All egendom: trädgård, kök, inredning >> Trädgård

Detta bör du göra i en trädgård i höst

Hösten är här och kylan kryper. Vet du verkligen vad som ska göras i en trädgård nu?

- plantera nya blommor i krukor och lådor där sommarblommor har agerat. Astrar, Calluna, cyklamen, Frilandskrysantemum, Pyntekål, silver kran eller Helichrysum, Celosia, Prydnads peppar (Capsicum) och Gaultheria är underbara växter som kan stå ut, även om det blir kallare, säger informatör Elin Nordli vid Informationscentralen för blommor och växter (OBP).

- Placera dem i en liten takt och tack, de kommer inte bli ful när skörden regnar. Kom ihåg att vattna dem, det är lätt att glömma när du står utanför. Du behöver inte befrukta dessa växter eftersom de inte växer mer på hösten.

Växt buskar och träd i trädgården

- September är en bra månad att plantera buskar och träd, eftersom temperaturen är lägre och luftfuktigheten i jorden högre, säger Nordli.

- att växterna lättare kommer att bilda rötter, eftersom de inte förlorar så mycket vatten, inte heller ska växa och skapa blomknoppar. Om du väljer norska producerade växter får du växter som testats här i landet och är anpassade till klimatet här.

Vidare påpekar informationskonsulten att du inte bör ge kväverikt gödsel när du planterar nu på hösten.

Vedquizen knappast misslyckas

- När plantorna kan luras att tro att de kommer att växa i stället för att förbereda sig för vintern.

Gartner Hilde Poppe på Plantation betonar att September är den sista månaden av att använda gödsel i trädgården.

- Välj en typ som kallas "skörd gödsel" som har lite kväve i dem eller använda kukompost.

Växtlökar

Enligt Nordli måste vårblommarrangemanget förberedas redan i trädgården.

- Lampor härdas över hela landet, och det finns många stora sorter. Blomlampor som lätt jord; tillsätt lite sand och kycklingost till marken innan du lägger på lökarna. Det borde finnas på förpackningen där djupt glödlampan ska läggas. En tumregel säger att lamporna ska vara 2-3 gånger så djupt som glödlampan är hög.

- Många glödlampa blommor splittringar och blir mer under åren och bör lämnas på en plats där de kan sprida sig. Detta inkluderar krokus, snödroppe, ära snön, Scilla, pärla blommor och påskliljor.

Flytta växterna

TID FÖR ATT PLANA: Hösten är en trevlig tid att plantera lök. Foto: ILLUSTRATION PHOTO: Thinkstockphotos. com

- Nu är det också trevligt att flytta växter som du ser växa på fel ställe i trädgården, råder informationskonsult på OBP.

- Ett misstag kan döda 99 procent av alla växter

- Kanske pass knight sporra bäst på andra håll i trädgården, medan du antingen måste kattmynta och høstfloks? Det är trevligt att ha vår- eller höstblommande växter nära ingången till huset.

Vidare påpekar Nordli att du också bör vara försiktig med att ta bort äpplen på marken.

- De får lätt olika svampsjukdomar, och svampen övervintrar på äpplen. De kommer också locka till sig olika skadedjur som du inte vill ha i en trädgård.

Tiden för fleråriga grödor

Poppe i plantage säger att hösten är definitivt den bästa tiden att plantera fleråriga grödor på, när de får en bra start innan nästa vår

- vintergrönsaker bör endast planteras lite innan kylan kommer. Detsamma gäller för gräsmattan - det är bra att se - men det borde vara en bra idé att spira lite innan de kallas in.

Om du har växter i burken att överleva, bör enligt trädgårdsmästaren vidta åtgärder på dessa nu när kylan börjar återhämta sig.

- Jag personligen ta upp som rosor och hortensior från krukor och sätta dem på komposthögen för vintern. Där täcker jag dem med löv och slöseri, så att de blir löst under den kalla årstiden.

Läs också:

Här är växter som växer snabbast

Hur förbereda din trädgård för natten frost

Vad gör man med trädgårdsmöbler innan vintern

ADVERT

Mest populära