All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

Innebär färgkoden

Måla väggen är kanske det snabbaste och mest effektiva sättet att skapa förändring hemma. Nyheter lanseras ständigt, både i färg och typ av färg, så det borde vara enkelt för de flesta att hitta en färg du gillar.

Men det är inte så enkelt som du kanske tror att det kommer att bli drömfärgen.

Många har upplevt att färgen som ser perfekt ut i butiken eller på färgdiagrammet blir inte så bra som det kommer upp på väggen hemma. Eller kanske har du blivit kär i grannens granne eller i ett hotellrum och kämpade sedan för att hitta detsamma när du kommer till affären. Hur vet du verkligen vilken tonfärg det finns i? Är rosenfärgen lite grå eller har den lite beige i den?

Och precis här kommer färgkoder in.

Ett användbart verktyg

Har du köpt färg eller varit i måleriet, har du säkert märkt att alla färger har ett nummer som består av både siffror och bokstäver. Många kan också ha ett namn. Färgenas namn varierar från tillverkare till tillverkare, men exakt samma färg har samma nummer och bokstavskod oavsett var färgen är inköpta.

- Detta beror på att vi använder Europa i färgbeskrivande system, förklarar Lone Bjørslev Kisbye på Flügger till Bonytt. nr.

- Det vanligaste är att systemet är NCS, vilket står för Natural Color System, ett system som beskriver färgerna visuellt, hur vi uppfattar dem.

KODS SPRÅK: Numrerar och bokstäver beskriver exakt vilken färg du har framför dig. Foto: Foto: Think Foto

Bjørslev Kisbye förklarar:

Detta är NCS

Natural Color System, som vi vet är det mest använda färgsystem i Europa i dag, är ursprungligen ett svenskt system som lanserades någon gång under 1970 talet.

- Systemet används i industrier där du kommunicerar med färger, förklarar Tale Henningsen på Akzo Nobel.

- Systemet kategoriserar färger och gör att alla förstår färgerna lika. NCS definierar färger beroende på hur ögat uppfattar dem.

Henningsen förklarar:

- NCS-systemets "färgkropp" ser ut som en slags jordklot. I mitten bildar den vita svarta mittgrenen gråskalans skala, och runt alla färger finns i färgcirkeln.

Initialt NCS är det mest kolørsterke färgsystemet:

Gul: Y (Gul)

Gula och röda: Y + R (Gul + röd)

Red: R

Red + blå: R + B

blå: B

blå + Green B + G

Green: G

Grön + Gul: G + Y (Grön + Gul)

- sekvensen är alltid den samma, förklarar Henningsen.

- Denna "färgspråk" är relativt lätt att lära sig och kan göra jobbet mycket enklare att räkna ut hur färgerna kommer att se ut, inte bara den lilla färgprov, utan även när de dök upp stora på väggen . Koden är en beskrivning av färgförhållandena i färgen.Hur mycket svart färgen innehåller, till exempel, och om det är varmt eller kallt. Ett gemensamt färgspråk som detta är ett verktyg för både de som vill måla hemma, men också för yrkesverksamma som arbetar dagligen med färg.

För att läsa

Varje färg i NCS-systemet uppfattas som en blandning av tre begrepp: nyansen, svarthet och vithet.

- då den är baserad på förhållandet av Y (gul), R (röd), B (blå) och G (grön), det talade Henningsen av Akzo Nobel till Bonytt. nr.

- De nyanser som uppstår är också färgerna som ligger mellan huvudfärgerna, blandas med färg, vit och svart. Detta ger också nya färger som orange, lila, turkos och beige.

VD för IFI Bjorg Owren, förklarar hur man "läsa" och förstå NCS koder:

- Koderna i NCS-systemet består av två delar, varav den första anger relationen mellan vit, svart och nyans, förklarar owren

- I andra stycket beskrivs vilken kostym, det vill säga färg, det handlar om. Kunsten är att förstå kontextens sammanhang och hur färgerna fungerar tillsammans.

Henningsen använder färgkoden 2030-Y40R som ett exempel:

- Koden ses av flera leder. Då antar du att siffrorna alltid ska ha ett maximalt värde på 100 procent.

1. Nummeret 20 i första stycket indikerar procenten av svart i färg. Något som betyder att innehåller 30 procent vit, då innehåller det nödvändigtvis 70 procent svart. Tänk på att mycket svart i en färg gör det väldigt mörkt.

2. Antalet 30 anger graden av färg (Höga siffror indikerar att färgen är stark och intensiv). Denna färg har bara 30 procent kostym, och tillsammans med 20 procent svart betyder det 50 procent vit i färg, eftersom summan av svart, kostym och vit kommer att vara 100 procent.

3. Y betyder att färgen är gul (Y står för Gul), med 40 procent Röd (R) i den.

- På grund av färgkoden 2030-Y40R ser vi att denna färg är en relativt djup orange färg, förklarar Henningsen.

- Det kan vara lite svårt att förstå på att börja med, men allt har en logik, och så småningom kommer att upptäcka att du kan läsa en hel del information om färgen från NCS-kod.

Owren diskuterar S 5005-R80B som ett annat exempel:

Eftersom den första siffran beskriver mängden svart, denna färg som är 50 procent svart i sig. Och när de två sista siffrorna beskriver hur mycket färg det är i färgen, betyder det att den här färgen har en 5 procent kostym.

Återstående 45 procent (100 - 55 = 45) är vita.

- Med andra ord kan du se att det här är en färg med mycket svart, förklarar Owren.

- Den har bara 5 procent färg och verkar därför lite gråaktig snarare än färgstärkelse.

