All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

Detta krävs för byggproblem

Slutligen kör projektet. Du har köpt mark och byggnaden av drömhuset har börjat. Men då stannar den - för mycket frustration.

Det visar sig kanske att byggföretaget du har anställt är värdelöst eller har byggt egna misstag som egenföretagare.

Oavsett anledning är att vi i Villa tillsammans med teknisk chef för bostäder i konsumentrådet, Thomas Bartholdsen, upprätta en förteckning över de lagar och regler som gäller på bygg topp.

  • Därför fick familjen "Hjälp! Vi bygger hus" bygga top

Byggefirmaet går i konkurs

Enligt rådets Consumer är en av de vanligaste orsakerna till att bygga de vanligaste problemen med byggherren.

- Vid en uppbyggnad är utvecklaren ofta oförmögen att uppfylla avtalet, säger Thomas Bartholdsen, konsumentråd.

Detta kan exempelvis innebära att entreprenören som anställs är på väg till konkurs och har ett antal krav. Om du har betalat betydligt mer än det arbete som levereras riskerar du att pengarna går förlorade.

- Det rekommenderas att du inte betalar mer i förskott än prestanda du får. Vi ser exempel på konsumenter som i stor utsträckning betalar "upp framför", och det är problematiskt om utvecklaren går i konkurs, säger han.

Om ditt företag går i konkurs har du fortfarande rätt att återbetala pengarna enligt garantiordningen i Bustadsføringslova.

  • Hur man hittar en seriös hantverkare

Men bara 10 procent av köpeskillingen under byggtiden, och fem procent på mark och bostäder köps i en. Dessutom kan det faktiskt vara svårare att få pengarna tillbaka.

- Om du har betalat mer än garantin täcker, kan du ofta vara kvar med ingenting eftersom andra krav går vidare. Lyckligtvis är det inte så ofta det händer, men det finns något att vara medveten om eftersom det kan få så stora konsekvenser för konsumenten, säger Bartholdsen.

Det är därför viktigt att se till att utvecklaren har lämnat en garanti.

Denna artikel är en del av We in Villas hemsida "Hjälp! Vi bygger hus". Hämta hela serien här!

VD för bostäder i konsumentrådet, Thomas Bartholdsen. Foto: Rådets Konsument

Useriøst byggföretaget

En annan möjlig situation är att byggnadsarbetet inte hålla kvaliteten som gällande lagar och normer kräver norska hem.

Sedan kan du i värsta fall riskerar att behöva betala ett nytt företag att riva ställa upp och börja om igen, säger teknisk chef för rådets Consumer.

- När det är så stort jobb att göra är det en bra idé att tänka på vem du vill bygga för dig. Det är viktigt att göra en noggrann kontroll innan du väljer fast, säger Bartholdsen och fortsätter:

- Du bör leta efter ett seriöst företag som har funnits ett tag med goda erfarenheter från liknande arbetare tjänster, som har intresse av att upprätthålla ett gott rykte och vem kan städa om något går fel, säger han.

  • du behöver veta innan du köper tom

Leverantören har också rätt och skyldighet att korrigera fel, både under och efter byggprocessen. Konsumentrådet rekommenderar sedan att man skriver en skriftlig plan för hur de kommer att åtgärda felet.

Om utvecklaren är ansluten till ett bolag som omfattas av bostadsfinansieringsrådet kan du överklaga ärendet till styrelsen. Utskottet består av två företrädare från branschen, två från konsumentrådet och en neutral studentledare.

Förseningar

I vissa fall uppstår fördröjningar i byggprocessen hos utvecklaren. Då är det ok att veta vad du hävdar.

- Den vanliga ordalydelsen i kontrakt utvecklar ofta "sikte" vid en tidpunkt för slutförandet. Denna formulering accepteras av domstolarna eftersom det inte är ett bestämt datum, men något som är lojalt, säger konsumentrådets konsumentdirektör.

Om innflytningstidspunktet är viktigt för dig, du riskerar lämnar med denna formulering i avtalet att behöva anställa dig till en annan plats innan du kan flytta in i ditt nya hem, och även tvungen att bära de extra kostnaderna.

- flyttar datum viktigt för dig, kan du skriftligen begära en mer konkret innflytningsdato, såsom i kontraktet, säger Bartholdsen.

Om utvecklaren fortfarande överstiger denna tidsfrist kan du ha rätt till dagliga böter från utvecklaren i upp till 100 dagar.

Dagmulk är lagstadgad och är därför vanligt att använda i standardavtal. Bust Adoption Act innehåller standardminimum för dagsturer.

  • Katalog House vs. arkitektritade hus: Hur man hittar huset för dig

Gjorde misstaget även

står du angav som bygger eller kommer att delta i delar av processen, det finns vissa fallgropar som kan leda till att bygga upp.

Om du till exempel vill lägga till din egen insats, se till att du inte blir försenad för att gå utöver entreprenörens arbete.

- I sådana fall rekommenderar vi både konsumenter och utvecklare som har goda planer och bra skriftlig kommunikation, för att förhindra situationer där tvetydigheter skapar problem, säger Bartholdsen.

  • Att skriva en planeringsprogram som kommunen godkänner

Om du är själv bygga och göra misstag, vilket ger felaktig information till entreprenören eller byggföretaget gör misstag, kommunen stoppa projektet eller neka byggd för att användas om det strider mot den ursprungliga byggnaden ansökan och de regler som gäller.

- Om kommunen anser att det som hänt har en liten negativ inverkan är det möjligt att kommunen kan överväga att bevilja dispensation. I värsta fall kan man få en situation där konsumenten får en extra faktura eftersom man måste återställa eller riva av, säger han.

Missa inte fortsättningen - registrera dig för vårt nyhetsbrev och följ familjeprojektet!

ADVERT

Mest populära