All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

äR detta den perfekta sommar spelet

Det roliga och sociala spelet kubb är i olika variationer ett gammalt spel, men har ökat i popularitet de senaste åren.

Enligt historien kommer spelet från Gotland, som sägs ha skett som en tidsfördriv bland vikingarna på 800-talet och 900-talet. Spelet är också känt från andra platser i Centraleuropa från mitten av 1500-talet.

Idag spelade kubb hela världen, och varje år hålls World kubb på Gotland

Företags spel, som är gjord av furu, sker utomhus och består av 10 stockar, 6 kastar pinnar, en kung och 4 hörn stift för att markera vägen .

Under 1990-talet producerades det första kommersiella kubsetet och satte ut till försäljning. Idag finns det kubbuppsättningar på de flesta lekplatser och även på bensinstationer under sommarmånaderna.

Komma igång

Kubb kan spelas av spelare i nästan alla åldrar, lätt att lära sig och överkomliga att förvärva. Många väljer även att skapa sina egna "lekstycken".

UTELEK: Gör som en söt bror och spela en kub i parken. Foto: PHOTO: svensk nedgång. org. au

Kubb kan sägas påminna lite som bollspel dodgeball, men i stället för att kasta en boll på motståndarna, kasta en av virke.

Detta kommer att imponera på dina vänner

Så här börjar du

Kubb kan spelas med allt från 2-20 personer, uppdelat i två lag. Spelet äger rum utomhus, oftast på gräs eller grus.

Banan mäts upp till 5m bred och 8m lång (möjligen 4/6). Hjärtstängerna är placerade i körfältets fyra hörn. Kuberna fördelas jämnt mellan hörnen på banans bredd, med 5 kuber i varje lager. Konungen placeras äntligen i mitten av banan, med lika avstånd till båda sidor.

Nu är du redo att börja spela:

Så spelar kubb

Båda lagen måste ske bakom varje kort linje och från sin egen baslinje försöker utformad för att kasta ner det andra lagets stockar. Målet med spelet är att försöka fånga motståndarna stockar (som står på motståndarens planhalva) genom att kasta pinnar enligt fastställda regler.

Reglerna för klubben varierar något beroende på var spelet spelas.

När alla kaststiften kastas är det motståndarens tur att kasta. Kubes som en gemensam kast kastas över mot halvvägs. Klubbarna är uppbyggda där de landar.

Om kuben landar utanför banan, görs två nya försök att slå grenen med kuben. Om det fortfarande inte slås, har lag 1 möjlighet att placera kuben varhelst de vill ha sin egen halvvägs.

Hur man spelar Yatzy

Nu är Team 2 redo att kasta tapparna från baslinjen.

Först måste de försöka fälla bollarna i fältet i motsatta hälften av fältet. Därefter kan de slå klubbarna på motståndarens baslinje. Om du släpper en baseball innan alla fältbitar tas, öppnas baskuben igen.

Nu är lag 1 redo att kasta alla de bleka sparken över till lag 2: s spårhalva, där de är inställda.

Om ett lag misslyckas med att fälla alla fältklubbar kommer motståndarens lag att nå den främsta fältkuben i sin egen halvvägs och slänga bort den.

Att spela

Spelet fortsätter med växling mellan skiktet 1 och skikt 2

När ett lag har lyckats fånga alla motståndare stockar, både på fältet och baslinjen, laget försöker kasta ner kungen med de återstående gjutna tapparna .

Alla kast mot kungen ska ske från baslinjen. Om laget misslyckas går resan till motståndarna. Laget som först har känt alla klubbarna på motståndarens halvvägs och kungen vinner.

Om du spelar de mest officiella reglerna kommer tre spel att spelas, där laget som är bäst efter tre segrar vinner.

Kubbar

Kontrollera om lamporna går för ofta

Konungen: Konungen ska vara ca 30 cm lång och tjockare än de andra.

Cubes: Det finns 10 kuber i spelet. Dessa bör vara ca. 15 cm lång och något tunnare i omkrets än kungen.

6 kastare: Kan vara rund eller mer kvadratisk. Precis lika stor som kungen, om än lite tunnare i omkretsen.

Cornersticks: Cornersticks kan användas, men har ingen direkt inverkan på spelet. Många använder dessa för att markera kursen. Kan också användas med en hoax för att markera spelplanen.

Så här Cast

Det finns strikta regler för hur du kan kasta när du spelar en kub.

Kasta stift kan bara anordnade med handen kasta, och tappen att rotera horisontellt i luften, så kallade chopper vals är förbjuden.

KUBB: Det här spelet är perfekt tidsfördriv på varma sommardagar. Foto: PHOTO: spelregler. org

(Källor: Wikipedia, Kubbspel se.)

Se även:

Hur man vinner i Ludo

Hur man spelar Yahtzee

Hur man använder en servett

ADVERT

Mest populära