All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

öKar bostadsvärdet mest

Housing Bonus

Holder dig att sälja ditt hem, går det mesta av energin kanske undrar vad du kommer att få för det? Inte undra på, för de flesta har den största andelen av besparingar sin i bostaden - och man kunde lyckas pressa ut en extra hundratusen notera, är det pengar i fickan. Skattfri, jämn.

Ändå bör du inte använda all din energi för att ange sannolika och osannolika tal på räknaren. Energin kan bättre användas till att göra smarta små saker i sista minuten, vilket kan göra att bankkontot visar en sexsiffrig mängd.

Illustration: Per Ervland mer

DinSide Housing har bett ett antal experter om de åtgärder som är mest lönsamma innan en eventuell bostadsförsäljning. Här är tipsen om saker du borde göra och saker du definitivt inte borde göra.

Var snyggt

- Rent, snyggt, snyggt och tydligt, och få bort mycket personlig sak, så att folk kan föreställa sig hur fastigheten kommer att se ut med sina egna grejer, säger advokat Thorbjørn Ek i mäklarfirma med samma namn DinSide.

- Gör små kosmetiska saker. Bli av 80-talets burgunder- och mörkgrönfärger och måla i samtida och ljusa färger. Se till att allting fungerar, inget måste vara defekt. Trevlig vattenkran eller hängande dörrhandtag felaktigt - fixa det är uppmaningen.

Enligt Ek, pene saker bör också lyfta fram kvaliteten på ditt hem.

- En fantastisk bild eller en stor skulptur kan mycket väl bidra till att betona kvalitet, men det bör inte vara overkill - det bör finnas en balansgång, säger han.

Vad ska du definitivt inte göra?

- Håll dig borta från dramatiska kostnader, särskilt i köket och badrummet. Detta kommer ofta att vara mycket dyrt och involvera smakfulla saker. Sällan kommer du att få betalt för sträckan, säger Ek, ​​och ger följande avslutande anmärkningar:

- Du blir relativt mer för ett ofullständigt hem eftersom folk tror att de kan klara sig att dyka upp relativt billigt. De får vanligtvis en stor chock när räkningen kommer.

Små och smarta

SAMMANFATTNING - DENNA VÄG SEG:

* Rengör, städat och städat.

* Tvätta, tvätta och tvätta.

* Ta bort överleverans.

* Ta bort personliga saker.

* Måla huset i ljusa färger.

* Gammalt kök / badrum? Måla alla framsidor, byt knoppar och bänkskiva.

* Fixa saker som är brutna eller defekta.

* Kontrollera hemmet: Var är ditt "dåliga samvete"? Fixa det!

* Ta bort gamla mattor - om du kan få trägolv under.

* Dela ett rum eller enrumslägenhet och få ett rum.

* Använd ett fint foto eller en stor skulptur för att betona kvaliteten på ditt hem - men se till att du inte överdriver.

* Håll dig borta från stora monetära investeringar - de kommer sällan att betala av sig.

Jon Olav Halgunset, chef för området fastigheter, håller med Ek i att stora investeringar inte luras.

- Det är viktigt att göra ytorna snyggt, men du använder 150. 000 på ett nytt badrum eller kök, förvänta dig inte att få det igen, säger han.

Men du kanske tror smart om små investeringar.

- Mala ytorna, ta bort överlapp, ta bort alla mattor som har trägolv och släpp dem. Gör förnyelseåtgärder i kök, mall möjligen fronter, få nya knoppar och switch bänkskivan, råder område mäklare.

Vidare påpekar Halgunset möjligheten att expandera en möjlig lägenhet. Något DinSide Housing har också tidigare skrivit.

- Har du ett sovrum du kan göra i två rum, eller två rum som du kan göra en trerummare, det kan vara en mycket lönsam investering som inte kostar mycket att genomföra, konstaterar han avslutningsvis.

Det dåliga samvetet

- Gör inte stora investeringar. Gör det uppenbara och enkla saker - saker som representerar din dåligt samvete - mal garderob och tittat på listorna nämner Børre Voll, chef för Krogsveen Realtor, som exempel.

- Dessutom är det viktigaste att hålla det städat och rent. Ta bort övermatning. Ett rörigt bo ser lite ut, ett snyggt erbjudande ser bra ut, säger verkställande direktören.

Men det finns en skillnad mellan en lägenhet till en miljon och ett hus till 10 miljoner - jämfört med vad som är ekonomiskt lönsamt att göra uppgraderingar?

- Nej, jag skulle tro att principen är densamma för billiga och dyra hem. Spendera inte för mycket pengar vid renovering innan du säljer ditt hem, "avslutar Voll.

Relevanta hushållsposter:

  1. Bästa pris på en våning?
  2. Vad ska du lämna professionella?
  3. Dela lägenheten - bli rik!

ADVERT

Mest populära