All egendom: trädgård, kök, inredning >> Trädgård

För att vara thuja grenar har skurits

Författaren

Artikel Författare Bjørnhild Fjeld är författare till trädgårdsarbete boken "Garden Guide - Nybörjare sätt att gröna nöjen" och driver också en trädgård blogg Spirea. nr.

Tuja har på senare år blivit en stapelvara i varje kvarter, till glädje för vissa och irritation av andra. Men det är inte heller förvånande att just dessa anläggningar har blivit så populär, eftersom de har vissa egenskaper som är svåra att konkurrera med: De är billiga, växer snabbt och är gröna året runt.

Klicka. nej har testat trädgårdsaxlar. Här kan du se vilken som klart är bäst i testet.

Var inte för snål

Det finns dock en stor skillnad mellan thuja häckar - vissa är släta, täta och välskötta, andra (kanske de flesta) är ojämna, gles och på vissa ställen brunt. För att få en lyckad thuja häck finns det flera faktorer att göra:

Den första budet: köpa tillräckligt växter du kan plantera så tät att det faktiskt blir en tät häck, inte bara en gles rad av växter. Plantavstånd Thuja i avel är 0, 5-1 meter, men många växter med ett par meter mellan varje och hoppas att detta kommer att vara tight. Det kommer inte att hända.

Det är också viktigt att du vattna väl första gången tills säkringen är väl etablerad. Mycket många trädgårdshyllor blir bruna och fula redan första året eftersom det inte är tillräckligt bra.

Beskär i tid

annan thuja misstag människor ofta gör är att de inte börjar att beskära tills det har varit många år. För att få en tät grön vägg måste du också börja grödas på sidorna omedelbart efter planteringen. För att undvika att stängslet blir för brett och brett, skära utsidan av sidorna 1-2 gånger varje säsong.

Överdelen ska inte klippas tills porten når önskad höjd. Hur högt är det är upp till dig, men kom ihåg att många sorter Thuja av naturen kan vara minst 5-10 meter hög. Även om du vill säkringen måste skydda från insyn, kommer du inte vill att det ska göra om din trädgård till en plats för konstant skugga?

En konsekvens av att många människor väntar för länge innan de beskära thuja häck, är att många av de säkringar växa längre och bredare än både ägare och granne vill. Och det finns tyvärr inget bra sätt att få en sex meter hög jacka för att vara tre meter hög. Klipper du thuja och andra vinter gröna växter tillbaka till hårt trä, hantera de nämligen inte för att bryta nya skott. Många har upptäckt att skära toppen av Thuja häck gjorde det vackrare, men de lämnades med en brun, fula hinder.

- Är häck bli för hög, bara för att skära ner och plantera nytt, säger Dagfinn Odegaard som är trädgårdsmästare i Green Grip AS.

Det är i själva verket en stor skillnad mellan vintergröna och lövfällande häckar när det gäller beskärning. För medan en lövfällande häck kan beskäras kraftigt, ofta nästan ner till roten, har du vintergrön häck väsentligt behåller formen har givits.

Regelbundet beskärning

För att häcket ska vara kallt är det viktigt att du skördar regelbundet, både på toppen och sidorna. Vintergröna växter ska inte skäras medan det finns en tele i jorden, så vänta lite på våren innan du skär första gången. Då kan du klippa igen, i augusti-september.

Vi fick Dagfinn Ødegård och hans trädgårdskollegi, Kjersti Bergerud, för att klippa en tujack för oss så vi såg hur en färdig krokig häck ser ut.

- När du skördar en häck är det viktigt att du låter toppen vara lite smalare än höjds botten. Detta beror på att det kommer bli ljus för hela växten och för att förhindra snöskydd under vintern. Om det inte finns något ljus på de nedre grenarna blir det brunt och glider i botten, förklarar Kjersti Bergerud.

En av de vanligaste missförstånden i samband med tujakerker är att de är "lätta". Det finns inga häckar som är lätta att läsa jämfört med till exempel en hyllplan. Ja, du måste måla staketet ibland, men en häck måste klippas varje år. Då jobbar du med att välja ett staket!

Läs också:

Håll höjden nere: Du kan bli väldigt lång, om du tillåter den att växa fritt. Skulle det fungera som hedge anläggning, måste du klippa toppen av det varje år efter att den har nått önskad höjd, säger trädgårdsmästaren Kjersti Bergerud företaget gröna Grip AS. Foto: Foto: Tore Fjeld

UNDVIK DETTA: Det är viktigt att du skördar med rena snitt, om det inte finns någon fara att häcken får bruna fläckar. Foto: Foto: Tore Fjeld

HÄR SKYLLAS: När häcken ser ut så är det dags att hitta skärutrustning. Foto: Foto: Tore Fjeld

VÄLKOMMEN HEKK: En kroklucka borde, efter beskärning, se mer och mindre ut som denna. Foto: Foto: Tore Fjeld

FINPUSSEN: På platser som är svåra att nå, gå över med ett litet handslag. Foto: Foto: Tore Fjeld

Dessa sekatören klippor bäst

Våren är dags för beskärning

Dessa rosor även en nybörjare klar

ADVERT

Mest populära