All egendom: trädgård, kök, inredning >> Miscellanea

Detta är den mest utsatta för hemmet på vintern

Varje vinter upplever många att kyla och snö kan orsaka problem för hemmet. Skador och olyckor som uppträder på vintern kan ofta förebyggas, men det betyder också att du måste vara lite extra försiktig och medveten om saker under denna period.

LÄS OCKSÅ: Bra vinterråd för ditt hus

Ofta på vintern

På vintern spenderar vi mer tid och vi gör vad vi kan för att hålla oss varmt i hemmet. Dessa är uppenbarligen nödvändiga åtgärder, men det lönar sig att vara lite extra försiktig och noggrann vid denna tidpunkt. Det är på vintern de flesta bränder förekommer.

- Vi bränner trä och olja, vi njuter av ljus och vi använder fler elektriska apparater. Då finns det även fall där du kan ladda elsystemet till gränsen för vad det kan tåla, säger kommunikationsrådgivare i If Skadeforsikring, Sigmund Clementz.

Om detta inträffar kan det uppstå brand i elsystemet. Om din anläggning är mellan 10 och 20 år kan det vara tillrådligt att få en elektriker att gå igenom den.

Ved kan också orsaka flera bränder, inklusive rörbränder. Ett tecken på en sådan eld kan vara ovanligt låter som att röra sig från röret.

- Den kan formas i pipen och om den antänds kan den hålla en värme på 1200-1300 grader Clementz.

Det här är en brand som du inte bör stänga av på egen hand. Om du försöker släcka elden genom att hälla vatten ner i röret kan den spricka. Du bör kontakta brandkåren, eftersom detta bör stängas av av proffs.

LÄS OCKSÅ: Lighthouse korrekt - undvik rörledningar

Frysta vattenrör

Ett annat problem som många upplever på vintern är frusna vattenrör. Vad som ofta kan hända är att vattnet byggs upp och fryser så att rören expanderar och spricker.

- Om du ska resa länge, lönar det sig att stänga av vattenförsörjningen och stäng av huvudstoppet. Dessutom ska rumstemperatur i rum där det finns vattenrör vara ca 10-12 grader, informerar Clementz.

Ett skräckexempel på vad som kan hända om vattenrörs frysar. Foto: Om skadasjuka

Om olyckan ska hända och du måste tömma rören rekommenderar Clementz att göra det långsamt. Gör det snabbt, isen kan flytta för fort och skada rören.

Clementz varnar också starkt mot att använda värmepistoler eller skidkörtlar för att dränera rören. En värmepistol kan hålla 500-600 grader, och det finns en stor fara att rören kan antända.

- Du kan använda varma skydd, värmare eller en masugn. Möjligen kan du använda en hårtork, men med medelstark styrka, eftersom det kan bli för varmt så att rören antänds, säger Clementz.

Om du är osäker är det dock att du kontaktar en rörmokare så att en professionell kan göra jobbet.

LÄS OCKSÅ: För att undvika frusna rör

Det är värt att betala två när man snöar från taket. Foto: Getty Images

Tung snö kan skada taket

Det kan vara snö på taket, men om det blir för mycket kan det vara förödande. Äldre hus och byggnader är särskilt sårbara, eftersom de inte tolererar så mycket snö som nyare hus gör.

Om det finns för mycket snö på taket, kan det i värsta fall leda till att strukturen bryts ner.

- En tumregel är att klippa snön på taket om det är en halv meter eller mer, säger Clementz.

När du ska komma bort från snön är det också viktigt att du varierar var du klippar. Om du börjar svälja från ena sidan av taket och över till den andra blir vikten felaktig. Detta kan leda till att konstruktionen tillhandahålls.

- Det lönar sig också att vara två när man snöar från taket, så att man kan stå ner och ta hand om du behöver hjälp, lägger Clementz till .

LÄS OCKSÅ: När och hur ska du slå beat?

Kommentarer

När du kommenterar måste du använda ditt riktiga namn. Var objektiv, respektera andras åsikter och kom ihåg att många läser vad du skriver. Brott mot reglerna kan leda till uteslutning.

ADVERT

Mest populära