All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

För att fortsätta när man sår

Om du lägger ut gräsmattan i trädgården, eller har du en gräsmatta som har sett sina bästa dagar? Åh, så gräsmattan behöver inte vara så svårt - när du vet vad du ska göra.

Med hjälp av Jon Atle Repstad, produktchef för utsäde och Anne-Sofie Odden Nordström, lagra försäljare och trädgårdsmästare i Felleskjøpet visar vi dig hur man ska gå. Läs också bra tips för att få en snygg trädgård.

I den här videon ser du hur du går vidare:

Fell Shopping Experts visar dig hur man gräver en gräsmatta. Visa mer

# 1. Förberedelse innan du suger

Hur mycket beredning krävs i din trädgård beror på vilken typ av jord du har.

Om jorden är väldigt packad ska den lossna till 10-15 cm djup. Använd handtag eller jordbruk, och blanda ny jord och gödsel.

- Sedan får man gödningsmedel i marken och blir bättre, säger Repstad.

FYLL MED HÄSTBORD: Om jorden är väldigt packad är det smart att steka upp det först. Foto: Berit B. Njarga Visa mer

Om du har löstare jord fyller du in ett nytt lager av trädgårdsjord och blandar det med skiktet nedan med en järnväg. Också, kom ihåg att ta bort synliga ogräs och få rötterna på stora ogräs.

När ska du ha en gräsmatta?

Enligt Jon Atle Repstad har det inget att säga om det är lite kallt när du är öm.

- Maj eller augusti är den bästa tiden du borde inte när det är för varmt. Gräsfröet kan stå emot frost, säger han.

Om du väljer att befrukta vid sådd, kan du göra det genom att spruta gödsel löst över jorden.

- Sedan använder du en tår för att blanda den i jorden. Det lönar sig att vara lätt, så att du inte bara trycker gödselkornen i kanterna.

# 2. Jämna jorden

När du har fyllt med jord, planerar du jorden med en järnväg, komprimerar du en plenvalse som du använder i olika riktningar. Gå över med att riva igen efter att ha rullat för att ta den sista finjusteringen.

JEVNT: Du borde jämföra jorden med en vals eller en pall. Foto: Berit B. Njarga Visa mer

Om det finns stora oegentligheter kan du också använda en pall som du vänder upp och ner för att jämföra jorden. Fäst ett rep på paletten och dra det i flera riktningar ovanför området.

Kom också ihåg att få en fall ut ur husväggen och att gräsmattan inte borde placeras närmare än 20-30 cm från husets vägg. Om gräsmattan inte går helt in i väggen är det lättare att skära.

# 3: Hur man sårar

För att få en fin gräsmatta borde du välja rätt frö typ, nämligen den för villa och trädgårdsodling. En sådan plantor kan användas över hela landet.

Om du har en gräsmatta som är starkt utbildad, eller kanske används för fotboll och liknande trädgårdsarbete, bör du välja ett plantor som ger mer hållbart gräs som sportgräsmattan.

Ett kilo gräsmatta innehåller 75-100 kvadratmeter.

Använd en handslipare eller dra fördel av frön för hand. Innan du börjar kan du dela upp mängden två i två. Var noga med att titta i två riktningar så att du får utsädet väl fördelat i hela området.

SPELNING: Såg du för hand, var noga med att göra det i två riktningar. Foto: Berit B. Njarga Visa mer

Korsa försiktigt med järnväg för att blanda frön så långt som jorden. Rulla fröet i slutändan för att säkerställa god jordkontakt.

# 4: När och hur mycket ska du tvätta?

När du är färdig med frön är det viktigt att inte vattna för tidigt - helst inte förrän ungefär två veckor har gått.

Smart Hobbies: Så enkelt att skapa din egen vattenspridare

- Ett tips är att se när frön har börjat grilla, så har frön fastnat, säger Anne-Sofie Odden Norstrøm.

Repstad förklarar vidare att fröet behöver vatten, men det värsta misstag man kan göra är att låta fröet groa och låt det torka.

- Om rötterna inte har vuxit till marken där det är fuktigt, kommer de att torka ut. Små snöiga växter är mycket benägna att torka, säger han.

Spetsen ska inte vattna för tidigt före vattning i små mängder och ofta. När gräsmattan är väl etablerad ökar vattennivån och tiden mellan vattning.

För att bli av med ogräs, myror och katter i trädgården

ADVERT

Mest populära