All egendom: trädgård, kök, inredning >> Miscellanea

Detta bör beaktas innan du köper HD-projektorer

Är ljusstyrka eller kontrast viktigast?

Ja, tack, både för den bästa gråskalan från svarta till vita vita. En rimlig projektor har vanligtvis antingen hög ljusstyrka eller hög kontrast. Om du tittar på filmer där lampan är avstängd är kontrasten (svart nivå) viktigast. Men om du gillar ljus bör du prioritera ljusstyrka (vit nivå).

Lampans liv

Det är viktigt att ha en lampa som håller så länge som möjligt. Detta är verkligen dyrt att ersätta. Därför rekommenderar vi att du sätter projektorn i spara läge om det är möjligt. Detta kan ge dubbelt så lång livslängd på lampan, och bara lite på bekostnad av ljusstyrkan. En bra bonus är att fläkten buller mindre.

Platsbarhet

Det är viktigt att projektorn är lätt att placera. Bästa bilden uppnås om projektorn är monterad i en vinkel mot duken som gör bilden helt rak utan någon form av digital geometrisk kompensation (keystone) eller linsskift. Många har inte det här alternativet, så det är en fördel att projektorn har möjlighet till linsfiske. Minsta vertikal, men också horisontell. Detta ger större flexibilitet, men ger en något mer ojämn fördelning av ljuset på duken. Bli märkt detta. Digital keystone är avskräckt, eftersom detta går direkt utöver pixelupplösningen i bilden. Också uppmärksamma projektorns projektionsavstånd, dvs hur stor bilden är i förhållande till avståndet till duken. Behöver du montera projektorn långt från duken, behöver du en med lång kasta, medan motsatsen är om projektorn ska monteras nära kanfasen. Det hjälper till med en bra zoom. Läs respektive tillverkares webbplats för mer information om varje modell.

Bildjustering

För att få ut det maximala ur projektorn, finjustera bilden. Du kan justera enligt dina egna bildinställningar, men ett användbart verktyg kan vara en kalibreringsdisk, avia, digital video-essenser eller kalibratorn. Det viktigaste att justera är den svarta och vita nivån. Intressant indikerar inställningarna att kontrast bestämmer vit nivå medan ljusstyrkan styr den svarta nivån, trots projektorns kontrast som bestämmer svart nivå och ljusstyrka (ANSI) som bestämmer vitnivå.

ADVERT

Mest populära