All egendom: trädgård, kök, inredning >> Badrum

Detta är trendigt i badrummet

Nya produktionsmetoder har skapat nya trender i badrumsplattor. Medan en kakel redan såg ut ... ja, en kakel kan den nu förvirras som trä, natursten eller betong.

- En av de hetaste trenderna är nu parkettplattor. Det finns kakel säljs i trollformler. De maskiner som används för att färga kakel ha varit mycket bättre i ett par år, så återställande av träkonstruktionen är så bra att man nästan inte ser skillnaden. Dessutom har produktionskostnaderna minskat, så priset är inte längre skrämmande för människor.

Detta är vad Alessandro Cossutta, ordförande för flaggskeppet Norfloor säger. Han tror att vi bara börjar på en trend som kommer att bli stor de närmaste åren, med träimitationer både på väggen och golvet i badrummet.

Men andra material måste imiteras. Kakel som ser ut som grova betongytor säljer bra, rapporterar branschen. Det gör också kakel som efterliknar naturstenar, som marmor.

- Vi säljer också många historiska plattor, säger marknadschef Viggo Rangnes i Bergersen Flis. - En sådan man ser i gamla städer från sekelskiftet, vanligtvis med nordafrikanska mönster. Dessutom är sex och åtta sidiga plattor något som många vill ha nu, säger Rangnes.

Nu finns det också möjlighet att skapa sin egen sida vid sida, till exempel en gavelvägg i badrummet:

- Ditigalprinten ger unika möjligheter. Till exempel kan du skriva ut en bild av ... ja, säg ett vattenfall - i extrem upplösning av ett önskat antal glasplattor till väggen på väggen. Detta görs på egna fabriker, och det kostar lite, men ibland är det här lilla extraet som utgör den stora skillnaden, annonserar Rangnes.

Golvplattor på väggarna

En annan trend i tiden är att vi nu vill ha golvplattor på väggarna, rapporterar industrin. Du vet kanske att det finns en skillnad i golv och väggplattor, men vet du där skillnaden ligger

- De golvplattor har lägre vattenabsorption och tål högre belastning än kakel, förklarar kanslichef Arne Nesje i Construction Keramik Association. Det är bränningen av plattorna som bestämmer vilken kvalitet de får: Väggchipsen bränns på lägre värme än golvplattorna. Traditionellt har golvplattor varit dyrare att producera än väggplattor, vilket har lett till användningen av golvplattor någon annanstans än på golvet. Nu har golvplattorna sjunkit i pris, vilket har lett många att ha råd att använda denna kvalitet också på väggarna.

- Innan vi sålde omkring 30 procent golvplattor och viloplanen. Nu förhållandet är ca 60/40, med 60 procent golvplattor, nämnda Cossutta, som använder den italienska jargong porceleanato om denna typ av kvalitet kakel. Fördelen med att använda porslinsplattor i hela badrummet är att väggarna blir lika robusta som golvet. Dessutom tror många att det bara ser lite bättre ut.

Stora plattor

Tidigare var det både dyrt och krävande för tillverkare att leverera plattor i större format. Nu har nya produktionsmetoder vända om situationen på huvudet. Många ledande fabriker producerar kakel i två till tre meter långa flingor när de hugger efter stekning.

- Detta ger helt nya möjligheter att producera stora plattor. 60 x 60 och 60 x 30 centimeter är nu mycket populära plana dimensioner, förklarar Cossutta.

När det gäller badrumsgolvet kommer det att vara fallet mot brandsläckaren. Det kan vara en utmaning att göra med stora plattor.

- Det bästa är en blandning mellan stora och små plattor för att få ett fint fall mot avloppet. Med mindre plattor kan du ta några droppar per gäng. Skulle du bygga ett fodral med stora plattor riskerar du kanterna eller tjockare spår, förklarar Nesje i Building Ceramics Association. Detta är också något som återförsäljarna tar hänsyn till. De flesta stora plattor säljs därför mest med den "lilla såsen" av samma utseende, men med en mosaikstorlek på 5 x 5 eller 10 x 10 centimeter, för användning i duschdukar och mot släckning.

Kvalitet

Att du får vad du betalar för när du köper plattor är en sanning med vissa ändringar, enligt Nesje.

- Det är inte alltid en direkt koppling mellan pris och kvalitet om du ignorerar det billigaste segmentet, tror han. Om du köper kakel på 299 kronor per kvadratmeter kan de vara lika bra som 699, men 699 är trendigare och säljer därför, oavsett om priset är högt. Men om du går för de allra billigaste kakelarna bör du vara medveten om att kakel kan ha brister som de flesta inte har så lätt att se direkt.

- De flesta brickor som säljs i Norge är i euro och norska normer. Men standarderna är kända. De billigaste plattorna är vanligtvis inom standarden, medan de dyrare är av högre kvalitet, säger Cossutta i Norfloor.

Ett exempel är storleksavvikelsen mellan plattorna i paketet. Om du har ett gap på tre millimeter kan en skillnad i storlek på en millimeter göra skillnad. Storleksskillnad gör det svårt att placera kakel- och spårmönstret snyggt. En annan sak är krumning på plattan. Speciellt avlånga plattor i lägre prisklasser kan kurva så mycket att platt läggning blir svårt. Slitstyrka, glasyrtjocklek och vattenabsorption är andra saker som vanligtvis är kopplade till priset på plattan.

Högkvalitativ kakelytning kan också vara mycket bättre än de som är av dålig kvalitet. Till exempel har Willeroy & Boch kakel med en yta som nästan kan jämföras med en nickelpläterad bil; Vattnet pärlor av och gör rengöringen väldigt lätt.

Rengöring

Rengöring av apparaten - För de flesta kaklade badrum gäller endast en regel: Använd inte grön tvål. Det ger en reaktion i leden som ger en rot för bakterier. I de flesta av plattorna och byggnaderna får du specialdesignad tvål som passar dig.

- Porslinsplattor klarar det mesta av syran: det är roten som är utmaningen.I livsmedelsbutikerna finns det några medel för att skura leder, men i längden är dessa produkter mycket dyrare än en specialitet du köper i detaljhandeln. En sådan flaska du kan ha i flera år eftersom mediet oftast kommer att tappa mycket i vatten, säger Rangnes i Bergersens kakel.

Och när vi först kommer in i lederna: här finns det också olika kvaliteter. Att spara kronorna i injektionsmassan är inte tillrådligt, säger Rangnes.

- Använd vattenbeständig och smutsavvisande epoxibaserad hybridbult. Då har du något som håller på länge, rekommenderar han.

"TREVERK": Det ser övervärderat och inte minst opraktiskt - men ingen av delarna. Treimationer kommer att bli den stora badrumsutvecklingen under de kommande åren, spåra kakelindustrin. Foto: Kakelbolag.

HEKSAGONER: Sexkantiga plattor skapar spännande mönster. Foto: Golvabia / Ifi.

TIDLØST: Badrummet är dyrt i Norge. Därför väljer de de flesta ljusa neutrala färger på väggar och golv så att de kan ersätta handdukar och tillbehör när behovet av förändringar rapporteras. Notera mosaikplattorna i duschzonen, som skyddar hösten från att svälja. Foto: Kakelbolag.

SKILLER SONER: Mosaikplattor är praktiska på natten, men kan också användas dekorativt för att skilja olika zoner i badrummet. Foto: Norfloor.

ADVERT

Mest populära