All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

Denna dröm stuga för småbarn familj

Trollheimen uppenbarar sig på avstånd genom stora fönster där solen reflekteras från Sola Lake strax under. Solåsen lever verkligen upp till sitt namn, från tidig morgon till sen natt.

Den första familjen gör när de kommer till kabinen på kudden, sätt på radion och tänd eldstaden. Slutligen kan de koppla av efter en intensiv period. De flesta av stugan, byggda 2010, har till och med tagit hand om. Att Solåsen är kortlivad hemifrån i Surnadal, gör platsen flitigt använd. Så kan de knappast komma in i bilen innan de är på resande fot.

slå in den sista spiken

Svein Ola har gjort en hel del för dig själv och barn har också varit engagerad i småhus. Sander var bara fem år gammal när han var med sin pappa vid stugan för att göra något mycket speciellt. Han borde få komma in i den sista spiken. - Där! Det är spiken, utbryter Sander idag med stolthet i sin röst. Han pekar på en fönsterkanna bredvid matbordet.

- Att vi har gjort så mycket oss gör det till ett extra steg att titta på det färdiga resultatet från soffan, säger Solveig.

Flexibilitet har varit ett viktigt nyckelord under konstruktionen. Med enkla grepp kan rummen bytas om det är nödvändigt att bygga vidare senare.

- Ett extra sovrum och ett förråd valdes till förmån för ett större vardagsrum och kök. Rummet vi skulle ha var istället ett badrum. Boden ut kan vi bli en bilaga med sovplatser över tiden, säger Svein Ola.

PÅ STEINGRUNN: Stugan är fastsatt med armering borrad i berget. Foto: Kathrine Sørgård

GOD PLATS: Familjen har prioriterat ett större vardagsrum och kök i stället för ett extra sovrum och förråd. Foto: Erik Jaeger

OMFATTANDE Kitchen dekor och främre garderoben är spray målade i samma färg, slutare, för att ge en helhet. Stenarna är fästa med kakel lim en efter en, ett pussel utförs av Ola. Foto: Per Erik Jæger

SHARE ROOM: Handfatet är en användbar rumdelare mellan kök och vardagsrum. Det fungerar som en förlängning av köksdisken. Från professionell möbler. Foto: Per Erik Jæger

VÄRDPLASS: Röret och ugnen är mitt i rummet som sprider sig väl med värme genom hela stugan. Röret fungerar som en rumdelare mot köket och sovrummen bakom. Torkställ från Ikea. Foto: Per Erik Jæger

Levande ljus och eld på eldstaden

Han är den som jagar för vilda djur och gillar att tjäna sin egen fångst för samlingar runt bordet. Solveig är den som har jaktat efter idéer för att föra fram den mysiga och varma stugan känsla.

- Vi är inspirerade av naturen i området här. Färgpaletten går i jordfärger, vi tycker att det ger en lugn atmosfär. Blades och Instagram är också en bra inspirationskälla.

Något är absolut nödvändigt: - Levande ljus jag lyser nästan hela dagen. Det gör någonting om humöret. Eld i ugnen ingår och varma filtar måste vara lika bra som bra tofflor.

Ljudet från bäcken är trevligt att vakna till när det regnar det låter bra från sovrummet. Lördagmorgen tar hela familjen en bra tid vid frukostbordet, med radion i bakgrunden. Koppla av tillsammans är någonting som alla kan ta tid för vid stugan.

- Rundturer, god mat och dryck, att vara nere vid vattnet, ta emot besök av familj och vänner och bara njuta av utsikten är ett bra liv i stugan för oss. På kvällarna när månen återspeglas i vattnet är det bara magi! Nu ser vi verkligen fram emot att njuta av tiden i stugan ännu mer.

RO: Genom ett sovrumsfönster på en glöd hörs strömmen gråt när morgonen är fylld med regn. Foto: Per Erik Jæger

SVARTSÄTTER: Sängarna i barnrummen är målade i svart, som mer andra detaljer. På en liten stuga ger det lite mer visuell lugn när färgerna passar från rum till rum. Foto: Per Erik Jæger

COLLECTION ROUND BÅLPANNEN: Grillning korv på brasan är populär på fina vinterdagar. Foto: Kathrine Sørgård

RÖSTNING: Alla årstider har sin charm. Hösten erbjuder tydlig luft och vackra färger. Vintertid är de ridade skidbackarna i närheten. Foto: Kathrine Sørgård

FAMILJGUIDE: Sander, Svein Ola med Sindre på axlarna och Solveig trivs ute vid kaminen på terrassen. Foto: Kathrine Sørgård

TROLL: Området runt Solåsen är ett bra ställe för resor. Foto: Per Erik Jæger

ADVERT

Mest populära