All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

Det är viktigt att komma ihåg när du åka skidor med hundar

Det närmar sig vintersemester och många familjer har tänkt på stugan att åka skidor. Skidåkning med en hund är dubbel njutning. Du har ett nära förhållande till ditt husdjur, och båda har en bra träning ute i frisk luft och vacker natur.

Stark och hälsosam

Det är inte nödvändigt att ha en arktisk drakehund för att få hunden ut ur spåret. Om du tar fler pauser och spenderar lite tid kan många hundraser vara på turné. Men för att rita en skidåkare måste hunden vara färdigvuxen, hälsosam och väga minst 15 kilo. Hundar med styrka och energi är väl lämpade. De gillar att springa och utveckla och känna sig fri att följa ledaren i äventyr.

Mindre hundar och valpar som är på resa utan att dra kan sitta i säckar eller bära bälten i sluttningarna.

innan skidåkning

Hunden är alltid villig att gå på en resa, men vissa förberedelser är nödvändigt att det finns en bra resa för brunnen.

Använd inte vanliga halsband. En bra sele, där dragpunkten är över bröstet, är viktigt för vandring på skidbacken. Sådana hängslen gnuggar inte axelklingorna och kväver inte hunden runt nacken. Ett drivrem ska fästas på ringen på baksidan av sele och på skidens vadderade bälte i andra änden. Rätt utrustning ger fri rörlighet och hunden undviker skador på stammen.

Kappan mellan benen ska skäras så att hunden inte störs av snö och is. Smör trampdynor med tass vax eller läder hund att använda textilväv att skydda tassar på jordskorpan och i kylan. Vissa krukor är speciellt gjorda för lös snö.

HÅLL HÖGER. I skidbacken gäller även rättsstatsprincipen för fjäderben. Enkla kommandon som hunden förstår och låter kommer att göra spåren säkrare för alla. Foto: Heidi Eljarbø

Walking Culture

● Låt inte unga barn dras av kraftfulla hundar. Låt det vara en jämvikt i kraften mellan hund och människa.

● Hunden går framförallt framför. Rudeness i spåren är viktig för alla parter. Om du träffar andra är det en bra idé att få tag på bandet, eventuellt kortare, för att försäkra att hunden körs rätt förbi.

● Rätt regel gäller. Detta är speciellt viktigt i backen. Se till att hunden och det långa fodret inte böjer sig på dem som kommer ner i lia.

● Om det finns många lösa snö och mjuka spår, se till att hunden inte förstör spåren.

● Kom ihåg att ta med hundspåsar och hämta efter hunden längs spåret. Sunt förnuft och en dos av respekt för andra är bra för att göra en resa.

● Respektera bandbreddsregler.

Lär hundkommandon

I början kommer hunden att scoff, sniffa och titta på scit som ett spel. Andra hundar i mötande riktning kommer att vara störande, och okontrollerad sicksack löper mellan spår tröttsamt för både hund och ägare.Med träning och uthållighet kan resan vara tillfredsställande för båda. Lydighetsträning är absolut nödvändigt.

Kari Isingrud, som har utbildat hundar i den norska polarhundklubben under många år, ger bra råd på hemsidan "On streif". Här är några av de kommandon som hon föreslår:

Gratis eller Front: Lär hunden ett kommando när du vill att den ska dra framåt och påskynda.

Höger: En av de viktigaste kommandona i skidbacken. Håll hunden på höger sida för att undvika kollisioner med skidåkare och hundar i motsatt riktning. Detta är särskilt viktigt i brickor.

Vänster: Ett kommando för sekundär som ger ännu större kontroll på spåret.

Förbi: Genom att passera andra hundar.

Fot: När hunden ska gå snyggt bredvid den.

Ställ eller stopp: När situationer uppstår framför spåret; någon som faller, en löpande hund, och om du ska kolla eller kontrollera hunden.

Stanna, sitta och däck: Låt hunden vila om du slutar ta en paus eller behöver fixa något.

Meddelande: Är en av de viktigaste kommandona. Ha godsaker och beröm mycket när hunden är medveten och lydig.

Alla dessa kommandon kan övas under hela året. Till exempel cykling, där många av samma ord används.

Eftersom skidbackarna blir en vana och ett nöje, kommer hunden att jaga framåt och inte vända sig efter varje hund som passerar.

TRAFIK I LØYPA: God och tillmötesgående spårkultur är något både skidåkare och hund måste träna. Foto: Heidi Eljarbø

VAD OCH SE: När ägaren sätter sig ner för att njuta av kakao, förstår hunden att målet nås. Då skulle det vilja snusa lite och leka i snön. Foto: Heidi Eljarbø

ADVERT

Mest populära