All egendom: trädgård, kök, inredning >> Uppdatering

Det är inte vita arbets

Undersökningen

Responsanalys genomförde ett frågeformulär om svart arbete på uppdrag av klick i slutet av februari. nr. En nationell representativ kommitté med 1085 personer mellan 16 och 84 år har svarat på den elektroniska undersökningen.

Det finns flera anledningar till varför du inte ska välja svart arbete. En av dem är att det kan vara dödligt.

Företaget Anticimex inspekterar över 20 000 bostäder per år hos människor som vill kontrollera att allt är som det borde vara.

- Det här är när vi stöter på dessa skräckexemplar, säger Roy Malmo Nilsen, direktör för privatmarknaden i Anticimex AS.

Företaget rapporterar endast till kunden, de rapporterar inte till myndigheten. Nilsen visar bilder som de har hittat av kraftverket, inklusive en burk som användes för att förhindra att downlights kommer i kontakt med isoleringen i taket.

"De som gjorde jobbet tyckte att det var för dyrt att spendera 30 dollar på en elbox som godkändes, så de använde vad de hittade. Den här rutan är live, säger han.

Den enkla lösningen var mycket brandfarlig.

Dyraare att välja svart

En undersökning Svaranalys har slutförts för Klicka. Nej visar att en i fyra nordmän har köpt svart arbete. Nilsen tror att många faller för frestelsen att välja snabba lösningar.

- Det finns okunnighet och ren poesi på åska, säger tronen upprörd.

Han ser mycket arbete ut av okvalificerade arbetare. Till exempel skapar han en förlängningssladd som används istället för en korsningslåda. Kablarna, som ska skyddas av en kabel, är fritt utsatta.

- Det här är farligt. Den är eld. Det finns många knep runt, säger han, påpekar nya regler från 2015, när en tillståndsrapport krävs när man säljer huset. Det kan vara dyrt att få godkänt arbete gjort svart.

- Du faller för ditt eget grepp. I stället för att betala en godkänd elektriker 3000 kan du nu enkelt få en proposition på 50 000. För ingen proffs kommer att gå in och godkänna utan att känna sig trygga och då måste de göra ett stort jobb, varnar han.

MOBILEDERS: Istället för att skapa en kopplingslåda används en förlängningssladd här. Ledarna är fritt utsatta, även om de skyddas av en kabel. "Det här är inte skickliga elektriker alls", säger Roy Malmo Nilsen i Anticimex. Foto: PHOTO: Anticimex

Dödlig: - Någon anställde en hobbyelektriker, åtminstone en oförskild, så den rymmer. Det är en dödsfälla. Man tar kraft från vad som är tänkt att vara en säkring. Det finns inte mycket pengar att hämta i försäkring om det avslöjas att det här är orsaken till en brand, det är sämre att det kan gå, säger Nilsen. Foto: Foto: Exterminators

Inte ersätta

Är Andenæs Huser, VD för norska Evaluation Association belyser tre exempel från verkliga livet, som han känner till, där konsekvenserna av att använda illegalt arbete var stor.

1) Husägare hyrde en slående hantverkare för takbeläggningar. Hantverkaren krävde förskottsbetalning, men fastnade från oavslutat arbete. Vad som måste göras måste ändras. Ekonomisk konsekvens: Omkring 150 000, -

2) Husägare hyrde hantverkare för att bygga sina systrar för väggmonterade garderober. Hantverkaren byggdes för nära och det fanns kondensskador. Skaddetektering avslöjade orsaken. Kunden fick inte ersättning från försäkringsbolaget, och ingen krävde förlusten som omfattas av fågeln sedan fågeln hade flugit.

3) Husägare hyrde en slående hantverkare att byta hus. Taket blåste av. Försäkringen täckte skadan som naturskada. Hantverket var borta och ingen kunde svara för regression. Konsekvens: Gemenskapen måste betala ett högre försäkringspremie eftersom bristen på regressionsmöjligheter i slutändan fördelas över försäkringspremien.

- Strikande hantverkare med annonser i lokala tidningar verkar gå tillbaka som ett fall i typiska konsumentfall där arbetet för en till synes överkomligt pengar till slut kostar kunden, säger Andenæs Huser.

200. 000 kronor dyrare

Någon tar chansen att skapa eget badrum på egen hand eller att lämna jobbet till mer eller mindre kvalificerade arbetare.

Öyvind Fjeld, chef för sitt eget bygg- och snickeriföretag i Oslo, minns ett grovt exempel för några år sedan, där klippda säckar hade använts som ett membran i badväggen.

