snöig jord kan många växter skadas. Rosor riskerar strykning och kan täckas med kukompost runt stammen och 15-20 centimeter på grenen.

- Då kommer rosen att frysa till toppen av den applicerade komposten och när den dras åt sidan på våren är grenarna färska under. Kukomposten har också en gödnings effekt på våren, säger Per Kristiansen.

Han tillägger att många glömmer att skära ner rosen så att de antingen bryter sig vid roten under snöslaget eller börjar tidigt med nya skott på vårens långa grenar.

- Rosorna använder sedan mycket kraft från den gröda som finns i växten. När vi skär ner sent på våren tas många nya skott bort, och rosen måste börja igen med kraftigt minskad styrka, säger han.

I FEBRUARI: Vänta inte för länge för att skörda träd och buskar. Februari och mars är bra tider. Foto: ILLUSTRATION PHOTO: Thinkstock

Börja beskära i februari

Trädgårdarna bör i allmänhet börja tänka på beskärning.

- Du vill tunna ut för täta buskar och träd och att skära bort sjuka och skadade grenar ", säger Tove Landstein på Blom- och Växtverket. Hon betonar att trädet kommer att vara tätt nog när grenarna skjuter och lövväxten växer.

- Kom ihåg den gamla spetsen: Man borde kunna kasta sin hatt genom äppelträdet.

Buskar som blommar på sensommaren kan också med fördel skördas på hösten vintern.

Borsta snö på trädgårdsmöbler

De flesta trädgårdsmöbler drar fördel av att stå på en torr och frostskyddad plats under hela vintern. Men som dagarna blir ljusare kan man också njuta av dem mer.

- Borsta snö på trädgårdsmöblerna, klä upp och njut av kakao och solsken som återvänder till trädgården, råder Landstein.

Detta kan också vara en möjlighet att förnya möblerna, till exempel genom att sy nya kuddar.

I marken: Vissa frön bör planteras i februari, medan andra bör vänta på mer dagsljus i mars. Foto: ILLUSTRATION PHOTO: Thinkstock

Börja så

För de som kliar för att komma igång med grävning och bevattning är det en bekvämhet som våren närmar sig. Vissa vanliga såsfrön, som har lång spridningstid, bör redan finnas i marken.

De flesta återanvänder växter i fönsterbrädan och borde därför vänta på sådana frön med en kortare odlingstid till mars.

- Peppar, chili, några stauder och kanske stammar bör ses först.Väljaren kan snabbt ta reda på lite, men vi vill att det ska vara klart så snart som möjligt ", säger Tove Landstein, informationsbyrån.

Under februari kan tomater, lök, purjolök och fler sommarblommor övervägas.

- Läs på fröpaketet, men kom ihåg att här i Norge kommer våren senare än många andra länder, rådgör hon.

ADVERT

Mest populära