All egendom: trädgård, kök, inredning >> Utomhus

Hur färgerna utomhus

Dagsljus, och inte minst solljus, betonar intensiteten hos de flesta färger. Här är några fakta om hur färgerna beter sig utomhus.

Gul

Gul är en ljus färg som i ett externt sammanhang alltid kontrasterar terrängen runt. Det är lätt att gå med på en stark gul färg på en liten färgremsor, just på grund av att färgen är så ljus, men föreställa sig hur det är när det passar hela huset utsidan! Ju mer platt färgen täcker desto intensiv blir det. En klar gul färg kan i dagsljus få en grönskärning - nästan citrongul. Gul passar bäst på ytterväggen om det är tonat varmt, annars är det lätt att skrika.

Om du väljer grön huvudfärg på huset är det ofta trevligt med en annan grön ton på detaljerna - mörkare eller ljusare än huvudfärgen. Grön är neutral, men för utomhusbruk kan det vara en otrevlig konkurrent för vegetationen runt huset, speciellt när det finns många gröna grödor runt.

Om du väljer blått som en yttre färg, tänk på att den - som gul - blir mycket förstärkt när den sprider sig utanför större ytor. Välj blå med liten färg. Blå förändrar mycket ljus och skugga och påverkas av andra färger i omgivningen. En grå färg ska inte ha mycket blå innan den faktiskt ser blå ut, och i grumligt väder kan en blågrå färg bli mer intensiv blå än i solljus.

Ett rött hus är mysigt. En djupröd färg med mycket svarthet är väl matchad med skogsmark. Det sticker ut från omgivningen, men är inte på något sätt en konkurrent till dem. Rött och grönt med ungefär lika mycket svart i det ger ett helt intryck, även om färgtonkontrasten är stor. Röda hus kombineras ofta med vita fönsterramar och dynor. Röd och vit i kombination markera den röda färgen.

Vit är en avslöjande färg. Om du vill berätta om formen och detaljerna i huset är vit den klaraste färgen. Vit är färgen där ljus och skugga är mest tydliga. Gamla trähus med vackra sniderier är vanligtvis vita - detaljerna verkar bäst. Mot mörk fasadfärg skiljer sig detaljerna mycket. Mot ljus ger huvudfärgen vita mjukare övergångar. Om huset har olyckliga former som inte borde vara så bra, bör mörkare färger väljas - möjligen två färger som är nakna, till exempel röda och gröna med samma mängd svarthet.

ADVERT

Mest populära