All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

Att frodas vin bästa hem

Strax före jul förra året, Steinar Hensmo i Fredrikstad avslutade vinkällaren han hade drömt om i många år. 600 flaskor vin är ordentligt sorterade efter geografi och vintage, och han har plats för 1 000 flaskor.

- Jag har alltid levt om vin, ända sedan jag lagligt kunde dricka det och jag 20 år gammal mottagna aktier i ett franskt vin slott, men det är svårt att vika när du inte har utrymme, säger 40-åringen.

När han och Ingrid Andersen köpte bostäder tillsammans 2011 hoppades han att det skulle finnas en anledning, men paret behövde utrymme för barnrum. Förra året såg han ett tillfälle - mellan två bås i källaren. Rummet mäter endast två gånger två meter, men är inrett enligt alla regler.

Francophile: - Jag älskar uppenbarligen italienska vin, men samlar främst franska röda viner, säger Steinar Hensmo som har byggt sin egen vinkällare. Basen av samlingen är flaskor från Chateu Haux, ett vinslott i Bordeaux där han har aktier i. "Jag ville inte köpa vinframställning. Verkar det är lite envis. Och då måste du få pris för att få ett ordentligt skåp som inte vibrerar. Gamla källare är också lysande för vin, säger Hensmo.

Den äldsta delen av huset är ett litet trähus från 1872. Källaren byggdes på 50-talet när huset utökades.

- Här håller temperaturen konstant vid 14 grader med en liten enhet, det är mörkt och luftfuktigheten är ca. 60 procent, säger han.

Plank från OBS

Vinälskaren hade sett en bild av en vinkällare som han kunde föreställa sig.

- Det ägdes säkert av en miljonär, sa han med ett leende.

Mindre än 20 000 dollar har kostat en vinkällare som ser ut. Ritningar gjordes med hjälp av Autocad-mjukvaran. Målen måste vara korrekta. Dessutom har allt snickeriarbetet gjort Steinar Hensmo själv. Bänkar och hyllor är gjorda av ekbräda från OBS. Vinreolene reste paret till Danmark för att få. De är märkta "Trend" och var mycket billigare där.

- Nu koser'n själv, tänkte jag, när han var nästan avslutat sitt arbete och stod och oljad ek plankor, säger Ingrid Andersen.

- Ja, det var bra timmar, och väldigt roligt, tillåta samboern. Ska han köpa allt gjort, antar han att det skulle kosta om 120 000 kronor. Nu har han lovat ett par vänner att hjälpa dem att bygga i enlighet därmed.

Kan förstöras snart

- Du behöver inte vinkällare, även om du har vin som en hobby. Men allt vin, även den som dricker på kort tid, ska vara mörkt och kallt, säger Anniken England.

Hon är examen från Oulins kulinariska akademi och är upptagen med att leva med bearbetade druvor. Hon har jobbat i flera år inom restaurangbranschen och på Vinmonopolet i Bergen, men nu studerar hon ekonomi.Hon använder även garderoben i sovrummet till dyrbara droppar - om det inte är så varmt ute. Hon rekommenderar inte vin i köket trots att det ser bra ut. En veckas förvaring i ett ljust och varmt rum räcker för att få innehållet i en vinflaska för att ändra karaktären.

- Hög temperatur, fluktuationer i temperatur och ljus påverkar flaskans innehåll negativt. Vinet kommer att mogna snabbare om temperaturen är för hög. Om vinet blir ljust och varmt för länge, kan det också kallas makeirisering. Det är en oönskad oxidationsprocess som ger en kex och en dålig färg, förklarar hon.

Vitt vin och rosévin är särskilt benägna att detta. Rött vin kan tåla mer och är bättre skyddat eftersom flaskan är mörkare, men flaskan skyddar inte mot direkt solljus. Det är särskilt ultraviolett ljus som kan vara skadligt för vinet. Det finns olika teorier om vad som är idealisk temperatur och vad som är bäst. Antalet varierar mellan 7 och 18 grader, men de flesta rekommenderar mellan 10 och 13 grader. Du kan lägga vinet, både rött och vitt, i kylskåpet, men en vänskap är bättre om du vill spara det länge.

