All egendom: trädgård, kök, inredning >> Energi

Detta är Framtidens Hus

Huset kombinerar energisnålhet och miljövänlighet med spännande arkitektur, avancerad teknik och hög bokkvalitet. Huset har uppnått energiklass A.

Soluppsamlare täcker ungefär hälften av husets årliga efterfrågan på varmt kranvatten. Takfönster och fasadfönster avger solvärme och ventilerar huset genom aktiv kontroll. Processerna är automatiska och förbränningseffekten utnyttjas för snabb ventilation utan kylning av inredningen. Exteriör och inomhus solskydd skyddar både oönskade sol och värme och bidrar till isoleringen på vintern. Balanserad ventilation med värmeåtervinning ökar energiförbrukningen på vintern.

Det är dörr och fönster grossist Tore Ligaard som har byggt det första av flera aktiva hus i Stjørdal. Han har tagit ett antal leverantörer och institutioner med anknytning till byggbranschen.

- En viktig partner är VELUX-koncernen, som genomför ett omfattande forsknings- och utvecklingsprojekt där framtida energieffektiva hus byggs på flera ställen i Europa. Bostadsbanken har också bidragit med finansiering. Husbanken har samtidigt utsett bostaden för ett projekt av projektion, säger Richard Ligård, chef för Framtidens Aktivhus AS. Huset är designat av Brendeland & Kristoffersen Architects AS.

Takfläktarna ventilerar också huset så att det inte blir för varmt på heta dagar.

Läs också:

Få ett smartare hus med dessa julklappar

Gåvor som gör vardagen enklare? Ja tack! Vi har testat två tekniska julklappar som gör det ännu bättre att bo i huset: Sonos Play5 musiksystem och en ...

Vikt på solenergi

- Vi bygger på många av samma principer som används i passiva hus, men med en större fokusera på användningen av solenergi och aktiv förvaltning.

- Detta är ett aktivt passivt hus. I kallaste fall kommer huset mer eller mindre att fungera som ett passivt hus, medan det annars kommer att reagera aktivt på omgivningen.

- Även frisk luft och dagsljus kommer att kosta lite energi, men vi uppnår fortfarande energiklass A på huset. Om energiförbrukningen hade blivit för hög skulle projektet inte ha varit lika intressant att genomföra, påpekar Ligård.

- Vi säljer dörrar, fönster och garageportar. Detta är det första huset som Ligaard-gruppen bygger. Det är viktigt att visa att vi tar miljön seriöst. Alla inom byggbranschen måste relatera till den. Då kommer vi att ha en fördel att vara ute tidigt. Vi har använt det akademiska samhället vid NTNU som sparringspartner i processen. Att prata med bäst i området har gett oss en god kvalitetssäkring i planerings- och utvecklingsarbetet.

Stora fönsterytor.

Läs också:

Så enkelt att isolera dörrar och fönster själv.

Dra av fönster och dörrar är obehagligt och minskar komforten. Men du kan isolera dörrar och fönster själv, tror experter.

Fånga solen

Huset har ca 18 kvm med solpaneler på fasaden och terrasserna mot söder och sydväst. De ger energi för uppvärmning av kranvatten och vattenburna golvvärme i badrum och ingångar. På sommaren kommer solenergi att täcka större delen av denna konsumtion. Huset har en fristående vedspis på bottenvåningen och en öppen spis på andra våningen. Koldioxidneutral förbränning säkerställer ett varmt hus även under den kalla årstiden. Det är också möjligt att komplettera med elvärme efter behov.

Fönstren och öppnings- och stängningsfönstren är automatiserade. Flera fasta scenarier är programmerade, men invånarna kan åsidosätta alla funktioner enligt egna behov. Automatiseringen mäter luftkvalitet, närvaro och fler andra parametrar och agerar därefter.

Takfläktarna ventilerar också huset så att det inte blir för varmt på heta dagar. De ger också mycket bra dagsljus i vardagsrummen.

Fönstren drivs elektriskt, och en regnsensor säkerställer att de stängs vid nederbörd.

- När vi ser det framgångsrika resultatet visar vi i praktiken att den teknik som VELUX-koncernen representerar är viktig och användbar både för att skapa bra levnadsmiljöer och energieffektiva bostäder. Allt underlättas för bekväm och energieffektiv drift. Det kommer inte vara svårt att bo i ett energieffektivt hus, säger Torgeir Øverås, VELUX Norge AS: s direktör. Han är glad att aktivisthuset ökar medvetenheten och skapar debatt i de akademiska samhällena.

Läs också:

Håll värmen med geotermisk värme

Var klimatmedvetet när du väljer energikällan för huset. Geotermisk och bergsvärme är en säker och framåtblickande lösning - och källan, ja det kan vara ...

Det tekniska rummet i huset.

FAKTA:

  • Jorden får i 40 minuter tillräckligt med solenergi för att täcka planetens energiförbrukning i ett år. Det här är vad VELUX-koncernen vill utnyttja genom att utveckla en hustyp med en "aktiv" takyta och många detaljer för att fånga och ta hand om energin. Det kräver att alla byggnadskonstruktioner är konstruerade för att ta hand om energin och använda fönstren aktivt för att balansera energiförbrukningen.
  • Tore Ligaard startade som glasmästare 1962 och har därför en extra kärlek till glasanvändningen. Nu driver han Tore Ligaard AS, som både är grossist och detaljhandel med dörrar, fönster, garagedörrar och fönsterglas som specialitet. Det är dotterbolaget Framtidens Aktivhus AS, ansvarig för utvecklingen av aktiva bostäder i Stjørdal.
  • Tore Ligaard har inspirerats av projektet "Model Home 2020", eftersom VELUX-koncernen bygger fem platser i Europa. Dessa projekt kommer att ge VELUX-koncernen den bästa kompetensen för att bygga CO2-neutrala hus. VELUX-koncernen stöder också uppbyggnaden av oberoende aktivister som Ligaard har börjat bygga i Stjørdal. För VELUX-gruppen är det önskvärt att de ideer som testas i sitt eget internationella projekt också testas av andra oberoende byggare.

Mer information: www. framtidensaktivhus. com

ADVERT

Mest populära