All egendom: trädgård, kök, inredning >> Tjänsten

Kan detta vara tecken på fukt

Ser din köksfläkt ut så här?

- Låter dig huset står för länge utan att få lite färg på det, så att du har mindre och mindre film som skyddar slemhinnan i huset, säger general manager av målningen färghandeln Hönefoss, Trude Iren Bergheim.

Men det är inte klokt att måla för ofta. Enligt Bergheim kan det orsaka att färgfilmen brister.

- Genom att måla för ofta kommer du att bygga en för tjock färgfilm som skapar spänning mellan lagren. Detta kan orsaka att färgfilmen brister.

Kan vara ett tecken på fukt

- När det blossar kan det förekomma fukt. Fuktig ved som behandlas, kommer att släppa färgfilmen när det börjar torka upp, säger Bergheim

Björn Rune Andersens nyckelkund konsult i manliga jätte Jotun. Han säger att den frekventa användningen av penseln i sig är inte nödvändigtvis ett problem, men med dålig ventilation eller andra fel i konstruktionen kan erbjuda svårigheter när det gäller att fuktproblem i panelen.

- Det kommer inte att ackumulera fukt baserat på filmtjockleken på själva väggen. Eventuell fukt kommer från substratet. Normalt beror det på att för lite eller inget utrymme för luftning bakom panelen, säger han.

Om så är fallet kan färgen smickra.

- I den enda festen där färgen har fläckat, kunde man uppfatta träet som fuktigt, förklarar han.

- Detta kommer ändå att hända med ett fuktproblem, men tjockare färgfilm kan bidra till förbättrad blödning. Här är lösningen till mer drastiska åtgärder om byggandet av problemet är så stort att peeling i sig är omfattande, eller vid en fukthalt av fara för röta skador.

Kan orsakas av solen, erosion och fukt

I SINTEF byggnad forskningsserie, enligt instruktionerna från "ytbehandling av trä" säger: "Sprickor kan bero på rörelser i substratet, är ytbehandlingen för tjockt eller att färgfilmen bryts ner på grund av UV-strålning och erosion ".

Dessa två blandas inte

- Rörelser i substratet har oftast fuktighet att göra. Fuktnivån i ritningen är givetvis beroende av väderförhållandena, men också av den tekniska lösningen bakom beklädnaden. I välisolerade hus är du beroende av att ha en ventilerad och tömd trasa i de flesta fall. Att sakna detta har kläderna dåliga möjligheter att torka ut, säger seniorforskare Trond Bøhlerengen i Sintef Building Research.

Väggens fuktighet bör mätas till under 18 procent, enligt beskrivningen i byggbranschen vid målning, säger han. Du kan mäta detta med en fuktmätare.

- Färgtillverkare och leverantörer rekommenderar att fuktnivån ska ligga under 16 procent. Det är väntat att följa leverantörernas råd.

Kom ihåg underhållsfallet

- Hur ofta du ska måla huset beror på vilken färg du har använt.Bergheim kan informera en traditionell oljedäckare i ca åtta år.

Oljeavfallet kan emellertid börja blekna i färg och glans även inom ett eller två år. Ju skarpare och mörkare färgen du har valt desto snabbare kommer det att tyckas.

- Om du använder en vattenbaserad produkt, eftersom det finns många varianter av idag, kan du vänta upp till 16 år. Dessa är mycket mer motståndskraftiga mot klimatförhållanden, och förutom blackheads.

Om du föredrar att inte måla igen för ofta är det viktigt att välja rätt produkt och att behålla den.

- Det är viktigt, oavsett hur många år färgen ska hållas, är tvätten i huset. Man kan föreställa sig hur smutsigt windows är om du inte behöver tvätta dem i ett år. Väggarna är ofta grova och smutsiga. Denna smuts är som mat för svamp och alger och korroderar väl på färgfilmen, pekar Bergheim ut.

Självrenande färg har en hårdare och mer smutsavvisande yta, så när det regnar på väggen, håller fasaden renare.

- Det är emellertid viktigt att behålla tvätten vid behov. Om du har mycket vegetation runt huset och tomten, måste du göra det oftare. Detta gäller även för skuggsidorna, betonar Bergheim.

Vid Jotun rekommenderar Andersen att du använder en modern färgfärg för att uppnå en längre livslängd för färgfilm när det gäller färg och glansstabilitet över de traditionella vita-anda oljemålningarna, som fortfarande används ofta.

- För målaren själv betyder det att du måste offra sommarlov för att måla huset mycket mindre ofta, säger han.

Rengör ordentligt innan målning

När det gäller själva målningsjobbet är det viktigt att göra en noggrann förberedelse.

- Huset ska tvättas med en kraftavlastare. Här är det viktigt att täcka fönsterytor och några prydnadsväxter som ligger nära väggen. Sådana medel kan ofta vara frätande, varnar Bergheim.

Om du målar över gammal färg är det viktigt att väggen är matt och rengjord så att den nya färgen för korrekt fastsättning.

- Detta uppnås normalt genom att använda ett alkaliskt rengöringsmedel. Dessutom rekommenderas den årliga tvätten av huset att avlägsna smuts och smuts som kan bilda botten av grönarna och ytorna, men med ett milt rengöringsmedel, säger Andersen.

Bästa rena vädret är ljust regn

INTE I SOLSTEIKA: Du bör måla i ett lätt molnigt väder, så att färgen inte torkar över våtfärg och ger blåsor. Handfatet är lättast att få i lätt regn. Foto: PHOTO: Colorbox. com

- Det bästa tvättvädret är vid mulet eller lätt regn. Du bör undvika att skölja med solstrålar eftersom det kommer att torka ut på väggen och förlora effekten, säger Bergheim.

Om den gamla färgen flingar, ska huset vara repat. Skrapa hela vägen ner till träet och använd det yttre trägolvet efteråt.

- En sak som många gör misstag står i den läckra solen som äntligen är här. Du kommer att gå efter solen när du målar eller, helst, ta det på en molnig dag.

Solen gör färgfilmen torr för fort så att du har våtfärg under filmen. Detta kan orsaka färgfärger på väggen när våtfärgen expanderar.

- Måla inte i regnig eller mycket fuktig luft. Detta kan leda till dåsighet - att degen sätter på en halvtorkfilm och mattar den nymålade ytan.

Annars är det viktigt att göra underhållstvätten som en del av den årliga vårrengöringen av huset, och avsluta med en fungicid och mandel.

Vill du läsa mer av sådana saker? Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och följ klicka på Facebook.

ADVERT

Mest populära