2. Andra stycket: R80B:

- Grundfärgerna förkortas till bokstaven i färgets engelska namn, förklarar Owren.

- Färgerna i systemet består aldrig av mer än två grundläggande färger.

Andra stycket berättar att detta är en röd (R) färg med 80 procent blå (B).

- Eftersom det inte finns så mycket blått i den här färgen, vet vi att denna färg kommer att verka mest blå, men rodnad kommer att ge det lite värme, förklarar experten.

- Om det bara finns ett bokstav i punkt 2 är färgen en ren färg, dvs en ren gul, en renblå, en ren röd eller en ren grön. Om färgen är på den grå färgskalan som endast består av en blandning av vitt och svart, kommer punkt 2 att ersättas med en N, eftersom färgen inte innehåller någon av de fyra grundläggande färgerna.

Nyare utgåva

FÄRGKORT: Färgfärger ger dig bra information om färgerna i bilden nu, hur du matchar andra färger och färger du kan använda som en kontrastfärg. Foto: PHOTO: Colorful

År 1995 kom en ny version av NCS-färgerna.

COLOR SPECT: Dagny Thurmann-Hoelseth är kreativ ledare på Fargerike och arbetar med färger varje dag. Hon tycker att NCS-koder är bara för dem som är särskilt intresserade, och ganska onödiga för de flesta att kunna. Foto: PHOTO: Färgrikt

- Det beror på att vissa pigment har tagits ur marknaden, förklarar Bjørslev Kisbye.

- Det var ett förbud mot blyhaltiga pigment i färgen, och NCS var tvungen att ändra färgschemat. Således matchade några av färgerna inte värdena.

Du får se några NCS-koder - om det finns en "S" framför resten av numren.

- S-one står för andra upplagan, förklarar Tale Henningsen från Akzo Nobel till Bonytt. nr.

- Men bortsett från det har det ingen annan praktisk betydelse.

- Men varna Owren, det är fortfarande viktigt att berätta om du ska måla med en färg som har denna S i koden.

- Samma kod med och utan S kan betyda att färgerna är olika, förklarar experten.

Totalt NCS-systemet kategoriserade mer än 3000 färger.

- Färgerna täcker praktiskt taget hela färgområdet, Henningsen expanderar.

- Från ljus till svart och i alla färgvariationer.

NCS: De fyra grundläggande färgerna röd, blå, gul och grön är ryggraden i systemet. Foto: Foto: Nordsjö / Akzo Nobel

eget färgsystem

Många tillverkare arbetar med sina egna färgsystem samt NCS.

- Akzo Nobels eget system bygger exempelvis på det tyska RAL-systemet, beskriver Henningsen.

- Detta färgschema är främst avsett för industrin.

Detta system är inte inställt på samma sätt som NCS.

- Kartan består av mer eller mindre slumpmässigt valda färger, det vill säga inga färger in i systemet.

onödigt för de flesta människor

Creative Director på Colorful, Dagny Thurmann-Hoelseth, anser också att NCS-koder är ett användbart verktyg för människor som arbetar med färg på en daglig basis, men hävdar att det är helt enkelt nonsens att det är viktigt att kunde läsa dessa koder för varandra.

- Färgkoder på de många färgerna som klassificeras i NSC-systemet är för professionella och speciellt intresserade, förklarar Thurmann-Hoelseth till Bonytt.nr.

BESKRIVNING FÄRGOR: Det mest använda färgsystemet i Europa är NCS. Detta system beskriver färgerna visuellt, så vi uppfattar dem. Foto: Foto: Think Foto

- Det kan helt enkelt vara lite mycket att ta itu med för de flesta att välja färger för ditt hem, och det är inte nödvändigt att göra bra val, för att förstå sig själv och läsa dessa koder. Även de som arbetar i våra butiker behöver lära sig hur man arbetar med dessa koder, så att förvänta sig att människor kommer in i det här när "bara" att välja färg för hemmet är helt enkelt lite onödigt.

Hur stadsdelen hippaste kök

Thurmann-Hoelseth förklarar att med färgglada lager färgkartan som presenterar färg nyheter och visuellt visar hur färger passar ihop.

- Färgdiagrammen förenklar processen att hitta färger, och det här är ofta ett mycket bättre verktyg för människor, och tillräckligt för att matcha färger. Att skulle börja välja från nästan 2000 nyanser kan snabbt bli mycket överväldigande och orsaka vissa tänkande, "Nej, det kan jag inte stå ut med att avgöra."

Få hjälp i butiken

Color Experten förklarar att om man till exempel för att matcha en färg till en sak du har i ditt hem, eller på något annat sätt måste få blandad färg, får du lätt hjälp med detta i butiken om du inte kan hitta detta i färgkartan.

- att lära sig koderna och slaviskt följa vad resultatet av dessa passar ihop av färger, kan snabbt bli mycket "skola lämplig" i förhållande till färglära, men kan sakna lite extra, förklarar Thurmann-Hoelseth.

- Det kan vara trevligt att få lite råd och hjälp, antingen från färgkartor som experter har sammanställt, eller av tjänsterna hos din lokala färghandlare som har det här som ett jobb. Ofta måste man ha lite erfarenhet att bryta reglerna lite, så ofta ger det vackraste uttrycket.

Läs också:

grön såpa trick räddar borstar din

Hur mallar trägolv

Här är de coolaste interiörbilder

Hur man hittar den perfekta vita färgen

Här är årets hetaste färg

Sök RÄDDEN: Många är förvånad över att färgen ser annorlunda ut på väggen än i påsen. Foto: PHOTO: Thinkstockphotos

ADVERT

Mest populära