All egendom: trädgård, kök, inredning >> Trädgård

På så sätt kommer du att blomstra i höjd

Klättringsplantorna behöver något att klättra efter. Ofta blir det en vägg eller ett staket.

Om du har en flerårig vinstockar upp längs väggen i huset, det finns en fördel att låta det växa på en spaljé som du kan luta ner och låg på marken. På så sätt kan du måla husmuren utan att behöva klippa ner klättringsanläggningen.

Men klättringsväxter kan användas med fördel på flera ställen i trädgården. Med lite fantasi kan man skapa en trädgård där den äger rum så mycket i höjd som på marken.

  • 4 saker att tänka på innan du väljer klätterväxter

Använd trädgården

Vintergröna träd kan blomstra om du plantera en vinstock bredvid den och låt den slingra sig upp vintergröna. Du kan plantera klättringsanläggningar längs häckar, buskar och träd.

Eftersom de två anläggningarna kommer att konkurrera om vatten och näringsämnen, bör du plantera vinstockar cirka en meter bort och i stället luta den mot stödja anläggningen med hjälp av en stödtapp vid plantering.

Fyra saker att tänka på innan du väljer klättringsanläggningar

Det finns fyra saker att tänka på innan du väljer klättringsanläggningar.

Ge det ett stort planthål med bra jord. Om du har en häck eller buske som måste trimmas varje år, bör du välja ettårigt klättringsanläggningar, annars är det nästan omöjligt att få häcktrimmen.

Med klätterväxter kan du också återuppliva ett gammalt trädträd. Om du har ett gammalt träd som har undergått åldrar kan det vara kul att lämna en bit av trädet istället för att klippa hela vägen ner till roten.

En klematis kan omvandla det till en blomstrande stubb på sommaren, men även gröna klättrare, som murgröna, är bra när de får drapera en gammal stubbe.

För att beskära clematis

  • Box stöd till bräckliga växter

De ettåriga klätterväxter, ärta blomma och krasse, är vanligtvis milda och behöver inte stora, tunga stöd för att bära vikten. Ettåriga sorter du enkelt kan plantera i krukor på balkongen och terrassen.

Konfigurera en spaljé eller bambupinnar eller använda ståltrådar fästa en bit från väggen så att växter har något att klättra

Se även:.

11 hundraser som kastar

Är du letar efter en hundras som inte skjuter så mycket? Vi har samlat 11 olika hundar som är kända för att röka lite.

Med lätta växter kan du också göra roliga installationer i trädgården. Till exempel kan kreativ användning av förstärkningsmattor ge vackra, blommande skulpturer i trädgården. En wigwam av bambu eller grenar från trädgården blir en blick när den är klädd med blommande klättringsväxter.

Du kan också skapa en vägg i trädgården genom att lägga ner pinnar i rad eller halvcirkelform, så att du kan klättra klättringsplanter upp och ner. En sådan levande vägg kan vara ett spännande sätt att skapa nya rum i trädgården. Se bara till att du sätter upp väggen någonstans där det inte finns någon stark penetration och hård vindruta.

Gör ett levande staket på terrassen

  • Klättra rosor och clematis, gör dig en tråkig lykta vacker. Foto: iStockphoto

Robust för stora

Stora tunga klättringsanläggningar behöver stöd som klarar av sin vikt. En hög vägg eller fast vägg är det självklara valet, men du kan också skapa spännande element i trädgården genom att ta in nya klättringsstilar för den här gruppen.

Ett lusthus kan inramas av en vinstockar, kan en ros bågform porten till trädgården och en kolumn gång över hängde med blåregn kan skapa en vacker övergång från en del av trädgården till den andra.

Läs också:

Trappa - kan den gamla ugnen räddas?

Kan den gamla ugnen sparas eller ska den bytas ut? Läs mer om vad du kan göra med en ugn här.

I den nostalgiska trädgården kan en gammaldags timmerstuga vara en rolig touch. Om du bygger den med metallrör kan den tåla mycket växtvikt. En bit av loghyttens charm är just att växterna skapar väggarna, och därför är det bra för täta klätterväxter här.

Kombinerar bladväxter med blommande vinstockar, men undvik att använda rosor som törnen kan göra din vistelse i skyddsrum för en obehaglig upplevelse.

Även på uteplatsen kan du ta in de stora, tunga klättringsanläggningarna. En pergola över sätet kommer att ge växterna något att klättra medan plantorna ger nyans till sätet.

Det fina med en pergola över hans plats är att under våren, när solen inte är så stark, lövverk trevligt och släpper in mycket ljus, medan senare på sommaren när solen skiner och det är bra med lite mer skugga, växterna har vuxit komma närmare Pipeholts, akebie, klematis, vildsvin och rosacea är exempel på växter som bekvämt kan skala pergola.

Titta runt i trädgården, på terrassen och på uteplatsen. Finns det andra ställen du kan använda klättringsanläggningar?

Dölj en ful vägg gör vindskydd grönt, låt klätterväxter slingra sig upp ett inlägg, skåp en inramning ytterdörren och terrass trappor. Det finns inte mycket att göra för att göra trädgården lika spännande på ögonivå som på marken.

Källor: Climatis och andra klätterväxter av Flemming Hansen och klätterväxter av Richard Ross.

Vi vill ge dig mer smarta tips - registrera dig för vårt nyhetsbrev

ADVERT

Mest populära