All egendom: trädgård, kök, inredning >> Rengöring

Sådant verkar självrengör

Tvätter du inte dina fönster så här?

- Detta är ett glas som är belagt med en beläggning som smuts koagulerar och flyter när det regnar. Det finns också sprutor och andra som kan appliceras, men de kommer till slut att tvättas och måste användas igen, säger Bjørn Glenn Hansen, chef för glas- och fasadföreningen.

Enligt Björn Petter Jelle, forskare vid Sintef Byggforsk, måste du applicera sådana beläggningar med mellan ett och fem års utrymme.

Kan kräva en sällsynt tvätt

Men självrengörande glas behöver inte en extra tvätt ibland. Vissa fläckar kan behöva lite hjälp, men glasögonen är utformade för att få ut det mesta av arbetet för oss - och du kan noga kasta nålen.

- Det är svårt att säga hur ofta du behöver tvätta fönster - det beror delvis på var du bor och klimatet där och vilken typ av smuts får du i fönstret, men du tvättar mindre ofta än tidigare, säger Jelle.

Medan någon kämpar med smuts från trafiken på fönster, får någon annan beläggningen av salt på lådan. Enligt Jelle kan det vara svårt för de självrengörande glasögonen att bli av med sand.

- Förblir i ett rum där du får mycket sand på fönstren, till exempel kan glaset inte bli av med allting.

Beroende på väder och vind

Ett självrensande glas fungerar så att UV-strålar aktiverar en beläggning så att kemiska bindningar kan bryta sig in i organiska föreningar så att smuts lossnar. Då kommer regnet och skyller bort det. Denna glasbeläggning görs hydrofil, dvs vattenhämmande, så att en vattenfilm i princip kan tömma glaset medan du tar bort det.

Med andra ord behöver du inga smuts och vattenfläckar.

- En annan strategi för självrengöring är att använda superhydrofobe, dvs vattenavvisande ytor såsom beading medan det tar med sig smuts, deponering Jelle.

Men de behöver fortfarande lite arbete:

- Oavsett vilken slags glass det är, måste flamman tvättas bort. Oavsett om det är på ett fönster, är det en ram eller ram runt, och då kommer regnet inte att komma in där. Samma sak gäller till exempel om du har markiser. Så det kan vara att du måste gå ut med slangen, betonar Hansen.

Om det finns speciella fläckar, kan du behöva ta en skrubb med tyg och tvålvatten, men annars kommer smutsen att försvinna i sig. Använd vanliga milda rengöringsmedel avsedda för Windows.

Så gott som andra glasögon

Även om du behöver UV-strålar för att ladda glaset, lyckligtvis betyder det inte att windows i skuggan måste tvättas som tidigare. Glasögon behöver inte direkt solljus. Du behöver inte oroa dig för grågrå fönster på vintern, eftersom det inte är alla solens strålar i världen som finns till dess att beläggningen är aktiverad.Vid första aktivering kräver en sådan beläggning mellan fem och sju dagar av solstrålning att fungera optimalt.

Dessa två blandas inte

Självrenande glas ska vara lika gott glas som andra glasögon. Beläggningen ska vara relativt hållbar och du kommer inte att kunna se den. Du kanske märker att en mindre solstrålning minskar (upp till fem procent), och reflektioner i glaset är något tydligare. Beläggningen ska kunna ha samma livslängd som glasruten - vanligtvis 25 år, enligt Jelle - även om detta borde vara något osäkert än. Du bör också vara försiktig med silikonbaserade tätningsmedel och packningar eftersom dessa kan skada beläggningen.

Vill du läsa mer av sådana saker? Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och följ klicka på Facebook.

ADVERT

Mest populära