All egendom: trädgård, kök, inredning >> Tjänsten

Detta kan vara ett tecken på att du har dålig ventilation

Fukt och formbildning är ett problem för inomhusklimatet i många hem. En av anledningarna kan vara dålig ventilation, vilket förhindrar att vattenånga transporteras ut ur huset. Detta kan leda till hälsopåverkan som sömnproblem.

Dusch med öppen badrumsdörr kan vara en del av detta problem, och det kan också få konsekvenser för byggteknik.

- Vad är problematiskt är fuktbildning på platser du inte ser. Under lång tid kan detta leda till mögelbildning, säger Mycoteams verkställande direktör, Kolbjørn Mohn Jensen, att klicka. nr.

"I hemmen, är det vanligt att hitta skador i samband med byggfukt, läckage och rum med hög relativ fuktighet. Typisk skada är således loft, badrum, kryp, källare och betonggolv på marken. En mycket vanlig skadestället är möblerade bostäder rum under terräng ", de djupare på sina webbplatser.

Tegelhus och befintliga strukturer särskilt mottagliga

Dagg avsatt på väggarna, fönster och andra ytor sker som ett resultat av vattenånga från dusch kondens mot kalla ytor. Detta är ett fenomen som uppträder speciellt på vintern, och vissa byggtyper är mer utsatta än andra.

- Speciella tegelhus kan bli utsatta, säger Mohn Jensen.

Anledningen är att tegelbyggnader är mycket täta, men samtidigt är tegelbyggnader äldre än 1980-talet dåligt isolerade.

- Därför kommer du att kunna ha kalla broar samtidigt med högre fuktighet inuti, och därmed kondensproblem, förklarar Mohn Jensen.

- Äldre trähus, som renoveras inuti och vanligtvis också förseglade, kan fortfarande vara dåligt isolerade. Och då får du samma problem med kalla broar och fuktighet som för tegelhus.

Dugg på fönstret ett tecken

RESULTAT: Om fuktigheten får stå tillräckligt länge, kan det leda till grovhet, som i denna fönsterlådan. Foto: PHOTO: Alexander Berg jr.

Vattenånga som skiljer sig från bostaden på vintern behöver inte nödvändigtvis vara ett problem, förutsatt god ventilation.

- På vintern är luften ofta torr, så det kan vara en fördel att vattenånga fördelas i den, förklarar Mohn Jensen.

- Men om man dämpar på fönstren kommer det att vara en indikation på att transporten av vattenånga från huset inte fungerar ordentligt, fortsätter han.

- Dagg på fönstren kan också tyda på att fönstren har dålig isolering, expanderar senior forskare vid SINTEF, Mads Mysen, inför klick. nr.

- Bra fönster kommer därför att minska ett synligt problem med kondens.

Vasslen belyser också att öppna baderomsdør efterföljande transport av fukt är inte nödvändigtvis ett problem om fukt kan spridas över en stor volym av luft.

- Med hänsyn till risken att ruttna i badrummet kan det vara vettigt att sprida fukten över en större volym.Det förutsätter dock har det en i allmänhet en god ventilation i hemmet, för annars fuktproblem från att sprida sig till andra rum.

dagg inte försvinna

Under en dusch sekvens kommer enligt forskning vid SINTEF kontorets, Lars-Erik Fiskum oavsett fukt bildas på ytor såsom speglar och badrum fönster.

fuktskador: Om fuktigheten inte kan dras på ett tillfredsställande sätt ut ur badrummet, kan det orsaka skador på inre, som här på ett badrumsskåp. Foto: PHOTO: Alexander Berg jr.

- Utmaningarna kan uppstå om dagg inte försvinner inom en halvtimme eller mer. Det kan vara ett tecken på att någon avgassystem är undermåliga, förklarar han möter klick. nr.

- Detsamma gäller om du måste ha badrum dörren öppen för dagg att försvinna. I alla sådana fall där daggen inte försvinner automatiskt inom en halvtimme, bör du göra något med avgassystemet.

Den dolda fukt problematisk

Men en sak är kondensationen kan ses på kalla ytor, något annat kommer enligt Mohn Jensen varvid fukt kan inte observera.

- Det är denna fukt som är problematiskt, eftersom det du ser kan du torka av. Däremot samlar fukt bakom lister och möbler som står i väggarna, inklusive sänggavlar.

"Många mögelskador är knappt synlig på ytan. Därför måste man ofta använda sig av olika former av mätning och provtagning för analys", beskriver Mycoteam på sina webbplatser.

Utför fuktkontroll

Om fukt tillåts sitta utan att tas bort, kommer det med tiden att kunna utveckla mögel.

- Då kommer du att kunna få vackra och gröna formar inklusive den bakre delen av listorna, beskriver Mohn Jensen.

ventilationen dras i badet bör vara mekaniskt så att den fuktiga luft som sugs ut väl och inte avsätts runt bostad, vilket kan orsaka nedbrytning. Foto: PHOTO: Alexander Berg jr.

- Om du har en misstanke om att ventilationen i ett hem inte vekar fukt tillfredsställande, så du bör regelbundet kontrollera, bland annat runt och bakom möbler och skåp som står i ytterväggen. Och se till att få ventilationen upp till en maximal nivå.

Han råder också att torka där man upptäcker fukt i fönsterbrädor.

Bra responser vätande

Under en fem minuters duschar kan enligt Allison Mohn Jensen producerade omkring en liter av vattenånga. Denna fukt måste avlägsnas på ett tillfredsställande sätt. Vid Exterminators har gett instruktioner om hur detta kan hända, och det betyder att det helst bör är frånluftsfläktar som suger ut vattenånga.

"Det ska helst sitta längst bort från dörren och högt upp på väggen eller i taket. När effekten är bäst som varm, fuktig luft stiger. Ventilen ska sitta så att det inte blir vatten på dem", skriver de på sina webbplatser .

- Ventilen får inte stå över duschzonen, det kan orsaka att man känner kall luft rör sig i duschen, utvecklar vassle.

- En optimal plats för avluftningsfläkten borde därför ligga vid kanten av duschzonen.

Mysen betonar att det i allmänhet inte vill hålla ett naturligt avlopp på badrummet.

- På något sätt måste avgasen drivas så att den fuktiga luften dras ut. Utan det kommer det att finnas en ökad risk att ruttna på lång sikt.

Utgång med kall dusch

Om det inte finns någon mekanisk avgasutrymme i badrummet och dessutom upplever kondensproblem, bör Mysen försöka uppgradera ventilationslösningarna.

- I villor kan detta göras genom att dränera avloppet genom exempelvis en vägg. Men i en lägenhet kan det vara svårt, så du kan hitta andra lösningar.

BEKÄMPNINGS SKADOR: Kondom och mögel i hörnet av ett sovrum. För liten ventilation i lägenheten. Foto: PHOTO: Mycoteam

Enligt Mysen är ett alternativ att sluta varje dusch med kallt vatten.

istappar är väldigt dåliga tecken

- Man behöver naturligtvis inte stå i duschen med kallt vatten, men genom att avsluta med kallt vatten i viss mån binda fukt i luften och minska kondens. Och då ska du också försöka spendera minst tid i duschen, åtminstone på vintern när det är kallt utanför väggarna.

För att undvika fukt i källaren

Vattnet på parketten ska tas bort så snart som möjligt

Letar du efter bra inredningsförslag? Du hittar dem i Inspirationsguiden

ADVERT

Mest populära