All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

Detta förstör köksdisken


En bänkskiva stöder inte allt. Om du hanterar det misstaget kan du förkorta livslängden med flera år.
- I de flesta fall är bänkskivan det värsta som kan bryta in i ditt kök. Det är dyrt och svårt att ersätta det, och leveranstiden kan vara lång. Därför är det viktigt att ta hand om det, säger VD Atle Bakke i Elkjøp, som säljer över 15 000 bänkskivor varje år i Norden.
Bänkskivor i massivt trä motstå vatten fattigare än många tror.
- Om vattnet ofta lämnas runt diskbänken och tallrikens topp, kommer bänkskivan slutligen att torka och spricka. Då måste det slipas och oljas igen. I värsta fall måste hela skivan ersättas, säger Bakke.
Endast stenbänkskivor kan tåla hög värme. På tallrikar av trä, laminat, avonit och jämnt kvarts, bör du vara försiktig med heta stews.
- Det är lätt att glömma och dra en varm panna direkt ner och ner på köksdisken. Då kan det snabbt bli ett varumärke som är svårt att bli av med. Använd alltid substrat under krukor, säger Bakke.

Laminat Mest populära

De flesta väljer bänkskivan i laminat, vilket är både den mest prisvärda lösningen och bänkskivan som är mest resistenta.
- Laminatbrädor är gjorda i många olika färger och storlekar, hållbara och lätta att rengöra. Därför är de mest populära. 70 procent av alla bänkskivor vi säljer är laminerade. Resten fördelas jämt mellan kvarts, massivt trä och avonit, säger Bakke.
Nackdelen med laminatplattor är att de är svåra att reparera om de är skadade. Steinbenker vädjar till dem som vill ha det mer exklusivt och höja kvalitetens känsla i köket.
- Kvarts och andra stenar kan tåla värme mycket bra. Å andra sidan är den inte lika formbar som andra material och är känsligare för förspänning. Det finns också begränsningar i förskott, säger Bakke. Avonite är ett kompositmaterial som ger en jämn och porös yta och är mycket resistent mot bakterier.
- Fler och fler kunder vill ha mer moderna och robusta material. Avonite kostar lite mer men är mycket formbar och ger nästan sömlösa lösningar. Du har möjlighet att få en rengjord tvätt. Materialet är lätt att underhålla. Fläckar och repor kan torkas bort och polering gör ytan lika bra som ny, säger Bakke.

Viktigt att olja träbänkar

Många väljer bänkar i massivt trä eftersom det ger köket en naturlig touch och skapar en fin kontrast mot de vita ytorna. Tre känner sig bekväma mot händerna, och mindre skador kan repareras.
- Träd kan vara helt strimlade och bli "nya" igen. De är lätta att anpassa till ditt kök. Nackdelen är att de behöver mer underhåll, säger Bakke.
Bänkskivor i massivt trä bör oljas när de börjar se utslitna.I bruksanvisningen ger leverantören råd om vilken typ av olja som är lämpligast.
- Hur ofta behöver du olja beror på hur mycket och hur man använder bänkskivan. Idealet är att olja två till tre gånger om året. Plattan ser alltid bra ut och kan tåla vatten bättre, säger Atle Bakke i Elkjøp. Om du undrar om bänkskivan behöver mer olja, kan du ta "drooltestet". Släpp en droppe vatten på köksdisken. Om vattendroppen bär och stannar på ytan är plattan väl oljad. Om den å andra sidan strömmar utåt, applicera en skikt olja.

Att tvätta skivan

En dåligt rengjord bänkskiva blir snabbt en grogrund för bakterier. De professionella städarna i ISS vet hur man rengör köksdisken.
- Det enklaste och mest effektiva är att använda en mikrofiberduk fuktad i rent vatten. Microfiber "skär" smuts från ytan och lämnar få eller inga smutsrester. Skölj och vrid torkan efter användning. Häng det för att torka, säger Stig Ronander, chef för ISS.
Microfiber jobbar på nästan alla ytor.
- Undantaget är om du har obehandlade ytor i trä eller sten. Då kanske du vill använda en grön tvål ibland för att lägga till fett, säger Ronander.

ADVERT

Mest populära