All egendom: trädgård, kök, inredning >> Trädgård

Detta måste du göra innan frosten kommer

Trädodling: < 999> Ta bort sjuka och skadade grenar

  • Skär grenar som korsar varandra. De kommer att kämpa mot varandra när väder och vind äger rum.
  • Fruktträd får inte frukt på grenar som växer uppåt. Men var försiktig med att ta bort allt: träd behöver ofta en stam, och om det inte är en stam eller någon höjning i höjden, kommer många grenar att konkurrera för att växa i höjd.
  • Gör en fin, naturlig krona! Ska du forma träd bör du sträva efter en naturlig form, annars känns det ofta att det ser ut som "konstigt". Använd internet för att se om du saknar bakgrundskunskaper.
  • Speciellt buskar bör skäras för föryngring, så att vissa av de gamla grenar om jag vet hur frestande det är att låta huvudläktaren.
  • Källa: Tove Ladstein av informationskontor av blommor och växter

Många tror att alla träd och buskar ska beskäras på våren. Detta är inte alltid fallet, även om det är en bra tumregel. I mars och april bör fruktträd och rosor beskäras.

Det finns de så kallade mjukheterna i trädgården, träd som har sevje, vilket är extra viktigt att skära på sommaren och tidigt på hösten. Exempel på detta är björk, lönn, körsbär och plommon.

Dessa är träd som bör beskäras under JAS-månaderna.

Före frosten

Dessutom är det lämpligt att ta en runda med sågsågen nu innan frosten kommer. Ett exempel på detta är bärbusken, som kommer att beskäras på våren och senhösten.

Det är en bra idé att vänta på att beskära bärbuskarna tills skörden är över.

- Efter skörd är en enkel regel. Det är klart att bärbuskar också kan beskäras tidigt på våren, men hallon bär till exempel tvååriga skott. Det är därför du borde vänta tills efter skörden, säger Hilde Poppe, trädgårdsmästare i plantagen.

Bägge hallon, vinbär, svarta vinbär och krusbär bör beskäras innan frosten kommer.

Kontrollera vårt test och ta reda på vilka beskärningsaxlar som är bäst.

Artikeln fortsätter under bilden.

Ta bort sjuka grenar

Tove Ladstein, informatör på Informationscentralen för blommor och växter, säger att det är okej för de tuffare art att beskära i höst. Hon rekommenderar att de äldsta grenarna skärs på bärbusken och skär långt ner.

- Det viktigaste är att ta bort sjuka och skadade grenar, då tunna om det finns för många. Bringebær är en tvåårig tillväxt, så ta bort de äldsta skotten och låta ungdomarna ge vård av gott bär på våren igen, säger Ladstein.

Det är viktigt att skörda träden ordentligt.

Dessa är flikarna som kan förstöra ditt träd.

Artikeln fortsätter under bilden.

beskäras HÖST: bär du ska skära nu hallon, vinbär, svarta vinbär och krusbär. Foto: FOTO: Informationsbyrå för blommor och växter.

Klipp från botten

Stina Kjønnås, trädgårdsmästare på Langhus Garden Center, tycker också att höstskörden är en bra tid att skörda buskarna.

- Ta tag i hallon direkt efter skörden. Sedan skär du bort alla skott som har varit bär på. De har gjort sitt jobb och bör skäras ner till marken.

För bästa resultat, använd en bra sax och skära från botten. Du kanske vill tunna lite varje år.

- Det är viktigt att skadade och svaga grenar skärs först, förklarar Poppe.

Intresserad av arkitektur, inredning, bostadsmarknad, städning eller trädgård? Följ Klicka Properties på Facebook.

ADVERT

Mest populära