All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

Detta är Norges tuffaste betong stuga

Denna stuga på Lyngholmen söder om Kristian hedrad i mitten av november av den norska Betongföreningen för enastående arkitektur och första användningen av betong.

Detta kommer att hända samtidigt som Betongstyrelsen 2013 kommer att släppas. En arkitektonisk utmärkelse som hyllar årets bästa konkreta arbete.

Efter utvärdering av alla inlämnade förslag var juryn återigen med tre byggnader, som var och en har goda egenskaper. Första priset, betongbordsbordet 2013, gick till Selvika picknickområde, National Tourist Route Havøysund. Ett picknickområde med en imponerande design av komplex karaktär.

Ärade ära gavs till Vækerøveien 3 och hytten på Lyngholmen. Logen var det absolut enda privata projektet som utdelades av arkitektkontoret Lund Hagem Arkitekter.

Hedersomnämnande: Det är inte svårt att exciteras av denna vackra konkreta hydda på Lyngholmen på Kristiansand. Kabinen är designad av arkitektkontoret Lund Hagem Arkitekter. Entreprenör: Bico byggnad och inredning. Civil Engineering: eStatikk som Foto: Foto: Lund Hagem Architects

Det är inte svårt att exciteras av betong hydda på Lyngholmen.

"Den inre betongarbeten i golv- och väggytor är försedda med fina, precisa ytor och detaljer," juryn. Utanför visas byggnaden med vackra grävningar.

Den mest sensationella är den bärande idén som är det stora vita taket. Enligt juryen flyter det nästan över hela byggvolymen som en täckvinge i stor interaktion med omgivande swabergs.

Taket är tillverkat av vattentät, lätt betong, isolerad på undersidan med höga effektivitetsvakuumisoleringspaneler. Detta ger minimal tjocklek och inte minst ett ovanligt arkitektoniskt uttryck på en stuga.

Kim Skaara, vd för norska arkitekt National Association, som betong kabinen mycket bra, men medger att betongen är fortfarande ett dyrt byggmaterial i Norge.

TUNG Ära: Betong stuga är den enda privata projekt som fått heders betong Jury 2013. Foto: Foto: Lund Hagem Architects

Creative: Den största vinsten, betongtavlen 2013 gick till Selvika picknick, är nationella turistvägen Havøysund Selvika en solig böja i Finnmark på väg till Havøysund. En populär stranden utgångspunkt med utsikt över horisonten och havet i väster. Arkitekter är Reiulf Ramstad Architects. Byggteknik är Dr. Techn. Kristoffer Apeland AS. Entreprenör: T. Johansen Drift AS. Foto: Foto: Reiulf Ramstad Arkitekter AS

- Men det har blivit mer överkomliga, det ska sägas. Fördelen är också att lite underhåll är nödvändigt. Skaara upplever stuga på Lyngholmen som estetiskt vacker och användning av lätta aggregat i betong hindrar den från att vara så dyster på en grå regnig dag.

- Hur betygsätter du Betongpriset 2013?

- Det är ett högt pris, bokstavligen ... Det är helt klart en trevlig erkännande för arkitekter att övervinna dessa sk materialpriser.

Concrete Pris 2013 tilldelades den 14 november på Gyldendalhuset, Sehestedtsplass.

Läs också:

Här är Norges dröm stuga 2013

TUNG ära Vækerøveien 3 i Oslo fick beröm för den bärande innervägg platta strukturer i lättbetong som utförs med mycket hög precision, i synnerhet i den stora tillgång hallen. Arkitekter är Arne Henriksen Arkitekter. Construction är Vedal Construction AS Stenseth och RS Construction. Byggteknik: Seim och Hultgren AS. Foto: Foto: Ole H Krokstrand

Kontrollera smart förlängning på lodge i Hedalen

Stor guide till smarta bilagor

ADVERT

Mest populära