All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

Detta måste du kontrollera innan du köper stuga vid havet

Förra sommarens varma sommar och den låga rentan fick fart på hyttmarknaden. Det är speciellt i sommarstugorna att den starka tillväxten är synlig. Det finns hytter på fastlandet, men nära havet, som är de mest attraktiva. Nu vill folk ha kort resa och enkel åtkomst.

Det finns många saker att tänka på när man köper en stuga, och platsen är bara en av dem. Är du en av dem som vill köpa stuga kanske vill göra en checklista över de punkter som är viktiga innan stuga jakten.

Plats och rutt

Det är naturligt att välja plats först, sedan hytten. Basera på vilka intressen du har, oavsett om du har familj eller vänner i närheten och andra saker som är viktiga för dig.

- Tidigare ligger den viktigaste för de flesta människor, men i dag finns det flera andra faktorer som spelar in, säger Tore Solberg, fastigheter i Real Estate 1- Vestfold. Kort resa är avgörande för många, särskilt eftersom fler och fler väljer att arbeta från stugan. Körning till stugan och platsen på fastlandet har blivit viktigare för många under senare år.

"Goda solförhållanden väger tyngre tyngre än god utsikt", säger Solberg. Men båda är en stor bonus. Du kanske vill kontrollera sol och vindförhållanden på exakt hytten du tittar på. Om stugan är avsedd som investering, kan nära havet vara avgörande. Ju närmare desto bättre.

Fit Completed

Mer vill komma till en färdig stuga, så de behöver inte bygga stugan. De betalar vanligtvis lite extra för att komma till det täckta bordet. Om du fortfarande känner behovet av att göra ändringar, finns det flera punkter som bör kontrolleras innan hytten är köpt.

- Vilket område av kabinen tillhör? Finns det några planer från kommunen? Kontrollera kommunens område.

- Är det ett grönt område?

- Finns det en befintlig stuga?

- Finns det inom eller utanför 100 meter bältet?

- Det är viktigt att komma ihåg att LNF områden (jordbruk, natur och rekreationsområde) är den allmänna regeln att det är byggeforbud, förklarar advokat Harald Ramm från Langseth advokatbyrå. Detta gäller också för utbyggnaden av befintliga stugor. Vi ser dock att kommunerna i de kompletterande bestämmelser en del av den kommunala ge några öppningar för förlängningar upp till en viss storlek. Men detta varierar från kommun till kommun. Det är därför tillrådligt att kontrollera med kommunen där stugan är vad som gäller för området i fråga om eventuella förlängningar.

Få teknisk bedömning

En utmaning kan vara att många problem och brister i en stuga är svåra att upptäcka.

- Det kan till exempel vara fel med dränering och foundation där man ofta måste gräva för att kontrollera tillståndet, säger Ramm. Vi har också många saker där balkade golv under golvet är ruttna på grund av brist på luftning. Andra svaga punkter är rör och rör och fönster.

- Vårt råd är att en köpare ska engagera en expert som kan gå igenom stugan och bedöma villkoren före kontraktet. Han skulle snabbt registrera krossande i golvet och misstänker att det är något fel. Raw kommer också att vara lätt att upptäcka för en kunnig på grund av lukten. Det är också lätt att unravela fönstren och pallarna med små stygn med en fästkniv.

- Vi arbetar med en bostadsförsäljningsrapport, säger Kjetil Lossius från Sjöfartsmäklaren. Det är viktigt att ha en sund, teknisk bedömning och en bra översikt över de byggtekniska förhållandena.

KLAPPET OG KLART: Många kommer till en fullt uppgraderad stuga så att de inte behöver bygga om och plaska upp. Foto: Per Erik Jæger

Vatten och avlopp

De flesta vill idag ha vatten och dränering.

- Jag tycker att många kommer att ha samma standard som de har hemma. Folk vill ha tröst säger Solberg. Det är viktigt att säkerställa att det är godkänt dränering. Om det inte finns något vatten och avlopp, bör man kontrollera möjligheterna att få det.

Fällning av träd

Många kan frestas att kasta träd för en bättre utsikt. Oavsett om det finns en möjlighet eller inte beror på vem hans tomma träd är på. Om det finns en önskan att skjuta träd, bör detta förtydligas med grannen eller markägaren innan hytten köps.

- Kommentera inte en ålkorsad granne som tillåter tre höga för god fisk, rådgör Solberg. Be säljaren att ta lasten med tre skördar omedelbart före försäljning.

Fel: Om du vill kasta träd i stugan du vill köpa, bör du kontrollera om detta är möjligt innan du skriver kontraktet. Foto: Per Erik Jæger

Är det ett virus?

- En typisk fallgruva för många är att de inte har undersökt om det finns ett vägnät upp till stugan, eller det finns en väg till andra över hyttens egendom, påpekar Lossius. Båtturer bör också kontrolleras om du vill ha tillgång till bryggan och båten.

Kontrollera kontraktet noggrant

Och sist men inte minst, kontrollera kontraktet. Är det en tomt eller en tomt?

- Det är viktigt att vara medveten om att många standardavtal som används för försäljning av stugor innebär en omfattande kartläggningsskyldighet för köparen. Om en köpare inte har utfört sådana undersökningar kan han inte hävda felaktigt och saknas, eftersom sådana undersökningar skulle avslöja. Detta är särskilt viktigt när det gäller äldre hytter som ofta är självbyggda och där kvaliteten varierar mycket, säger Ramm.

ADVERT

Mest populära