- Kunden hade renoverat badet för 40.000. Vi kom efter och reparerade för 240 000, vilket motsvarar priset på ett nytt badrum. Allt var bra, även elektriker och VVS. Vi var tvungna att riva ner allt och bygga om, säger han.

Jon Sandnes, VD för Byggenæringens Landsforening, har också sett många exempel på det faktum att sluträkningen har blivit större än antagen.

- På grund av total brist på kvalitet både i produktval och arbete, säger han och tycker att det är mycket om konsumenter som inte har inköpskunskap.

Svårt att klaga

TYPISK SVART ARBETE. En downlight i en himmel sett ovanifrån. Isoleringen går hela vägen till ljuspunkten, det bör finnas en lämplig, tät låda för att förhindra isoleringen från att ligga helt. Det kan lätt bli för varmt och orsaka brand. "Det här är typiskt svart arbete", säger Roy Malmo Nielsen i Anticimex. Foto: PHOTO: Anticimex

SOPP OCH RÅT: Ångbroms / fuktbarriär i golvseparatorn på fel sida av konstruktionen. Konsekvens: Kondensationen uppstår och orsakar mögel, svamp och rot, vilket i sin tur orsakar dåligt inomhusklimat. Foto: PHOTO: Anticimex

Det bästa är att undvika en bluff med hantverkaren. Men om du inte är nöjd kan du vanligtvis klaga. Hur man gör det Konsumentrådet förra året behandlade 522 klagomål på hantverkare, med bil det största klagomålet. Totalt fick de 3692 förfrågningar relaterade till hantverk.

KONSUMENTRÅDET: Ingeborg Flønes, konsumentdirektör i konsumentrådet.Foto: FOTO: Kjell Håkon K. Larsen / Konsumentråd

Ingeborg Flønes, konsumentskyddsdirektör vid konsumentrådet rekommenderar att du har papper i ordning om du annonserar.

- När det inte finns något kvitto eller kontrakt är du väldigt svag, säger hon.

Du kan också hållas ansvarig även om du inte visste att hantverkaren ångrar skatter, för betalningar över 10 000 dollar i kontanter.

- Hantverkarna har huvudansvaret, de är de som måste betala sina skatter. Men konsumenten måste också vara medveten om att det är straffbart att köpa och sälja svart arbete, säger Flønes, som anser att det är viktigt att informera konsumenten om risken att välja svart arbete. Till exempel kan du hållas ansvarig om arbetaren skadas under arbetet.

- Du kanske måste betala en miljonskatt om den som utför jobbet inte är anställd av ett företag, säger hon.

Förkortad försäkring

Om olyckor inträffar på fastigheten på grund av arbeten svart, kan försäkringsbolag förkorta eventuell kompensation.

MEMBRAN: Fläckfritt membran i bad i duschzonen. Foto: PHOTO: Anticimex

BREAK OCH FIGHT: Fel faller på våtrum som är inkonsekventa. Konsekvensen är onödig fuktbelastning, för det andra att vatten kan tömma genom dörröppningen innan det når avloppet. Dessutom gör det golvet farligt glatt. Foto: PHOTO: Anticimex

Vattentätning: Tätningsmedlet är inte fastsatt på membranet och att klämman inte är korrekt monterad och att skruven inte går in i skruvhål. Konsekvens: Manschetten fungerar som en wick och drar fukt i strukturen, och klämringen rensar inte. Innehåller vattenskador i golvseparatorn med efterföljande mögel, dålig och dålig inomhusmiljö. Foto: PHOTO: Anticimex

- Om vi ​​ser att det inte har genomförts korrekt kan det påverka försäkringsavgörelsen, bekräftar Jon Berge, informationsrådgivare i If-försäkring.

Det pris du får för ditt hem till salu kan också vara lägre. Tor Backe, VD för Norske Rørleggerbedrifters Landsforening, betonar särskilt vikten av att borsta badrummet ordentligt. Även med tanke på de nya reglerna om obligatorisk bostadsförsäkringsrapport från 2015.

- Ett nyrenoverat svart badrum kunde aldrig uppnå högre betyg än 2 i en hemförsäljningsrapport, eftersom arbetet inte kan dokumenteras. Detta kan gå utöver tariffen. Badrummet är det rum där risken för fukt är störst, och det grundläggande arbetet är avgörande för resultatet. Värdet ligger sålunda bakom plattorna, vi borde önska att fler människor blev medvetna, säger han.

Läs också:

- Budgetbudgetrenovering

- Hur får du perfekt belysning i köket

- Matolja på bänkskivan?

ADVERT

Mest populära