- Ett vanligt kylskåp kan bli lite coolt om du har mat där och ofta skakar något när kompressorn slås på och av. Vinet måste behandlas som en bebis. Det behöver lugna och stabila omgivningar. Vibrationer kan vara olyckliga. Om vinet utsätts för upprepad vibration stör den av vinets biokemiska utvecklingsprocess. Det finns ofta vibrationer som är syndaren när de bästa och finaste vinerna inte når sin topp, förklarar England.

Om flaskorna inte har skruvmejslar ska de ligga.

- Om korken torkar kommer syre i flaskan. Bakterier omvandlar sedan vinet till ättiksyra. Surt vin är inte en trevlig upplevelse. Det känner alla som har serverat dåligt vin ", säger hon.

Idealisk luftfuktighet i rum där vin ska lagras är 60-70 procent. Gamla källare är därför mycket lämpliga. Om du har turen att bo i ett äldre hus behöver du bara några hyllor. Det finns mycket att välja på på marknaden, men du kan också vara kreativ och smyga dig själv.

- Se bara till att hyllorna är fasta. De måste tåla flaskans vikt! Och då ska flaskorna inte rulla. Den senare kan lätt lösas med ett litet knep. Om du häller lite Gladpac runt flaskorna kan de staplas både i bredd och höjd.

En ut, två i

Vin är inte nödvändigtvis bättre om den är lagrad. Beaujolais är en vintyp som omedelbart är full, medan den är väldigt ung. Andra typer, till exempel viner från Bordeaux, är ofta svåra att lagra. De flesta saker som säljs på Vinmonopolet kan druckas direkt.

- Lagringsplatsen är att utveckla doften och ta fram de mjuka tygerna i vinet, säger England.

Vissa kvalitetsviner måste vila för att mogna, att "öppna" som du säger. De behöver lagring för att uppnå sin potential.

På Steinar Hensmo har varje flaskflaska fått en etikett med årets korknummer.

- Jag har gjort det enklare för en översikt, förklarar han.

På vissa flaskor kommer det att finnas 2014. De måste dricka i år. Andra märks år 2015 eller 2018. Vissa flaskor borde vara fram till 2033. Då är han 59 år gammal.

- Flaskorna är bara Ingrid och jag som ska dela, säger han och blinkar till flickvännen.

Om han har flera flaskor av samma typ av vin kan han smaka på hur länge vinet ska ligga. Om han bara har en, måste han läsa vad andra menar. Hensmo är angelägen om mat och goda smaker. Därför samlar han inte bara för att samla. Vinet ska vara full. Men han utövar regeln "en ut, två i".

- Dricker du en, du köper två nya! Det kan vara dyrt att ha en fest, men vi gillar att bjuda in dig på vin och god mat. Poängen i en källare är att ha flera kohorter och lite att göra med, påpekar han.

Viktigt att systematisera

Anniken England säger att många som söker råd från henne vill samla in, men de har sällan en aning om vad man ska köpa. Hon påpekar att det är smart att vara systematisk.

- Vänta kan snabbt bli en dyr sport! Du kanske vill koncentrera dig på ett område till att börja med. Lär känna tillverkare, tappning, väder, klimat och jord, rådgör hon.

Man bör också ha en känsla av vilken typ av pris du vill driva in. Och då är det viktigt att hålla en överblick över vad man har och när vinet ska konsumeras. Det finns flera datorprogram för detta ändamål, men ett vanligt Excel-ark kan också vara till hjälp. Här kan du skriva upp land, atlation (område), år, producent etc.

- Det är en dålig sak att glömma ett vin du kanske har betalat mycket pengar för!

ADVERT

Mest populära