All egendom: trädgård, kök, inredning >> Trädgård

Detta måste du tänka på när du lägger färdig gräsmatta

för att lägga färdigt gräsmatta

Minns förberedande arbete, gör trädgården platt, lossa jorden och lägga gödsel och kalk.

Mäta trädgården exakt och beställa 5-10 procent extra.

Börja rulla ut från trädens längsta raka kant. Börja med att ställa in en ram runt trädgården.

Rulla ut en rulle åt gången, se till att lederna sätts ihop, men inte ovanpå varandra.

Kom ihåg att flytta de korta lederna så att de inte hamnar bredvid varandra. Tänk på tegel eller lägger parkett.

Skär ändstycken och kanter med en kniv.

Steg inte på gräsmattan när du lägger den.

Vatten 2-3 timmar när gräsmattan läggs. Lyft upp en bit och kontrollera att den har blivit våt genom ytan och ner till marken.

Vatten ofta, vanligtvis dagligen i 2-3 veckor. Vatten mycket när du först vatten, torka rötterna blöta.

Efter 2-3 veckor är gräsmattan klar för användning.

Källor. Follo färdig gräsmatta, Bærum färdig gräsmatta och Østfold gräs

Drömmer du om frodigt, grönt gräs, men känner att din trädgård snarare är full av mossa och ogräs? Om du är trött på att göra det och stoppar med en omöjlig gräsmatta, så kan det vara en bra idé att välja en efterbehandling.

- Den största fördelen med att välja mål är att avsluta det på så kort tid. Om du ska se en gräsmatta själv är det nödvändigt att följa upp lång tid för att få ett bra resultat. När vi kommer med färdiga gräsmatta för din trädgård, så vi har redan tittat efter det två år innan du får det, säger vd för Follo Ferdigplen, Petter Ravne Bugten att klicka. nr.

Han förklarar att efterbehandlaren kan läggas i alla typer av trädgårdar, vare sig de är stora eller små, platta eller med sluttningar.

- Gräsmattan är hur ytan är. Det är klokt att släpa ut stötar och gropar i trädgården, så att substratet är så smidigt som möjligt. Ferdigplen kan vara extra bra i backarna, eftersom gräsmattan blir etablerad snabbt, men om du sår riskerar du att fröna regnar och marken flyter bort.

Gör det platt och ligga på marken

Innan du rullar ut rullarna ska du släta ut gropar och hål i marken. Detta är viktigt för att undvika gropar under gräset där vatten kan ackumuleras. Det gör det också lättare att klippa gräset.

För att gräset ska bli bra ska jordskiktet vara lös och bearbetat. Det rekommenderas att lösa jordens 20 cm översta 20 cm med en jordbruk eller en spade. Då bör området vara dullt platt.

Innan du lägger till, tillsätt näringsämnen, dvs gödsel och kalk. Hur mycket kommer att bero på jorden där du bor, men ca 3-4 kg gödselmedel och ca 15 kilo kalk per 100 kvadratmeter är de rekommenderade mängderna. Se till att det är jämnt fördelat.

Om du har en gammal, sliten gräsmatta nedanför kan du lägga på ett lager av jord 4-5 centimeter innan du planat ut och rulla ut färdiga gräsmatta på toppen.

Tore Jakobsen är chef för Bærum färdig gräsmatta och betonar att det är mycket viktigt att mäta avståndet exakt innan du beställer gräsmatta.

- Beställ 5-10 procent extra så att du inte går ur gräset när du lägger gräsmattan, säger han.

- Som pussel

Bayen anser att det är lätt att lägga till mållinjen och också gjort en video till användarna för att visa proceduren.

Gräsmattan levereras i rullar som är 250 cm långa, 40 cm breda och 2 cm tjocka. Varje rulle väger ca 20 kilo.

Rullarna ska placeras så snart som möjligt efter leverans. Om det är varmt är det extra viktigt att snabbt lägga plenen, planera alltid beställningen så att du kan lägga gräsmattan samma dag. De flesta ställen kan leverera gräsmattan till dig om du inte har en tillräckligt stor trailer själv.

För att ladda gräsmattan:

Börja rulla ut från områdets längsta raka kant. Du kanske vill börja med att lägga ramen runt trädgården, för att undvika att sluta med alltför många korta bitar, är spetsen från Bærum färdig.

Rulla ut gräsmattan och var noga med att dra ihop lederna ihop.

Det är viktigt att sätta rullarna ihop, ledningarna ska vara så synliga som möjligt.

Rullarna ska inte överlappa varandra, men ligga helt.

Lägg rullarna så att lederna inte hamnar bredvid varandra. Överväg att lägga tegel eller parkett, när du börjar nästa rad, flytta lederna, det kallas för att förbannas.

