All egendom: trädgård, kök, inredning >> Uppdatering

Detta är rentvå

Text: Rikke Åserud

- Vi har varit i Norge i fyra år. De tre första åren var de mest intresserade personerna som köpte vår limmjölk. Men det senaste året har massorna kommit upp - nu och du som vill ha det, och försäljningen är på väg att ta av.

Så säger Idar Stensvold. Han är produktchef för Pure & Original Lime Painting i Skandinavien och England.

Anine Løvdahl säljer också i inredningen Edda i Sandvika, som säljer färgmålad av Colori Indigo, som markerar stort tryck.

- Det är en stor efterfrågan, ja. Detta har länge varit populärt i Europa, vilket är något framför oss i Norge när det gäller trender, men nu märker vi att folk här också har sina ögon på produkterna, säger Lövdahl.

Natural

För tydlighetens kalkfärg vi talar om ska inte förväxlas med den typ av rentvå traditionellt används på murverk fasader. Den moderna kalkstenbruket, som nyligen har blivit föremål för ett antal interiörbloggar, är endast avsedd för interiörbruk. Den speciella med färgen, jämfört med vår vanliga inredning, är att den är baserad på kalk- och naturfärgpigment, vilket ger en helt matt, men "levande" yta. Det verkar också vara mer miljövänligt än de vanliga färgtyperna.

- Vi har många kunder som vill ha så miljövänliga hem som möjligt. Sedan är färg ett naturligt val. I Nederländerna, där denna färg produceras, har den alla miljömärken ", säger Løvdahl.

Idar Stensvold i Pure och Original tror kunder som köper rentvå är i första hand sysslar med utseendet, men att de ser det som en extra fördelen att den är miljövänlig.

- Det här är något folk är angelägna om. Du kan jämföra med "normala" matematiska färger från de stora norska producenter: De är hundra procent syntetiska, medan vi har olika typer av färg som är hundra procent mineral, vilket innebär att det inte finns några plast- eller syntetiska akryl obligationer i dem. Miljön är tydligt något som konsumenterna tycker om, förklarar Stensvold.

Olika typer

Limfärg är inte bara en färgfärg. Den kommer i olika varianter. Bästsäljaren bland rena och ursprungliga målare har namnet Fresco. Det är ett hundra procent mineral.

- Det är det vi säljer mest av. Det är lätt att använda och med ett lager av vår foundation nedan kan det användas på nästan alla slags substrat, förklarar Stensvold.

Denna färg har en något annorlunda textur som sin färg och bör spädas med vatten tills den har en yoghurtliknande konsistens. Då är det bara en smörjning av hjärtans önskan. En liten bit av punkten är egentligen inte att ha sådana snygga borstslag - för då får du den "levande" ytan som färgen är avsedd för.Var noga med att måla blöt i våt - det vill säga, slutföra hela området för en arbetssession så att du inte märker någon överlappning. Två slag rekommenderas. Om färgen används på en vägg som är mycket utsatt för fett och spill, täck den med ett tätningsskikt.

- Då rekommenderar vi vår Eco Sealer ovanpå. Annars kan fettfärgning och andra beläggningar utgöra färgen, säger Stensvold.

Han förklarar vidare att en annan färgtyp, som är blandad med en del akryl, nu också blivit mycket populär. Den har fortfarande flätat belagd yta, men den har även akryl. Det gör den också hållbar.

- Det heter Classico och är alltmer krävande, säger Stensvold.

Extrem variant

För de mer intresserade finns det också en typ av kalkfärg som kräver något mer av målaren.

- Om du verkligen söker en spektakulär konstvägg, är Marrakech väggar något för dig. Denna färg är helt rå. Det bör läggas tjockt och sedan dras ut med en gnista och sedan repas. Det är inte heller något som yrkesverksamma behöver göra, men det kräver lite mer ansträngning i målningsprocessen. Det är dock knappast det, och de som använde denna färg har en tendens att bli kär, säger Stensvold.

Användbar

Vanliga för kalkfärgtyper är att de kan användas på de flesta ytor. De kan till och med användas i kök och badrum - om du bara vill sätta rekommenderade förseglade lager på toppen. Om du inte har en vägg du vill måla kan du lossa möbler, eldstäder, bildramar, gamla vaser eller ljusstakar. Möjligheterna är många och färgområdet är stort.

- Vi säljer mycket blågrön, beige, brun och grå. Men vissa vill ha knackfärger, till exempel till en grundmur eller något som kommer att bli lite extra. Vi har 140 färger i spektret, så mycket som möjligt, säger Anine Løvdahl.

ADVERT

Mest populära