All egendom: trädgård, kök, inredning >> Trädgård

Gör fel när du vattna blommorna

Om du väljer rätt kruka för dina växter behöver du inte vatten ordentligt. Felaktig vattning är förmodligen den vanligaste dödsorsaken bland krukväxter i norska fönsterstolar.

Det är lättare att vattna gräsmattan och sängen. Du klarar knappt att doppa växter som växer ut. Så hur vet du hur mycket din krukväxt ska ha?

- Du ser det på skålen, säger Tonje Bergh, presskontakt på blom- och växtinformationskontoret för Bonytt. nr.

Det finns egentligen ingen anledning att ha dålig självkänsla när det gäller krukväxter och tror att man bara kan lyckas med kaktus.

Den rätta potten gör det enkelt att bevattna

För att bara välja rätt pott får du mest ut, säger växtens expert.

- Det viktigaste att göra är att välja rätt pot i potten. Du har två val. Tät kruka eller kruka med hål och skål. Det är den sista att välja.

ordentlig vattning: vattenkanna kan vara ett dödligt vapen om du inte använder den på rätt sätt Foto: Foto: Colourbox / Todd Selby

POT med skål GÖR DET LÄTT ATT Vanne: Flowers Jar i kompositmaterialet polystone Hay Foto: Foto: Hay < 999> brick talar om anläggningen har fått nog

5 grönska dig att lyckas med

punkten en kruka med hål och fat är att du enkelt kan se när anläggningen inte kan absorbera mer vatten.

- När det finns vatten kvar på skålen betyder det att växten har dragit vattnet som det ska ha. Detta vatten måste hällas så att rötterna inte ruttnar.

Men om du använder en tät kruka är risken mycket större eftersom du glömmer att hälla av överskottsvattnet. Då börjar rötterna rota, och växten kommer att dö.

- När plantan visar symtom på blekning är människor glada att fylla i ännu mer vatten. Sedan har loppet kört, säger Bergh.

- Har du för lite vatten, kan du rädda växten. Torra rötter är inte nödvändigtvis döda. Men har rötterna ruttna, det finns inget du kan göra.

Hur ofta du kommer att vatten beror på växten. Men det finns en enkel regel man inte behöver en grön tumme att komma ihåg:

Blommorna som lever länge utan vatten

- När vattning, vatten ordentligt, inte klattevis. Marken blir fuktig när du har vatten. Detta gäller också för orkidéer, där myten om "ett äggglas av dagen" fortfarande är utbredd.

Vattnet ska komma underifrån

- Men vad betyder det egentligen att vattnet ordentligt?

Potter UTAN SKÅL: Potter utan hål och skål för uppsamling av vatten, kräver dränering i botten av rötterna bör inte stå i vatten. Foto: Foto: Colourbox / Anterovium

- Det är bäst att vatten underifrån, det är växterna är vana vid från plantskolan.

Det betyder att man häller vatten på skålen och ger växten tid. Det är inte farligt om det finns vatten på skålen i några timmar, men du måste komma ihåg att slå ut överskottsvattnet. Nej, det är inte gränsen till Nordkorea

Hur ofta bör du vattna plantan varierar från anläggning till anläggning. Men här är några allmänna tips:

- Använd dina ögon. Växterna skickar också signaler. de hänger när de blir för torra. Var inte rädd för att få smuts under dina naglar. Om du lägger fingret i marken och ditt finger blir våt, behöver du inte tömma, säger Bergh.

- Vad händer om du har valt fel pott, dvs en tät kruka utan en skål?

- En sådan potten är verkligen en kruka hudar som används för att dölja plasthink som anläggningen kommer in när du köper den. Nackdelen med den är att det är lättare att glömma att hälla av överskott av vatten. Du ser det inte.

Även vattning krukor

Blir du stressad av tanken på att skjekke skål och ständigt hälla ut överflödigt vatten i diskhon, det finns ett tredje alternativ: den självbevattningsblomkruka.

Det finns flera varianter på marknaden, men principen är ganska lika: Du fyller vatten i en behållare och växt tar del av vad det borde ha.

Tycker du det är svårt att läsa växt signaler, kan du ta en titt på mätstickan som talar om när det är dags att förnya.

Ett annat alternativ är att använda principerna för att skapa ditt eget självuppvärmningssystem.

Då kan du gå på en sommarlov utan att lämna ansvaret för vattningen till grannen.

Läs också:

Hur gröna fingrar har du? Ta vår trädgård quiz

De finaste utomhus kan hittas i vår inspiration guide

till framgång med skyggebed

LAR växter bestäms: plastburk serie Piece of Eden från Orthex gör anläggningen hjälpa sig själva just när det behagar det. Det avrundade språket talar inte om vattnet av någon, men glider in i alla inredningar. Foto: Foto: Orthex

Rolig trädgård för barn - utan trampolin

ADVERT

Mest populära