Skär ändstycken och kanter med spetsig spade eller kniv. Bayen rekommenderar en brödkniv.

Undvik att gå på nyskapad gräsmatta. Känn dig fri att lägga en plank som du kan gå på medan du lägger gräsmattan.

"Det är inte svårt att lägga på efterbehandlingen, det är som att lägga ett pussel där du kan klippa bitarna själv", säger viken.

Börja med ramen: Det kan vara smart att lägga en ram runt trädgården först för att undvika för många små bitar mot slutet. Foto: Foto: Gressenteret - Bærum färdig gräsmatta

Måste vattnas mycket i början

Vatten omedelbart efter att du har lagt till gräsmattan. Till dess att gräsmattan har etablerat sig, klarar den inte att suga upp sig själv och behöver därför mycket vatten.

Jakobsen betonar att den första vattningen är extra viktig.

- Första gången du tvättar, bör du vattna i 2-3 timmar. För att kontrollera om det är tillräckligt, lyfta gräsmattan och kontrollera om det har blivit vått i jorden. Den första vattningen är extra viktig eftersom du får kontakt mellan ytan och marken.

Det behövs ca 20 mm vatten varannan dag, den första veckan, beroende på temperaturen. Sedan kan intervallen förlängas gradvis när rötterna klibbar. 20 mm betyder 2-3 timmars vattning med vanlig trädgårdsslang. Använd vatten på kvällen för att undvika vattenavdunstning.

När du först vatten, då vatten ordentligt, är det viktigt att vattnet behöver ner till rötterna.

Efter 2-3 veckor är gräset redo att användas, du borde undvika att gå på det under dessa veckor.

Klipp gräset ofta

Gräset kan läggas hela året, men det är bäst att lägga det när naturen och gräsmattan är i god tillväxt, vanligtvis april / maj i östra Norge.

Efter att gräset har lagts tar det vanligtvis två till tre veckor innan rötterna är fästa och du ser att gräsmattan börjar växa. Då kan du klippa det för första gången och då ska det skäras en gång i veckan under växtsäsongen.

Viken rekommenderar att du skär så ofta att du bara skär 1/3 av den totala gräshöjden varje gång. Klipphöjden får inte vara mindre än 3, 5 cm, kortare skärhöjder gör att mosen blir bra. På hösten ska du låta gräset vara lite högre.

Han rekommenderar att man undviker att vattna målen när etableringen är över. Endast om det är särskilt torrt och gräsmattan börjar visa symtom på display och missfärgning, behöver den vatten. Om du sköljer ofta kommer det att orsaka att rötterna utvecklas endast i det övre jordskiktet.

Gödsel och rakning

PASS PÅ SKOR: Det är viktigt att placera rullarna nära varandra men inte på toppen. Om det finns stora glidningar mellan rullarna kan torkskador uppstå här. Foto: Foto: Gressenteret - Bærum ferdigplen

Befruktning är viktigt för att säkerställa god tillväxt och förhindra upprättandet av mossa. Jakobsen rekommenderar gödsel minst tre gånger per säsong. Första gången i april / maj, så i juni och så i augusti.

Använd 3-5 kg ​​växtgödsel och var noga med att göra det i regnigt väder eller före bevattning. Föds inte när det är väldigt varmt. Kom ihåg att gräsmattor som får mycket gödsel växer mycket och får hög nötning, men måste också skära ofta.

Kalking rekommenderar viken varje sekund till tredje året.

- Det är viktigt att raka vår gräsmatta och höst. Löv och långt gräs tas bort på hösten för att förhindra att gräset blir stalkat på vintern. På våren ger rakningsljus och luft till nya skott, säger han.

Det är också en bra idé att flytta saker som ett fotbollsmål, för att undvika mycket slitage i ett litet område.

En kvadratmeter till 60 kronor

Finish sockel kan köpas för alla storlekar av trädgårdar, du kan köpa en rulle och täcka en kvadratmeter eller du kan täcka en fotbollsplan.

Priserna varierar naturligtvis något, men många tar ca 60 kronor för en kvadratmeter. Om en trädgård på 20 kvadratmeter kommer att kosta ca 1200 kronor, kommer en gräsmatta på 40 kvadratmeter att kosta cirka 2400 kronor. De flesta butikerna ger dig lägre pris per kvadratmeter när du köper stora mängder, så en 100 kvadratmeter gräsmatta kostar runt 4500 kronor.

Vissa betalar för frakt och kom ihåg att du också måste beräkna kostnaderna genom att köpa mark, gödsel och kalk.

Läs också:

Odla din egen mat i windowshade

Ska inte betala hantverkskostnaderna

Ett PH-test kan spara din trädgård

ADVERT

Mest populära