All egendom: trädgård, kök, inredning >> Miscellanea

Denna metod håller tjuvarna borta från dina saker.

Pc, ipad, silver och arvet smycken - som människor fortfarande tjänar mer, omger vi också med dyrare och finare saker. Och det är också bra för dem som begår att vinna brott.

Därför testar polisen nu en ny metod för att säkra objekt bättre, vilket gör sakerna både mindre attraktiva för tjuvar och lättare att spåra tillbaka till ägaren.

Registrerad internationell

Genom att markera saker med en osynlig vätska som innehåller syntetiskt DNA, kan polisen spåra det stulna objektet rätt mot dig.

De objekt som är märkta är registrerade i en internationell databas.

  • Så här skyddar du dig från inbrottare

När polisen då stöter på saker som de tror kan bli stulna, kontrollerar de objektet med UV-lyktor och handhållna mikroskop.

Hitta DNA-markörerna på objektet, de kontrollerar numret i databasen.

På så sätt kommer du sannolikt att få de saker du trodde blev förlorade omedelbart.

- Effektiv metod

För närvarande testar norska polisen metoden i form av "Limitless" pilotprojektet. Idag deltar polismyndigheterna Telemark, Vestfold, Søndre Buskerud och Asker och Bærum i projektet, som slutar september 2016.

På alla dessa områden är alla polispatruller utrustade med UV-lampor och mikroskop. Flera bostadsområden i Sandefjord har också tilldelats gratis uppsättningar DNA-märkning.

  • Kontrollera morgondagens geniala lösning för att skydda mot "borrband"

47 andra länder använde också tekniken. Kontakter i Kripos, Anne-Catherine Gustafson, sa till Viivilla. nej att metoden har lett till en minskning av att vinna brott.

- Polisupplevelse från andra länder är att metoden är ett bra och effektivt verktyg för att bekämpa vinnande brottslighet. Det är förebyggande eftersom tecken offentligt varnar mot förekomsten av föremål i området - och anses därför ha mindre värde för brottslingarna, påpekar hon.

Med sådana tecken varnar polisen att objekt i området är mikromärkta.

  • Svårt att spåra omärkta varor till rätt ägare

Enligt polisen är det sällsynt att de vanligtvis lyckas spåra stulna varor tillbaka till rätt ägare, eftersom det är sällsynt från ämnet som äger det.

Med hjälp av denna metod ökar sannolikheten för att hitta rätt ägare, säger Gustafson.

- En sådan metod som detta kommer att få spåret att hända omedelbart om ett stuligt föremål identifieras med ett unikt nummer, säger hon och fortsätter:

- Hur lång tid det tar att få varorna tillbaka beror på var den finns och när den hittas.

Så om det finns några saker du är särskilt rädd för kan det vara en idé att gå för förvärv av DNA-märkning.

Priset för en uppsättning är cirka 899 kronor, och säljs av försäkringsbolag och i ett antal online-butiker.

Läs mer om att säkra ditt hem - registrera dig för vårt nyhetsbrev!

Kommentarer

När du kommenterar måste du använda ditt riktiga namn. Var objektiv, respektera andras åsikter och kom ihåg att många läser vad du skriver. Brott mot reglerna kan leda till uteslutning.

ADVERT

Mest populära