All egendom: trädgård, kök, inredning >> Innan Du Börjar

Denna borste experter upp nu

- Mitt nästa projekt handlar om terrassen och mina trädgårdsmöbler. De har stått länge utan omsorg. Du kanske säger att jag är skomakerns son, ler Christian Kolderup. Han är chef för Storeys AS, ett företag som levererar tapeter, golv och Owatrol-produkter till handeln i Norge.

Sent på våren

Christian Kolderup är chef för Storeys AS. Han kommer att tillbringa sommaren att borsta upp på terrassen och hans trädgårdsmöbler.

Hans dåliga samvete kommer snart att vara rent. I morgon kommer han att tvätta vad han tycker är världens bästa tvättmedel för träarbete.

- Vårpussen kom lite sent i år, men nu är det viktigt att använda den fina dagen för att tvätta bort vintern smuts och sot. Net-Trol sätter träet tillbaka till sin naturliga färg. Jag ser det jobbet, säger han.

Screams eftervård

När Kolderup har tvättas och torkas uteplats och möbler, han skulle göra något trevligt för träslöjd. Namnlösa ger det gott om olja.

- Textrull är en mättad olja som tränger djupt in i trädet och fyller porerna. Det ger långvarig effekt och kan tillämpas på alla typer av träslag, förklarar han. Kolderup tycker att det finns många norska terrasser och trädgårdsmöbler som skriker omhyggligt dessa dagar.

- Ta en plats och gör något bra för din uteplats. Du kan inte göra misstag, säger han.

Jobb för alla

Storeys chef gillar att träna.

- Det är tillfredsställande att se att självförsörjning kan ge så bra resultat. Terrassen blir som ny igen. Och har du gjort det en gång, inser du hur lätt det är. Och glöm inte att du måste ha bra råd att köpa billigt. Om du väljer billiga produkter måste jobbet ske mycket oftare. Gå för kvalitet direkt, han råder.

Textrol är en produkt från Owatrol som terrass och din utemöbler kommer att älska. Den mättade oljan tränger djupt in i träet och fyller porerna.

Sommar är inredningstid

Truls Skaugen på Södra tror att sommartid är interiörtid. - Du får bättre ljusförhållanden och förmågan att bära möblerna. Då kan du plaska inuti utan att störa röra, säger han.

Truls Skaugen på Södra är också i full gång med räcke och terrass. Men han kommer snart tillbaka. För Truls är sommaren en perfekt årstid när sakerna ska organiseras inomhus.

- Ja, sommaren är interiörtid. Ljusförhållandena är bättre och du kan koppla av möbler på gräsmattan när du byter golv, målar eller gör stora saker. Jag har även lite färg och sniglar i tid, säger han.

Slående ett slag för hallen

Marknadsföring och kommunikationsansvarig på Södra kommer att slå ett slag för entré.

- Det här är rum som lätt kan förbises när människor ska borsta upp hemma. Mitt tips är att ge hallen en ny kostym.Välj vackra väggpaneler i MDF eller tall. Vi har paneler i många färger. Våra nyaste paneler har också en garanti mot vridning och gulning. Ingen behöver vara rädd för att använda en solid panel, säger han.

- Vi har vackra väggpaneler i MDF och tall. De nyaste panelerna har också en garanti för vridning och gulning, säger Truls Skaugen.

Stora planer

Truls Petter Rosenvinge på Flügger kommer att bygga om och måla sitt hus i sommar. "Nu väntar vi bara på vädret innan det bryter ut", säger han.

Truls Petter Rosenvinge är chef för målningsjätten Flügger. Han har stora planer för både hus och trädgårdar.

- Nu väntar vi bara på bättre väder. Sedan bryter den ut med nya plattor och nymålade hus ", säger han.

Efter traditionerna

planerar Rosenvinge att bygga en helt ny terrass på hyllan. Det borde vara på plats under maj. För då kommer huset att målas. Ett vitt traditionellt hus från 1920 som fortfarande måste vara vit.

- Som chef i Flügger kan jag ha använt mer färg, men det här huset trivs bäst som vit, säger han.

Tvätta huset med trädgårdsslangen

Men innan borstarna kan svänga måste huset tvättas. Det jobbet gör han på en helg.

- Jag använder Flügger Husvask. Först spola jag huset med trädgårdsslangen innan du applicerar tvättmedlet med en sprutpistol. Efteråt skurar jag med en styv diet på förlängningsaxeln. Spola sedan huset igen innan det torkar i några dagar, förklarar han.

Hängande på takräcken

Rosenvinge är en optimist. Han kommer att göra hela jobbet själv. Men för att balansera i stegen vågar han inte.

- Det var ett år jag hängde på en regnig dag. Det var strax över skummet. I år hyr vi en hiss, säger han.

Känd

Flügger-chefen ser fram emot att spendera eftermiddagar och helger runt huset.

- Detta är ett privat projekt, så jag får bara tid att hjälpa. Det är bara mat att måla ett hus, speciellt när däcket heter Wood Tex. Världens bästa kamp. Och inget slår känslan av att göra någonting själv. Dessutom sparar vi pengar. Nu kan sommaren bara komma, säger han.

ADVERT

Mest populära