All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

Detta måste du veta om den nya energimätaren

Senast den 1 januari 2019 alla norska hushåll (med vissa undantag) får en ny elmätare i säkringsdosan .

Dinside har under de senaste veckorna publicerat flera artiklar där vi försökt att besvara frågorna många av våra läsare har bett oss om de nya elmätare: Meter rätten? Får jag högre kraftposter? Ser de på mig? Överför de farlig strålning? Kommer det vara billigare att tvätta på natten? Ger de mig fler möjligheter att kontrollera huset?

Här är en sammanfattning av vad vi har lärt oss hittills.

FÖRKLARING: Så här installerar du mätaren och hur den fungerar. Video: Ringeriks-KraftVis mer Visa mer

Hur fungerar det?

Den nya så kallade AMS (Advanced Metering and Control Systems) mätarportlet fungerar precis som den gamla, med ett undantag: Du behöver inte längre att läsa och rapportera förbrukningen själv.

Detta händer automatiskt via trådlöst nätverk eller kabel.

Din strömförbrukning registreras varje timme och vidarebefordras till elindustrins Elhub Center. Därefter vidarebefordras data till din lokala nätverksleverantör. Via en app eller webbplats kan du se hur mycket ström du har använt.

Strömförbrukningen visas också på en bildskärm på själva mätaren. Med en knapp kan du byta mellan olika mätningar, till exempel från midnatt till hittills, förra veckan eller en viss tidsperiod.

Strax nedanför skärmen är ett litet ögonblinkande. Om ögat blinkar snabbt betyder det att du använder mycket ström just nu. Blinkar långsammare, strömförbrukningen är mer blygsam. Du kan köpa mätare som använder limmet för att mäta din strömförbrukning, men det är absolut inte nödvändigt med de nya mätarna.

Förresten kan du glömma hela mätaren - det gör sitt jobb i säkringsboxen utan din hjälp.

BESKRIVNING: Visar vilka funktioner de enskilda delarna av effektmätaren av märkt Ayon har. Det finns flera olika mätare, och den du har kan vara annorlunda. Illustration: Hafslund Visa mer Visa mer

Får jag högre kraftposter?

De nya flödesmätarna styrs initialt av Justervesenet. Elektrotekniker Kim Remy Holtet har också gjort egna mätningar som visar att hans nya mätare visar korrekt inom 1 procent marginal.

Det skulle därför vara förvånande om det fanns något fel med de nya mätarna.

Skillnad: Medan de gamla flödesmätarna kan vara fel ska de nya vara lika bra som 100 procent korrekta. Foto: Elisabeth Dalseg / Ole Petter Baugerød Stokke mer

Det är således tillräckligt den gamla gamla mätare som är brottslingar.Kraft Group Hafslund uppger att de gamla elmätarna deras har en felmarginal på mellan 1 och 3, 5 procent.

Detta går på båda hållen. En majoritet av de läsare som har kontaktat oss har upplevt att behöva betala mer med nya åtgärder. Men vi har också pratat med människor som har haft en lägre kraftpost efter bytet.

Nätverksföretag regleras av staten. Skulle de börja tjäna mer än intjäningslocksatsen, kommer priserna att justeras nedåt. Hur detta påverkar din elräkning är något oklart. Avgifter som bestäms av politikerna kommer också. Detsamma gäller för energiförbrukning, där frimarknaden berörs.

Kostar det något?

Hur mycket kostar strömmätare har vi inte lyckats få ett tydligt svar.

Men källor vi har talat med i branschen tyder någonstans mellan 2 500 och 3 000, inklusive genomförande och montering.

EXCESS Stream lämnas med alternativa energikällor kan säljas via den nya kraftmätare. Foto: Per Ervland mer

Detta är vad du kommer att få betala en extra avgift på 400 kronor per år tilldelas ale månaden på året via nättariffen.

Det är också värt att notera att du kan tjäna pengar i mätaren.

De som installerar sol, vind eller annan nullhus / passiva lösningar kan sälja överskottsström.

Är det hälsofarligt?

Strålsäkerhetsverkets svar är kort och väl nej. Jämfört med en mobiltelefon sänder ström från en automatisk elmätare en meter från mätaren bara en tiotusen jämfört med en mobiltelefon höll upp mot örat.

tveksamma: Einar Flydal är bland de cirka 600 som hittills förbehållit sig rätten att få en ny elmätare. Foto: Tore Neset fler

Mätningar som gjorts av den norska post- och telemyndighet och den norska strålskydds visar att du får 0, 2 procent av maximalt tillåtna strålningsvärde när du står två meter från en trådlös router, som sänder ungefär samma effekt som mätare som använder trådlös teknik.

I en meter, effekten av Aidon mätare enligt Hafslund mindre än en procent av tröskelvärdet.

Men det finns några som inte litar på regeringens mätningar och som tror att den nuvarande mätare kan ge dem hälsoproblem.

Dessa kan få dispens om de har ett uttalande från en läkare eller psykolog som visar att de känner sig obekväma genom att mätaren i huset.

Övervakar jag mig?

I rutan (se illustrationen ovan) sitter en så kallad port HAN (Home Area Network). Detta är i grunden stängd och kan endast öppnas om du frågar nätet företaget att göra det.

FRIVILLIG: Du kan styra hela huset via en app, men bara om du vill. Foto: Smartliv mer

Genom denna port kan du ansluta till smarta hem utrustning såsom kameror, termostater och dörrlås.

Effektmätaren kan inte styra andra saker i huset direkt. Det kan bara ge data som kan användas som underlag för att styra din strömförbrukning.

Strömföretaget kan stänga av strömmen via en strömbrytare i mätaren om du inte betalar. Utöver detta kan de inte kontrollera eller övervaka någonting i ditt hus.

Kan det hjälpa mig att spendera mindre?

Både termostater, panelvärmare och värmepumpar har nu smarta funktioner som gör att du kan styra dem för att minska strömförbrukningen. Samma ser vi också med glödlampor och elbärare.

Samtidigt kommer det snart att du betalar samma pris för strömmen hela tiden på dagen.

NÖDVÄNDIG: Den nya effektmätaren kan hjälpa dig att anpassa strömförbrukningen till varierande hastigheter under hela dagen. Foto: Tore Neset Visa mer

Webbolagen lägger till vad de kallar strömhantering. Detta görs i första hand för att ge nätbolagen ett enklare liv, eftersom de inte behöver bygga onödiga för att möta den växande efterfrågan.

För dig som konsument kan på sikt innebära att du genom energimätaren kan skräddarsy strömförbrukningen prisskalan, så att du använder oftast när strömmen är billigast och minst när det är dyrast.

Tvätta kläder på natten är inte en bra idé. Till grad temperaturen för sådan uppvärmning och varmvattenberedare genom smarta termostater anslutna till mätaren fortfarande kan ge betydande besparingar över ett år.

Läs också:

därför ingen värmepump du lägre elräkning

Kontrollera om du ska uppgradera huset elsystem

Detta erbjudande från elbolaget ska säga nej till

ADVERT

Mest populära