All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

Detta är den billigaste och bästa isolering

Om du återställer en gammal byggnad använder du samma tekniker och material som används när det var nytt. Gamla byggnader är byggda på principer och kunskaper som ska vara sistnämnda.

Varför inte göra som våra förfäder och isolera den gamla stugan med mos? Under alla omständigheter kommer det att garanteras hållbart.

I tidigare tider använde de mos som isolering i timmerhus. Den vanligaste användningen kallas golvmosaik. På vissa ställen var det också vanligt att isolera med torvmossa. Skillnaden mellan dem är hur mossen är uppbyggd.

Anders Dalseg är en traditionell hantverkare och har stor erfarenhet av att rehabilitera gamla byggnader, särskilt i Agder. Där står han mest över isolering med torvmossar.

Mose varar i flera hundra år

- De lät mossan på däck och i laftehuggene när det är vått, så kallade møsjing. Overstocken komprimerade mosen, och det överskott som sticker utanför klipptes sedan med en kniv. På vissa ställen var det tänkt att mossan bör kokas för att döda insekter, men det var inte praktiseras överallt, säger Anders Dalseg till Hytteliv.

Moses som isolering kan vara i många år, betonar han. "Jag har kommit över ett hus med torvmossisolering som har funnits i över 400 år och är lika bra.

På Else "Sprossa" Rønnevigs stal i Valdres isolerades med moss mellan innerväggen och ytterpanelen.

byggnader: När Else Rønnevig skulle återställa Björkheim Stølen i Valdres, att hon proffs isolera timrade väggarna med mossa. Samtidigt höll de kurser så att andra fick en inblick i denna gamla isoleringsteknik. Foto: Else Rønnevig

ALLTID: Moses användes främst som en isolering mellan balkarna under konstruktionen. Du kan också isolera med moss runt fönster, i hålrummen och som en takinsättning. Mossen måste vara lite fuktig och kan pressas med spatel. Överskottet sänks till slutet. Foto: Else Rønnevig

För alla typer av isolering

Vi kan använda moss för alla typer av isolering; i väggar, golv, runt fönster och för takinsättning. Också i murverk och mellan murverk, sten och trä. Men mosen måste vara halvfukta när den läggs.

- Ibland händer det att vi måste suga myran något så att det blir mjukt innan vi använder det, säger Anders Dalseg. Det är också en utmaning att isolera hela strålskiktet i ett halvtorkat tillstånd, säger han.

- Har du en gammal logg som har flugit mycket och är svårt att isolera helt igensatt med mossa, är en möjlig lösning också att klä ytterväggen med panelen, då företrädesvis med ett skikt av vind propp som är diffusion, till exempel, asfaltplattor. Vi har en lång tradition i Norge, särskilt i förvirrade områden.

Moss är billigt, varar i hundratals år och består av naturligt cellulosamaterial, som träverk. Det transporterar fukt bort från trädet, "betonar Anders Dalseg.

Lätt och gott: Speciellt i knätrödet är det viktigt att ha bra mossa. Det är inte lätt att få knutarna helt jämnt, och mosen stänger hålen. Det är också placerat mellan bjälkarna. Pinnen ovanför pressar den ihop så att den blir igensatt. Moss som sticker utanför är avskuret med en kniv när den är torr.

I FORM: Delar av stallet till Else Rønnevig i Valdres var av resor. Fickorna mellan innerväggen och ytterpanelen isolerades också med mossa. Det byggdes 60 cm hyllor för att göra mosspinnen så det säger inte. Men när den torkas, hålls den också i form. Fotografering: Else Rønnevig

De två kända isolasjonsmosene

Traditional Craft Anders Dalseg beskriver de två mest kända isolasjonsmosene följer:

Golv Mosaik / husmose, Husmossa

Det har flikiga skott som är fäst vid tunna stjälkar. Det handlar om 10-20 cm lång och har litet rotsystem, vilket är en fördel, eftersom det inte blir lätt med jord från skogen när den väljs. Jorden skapar en röra, och det måste undvikas.

Golvmatta är lätt att välja eftersom det växer som mattor över sten och stubbar och täcker hela områdena. Men eftersom det frodas i barr- och blåbär skogen är det lätt att få med både barr och insekter, så mossan måste rengöras väl. Golvmosaik kan lätt förväxlas med björknos och fjærosos. Husmose är särskilt lämplig för isolering mellan stockar, eftersom den expanderar något och behåller spänningen när den torkar. Det drar mindre vatten än torvmossar.

torvmossa, vitmossa

Det kan vara upp till 30 cm lång, och växer på kärr och våtutrymmen. När torvmossan är torr fungerar den nästan som isporer och det känns varmt att röra vid. Mossen ska läggas när den är fuktig, då är det lättare att klämma ihop. Vid torra förhållanden blir det skarpt och porerna som innehåller isolerande luft bryts lätt. Torvmossen absorberar mer fukt än golvmattan, som i det långa loppet inte är bra. Men om det blir torka ordentligt efter att den används för isolering, och inte heller vara föremål för hög luftfuktighet, torvmosse har en stor isolerande effekt i flera år.

Torv Mosen är också lättare att driva i tomma rum än golv mossa, så det kan lätt användas som isolering i timmerstomme. Men då är det viktigt att det inte är för vått när det sätts in. Torvmose har en antiseptisk effekt. En kuriositet är att vikingarna använde torv på såret, och det bör också ha en god effekt på svullnad, stick och hudsjukdomar.

Används för restaurering

Idag husmose en gemensam beteckning för mossarter som används i samband med återställandet av timmer. Det är som isoleringsmaterial i meddrag och tandade leder, enligt antikvarisk Einar Engen på norska kulturarvet Fund.

I samband med restaurering av historiska byggnader, är det under de senaste 20 åren har varit en ökad förståelse för användning av traditionella material och tekniker. Användningen av mos är idag etablerad som en naturlig del av byggandet av gamla byggnader, dels i samband med nya byggnader.

SOM FUNKTIONER: Golvmos är vanligt i hela landet.Det bildar mattor på marken och över stockar och stenar, och är särskilt utbredd i blåbär rika tallskogar. Fotografering: Else Rønnevig

VÄXA UPP: Golv Mossan växer stegvis uppåt med fjäderliknande skott av varje steg. Vi kan läsa åldern på antalet våningar. Det är cirka 10-20 cm lång och är grön, gul, röd eller brun. Golvet kan tåla nyans, men är känsligare för solljus. Det är lätt att plocka hela lager, men kan innefatta nålar, insekter och kvistar. Det måste därför rengöras före användning. Ju längre svampen är desto bättre är det. Foto: Else Rønnevig

mjuk och flexibel: Mossan ska vara något fuktig så att den inte går sönder och förlora sin isoleringsförmåga vid hantering av det. Doppa mosen i vatten och låt den tömma tills den är halvtorkad. Foto: Else Rønnevig

sjönk MOSE: Vi behöver om 1500 kg nyskörd moss till en byggnad på ca. 40 kvadratmeter har Anders Dalseg funnit ut. Mossen innehåller 90 procent vatten, så det är ganska tungt. Kom ihåg att få tillstånd från markägaren innan du sådd mossa. Foto: Else Rønnevig

ADVERT

Mest populära