All egendom: trädgård, kök, inredning >> Rengöring

Detta gömmer sig i din matta

En filt kräver regelbunden dammsugning och rengöring, såvida inte mattan är utsatt för oönskade mikroorganismer.

Enligt läkaren i Arbeidstilsynet, Jan William Bakke, fungerar nämligen mattan som en reservoar för organiska material såsom djurmjäll, kvalster rester mata partiklar, bakterier och damm, och är fortfarande en källa till kontaminering av inomhusmiljön.

I artikeln "Carpet Golv och inomhusklimat", skriven av Bakke och publicerad i tidskriften Allergy i praktiken 2008, säger en del:

"Det finns fler bakterier och mögel i luften ovanför mattan golvet jämfört med andra golv"

Men ska vi tro Ground är inte bara mjäll och mikrobiologi som kan frodas i mattor

"Carpet Floor absorberar kemikalier, ångor, gaser och lukter som de kan avge under en lång tid efteråt.

Poor rengöring föder sjukdomar

Därför påverkar filtar inomhusluft

 • mattor fungerar som ett uppsamlingsutrymme för organiskt material.
 • mattan uppsamlingsutrymme för allergener (mjäll, kvalster rester, pollen, livsmedelspartiklar), bakterier och bakteriellt skräp, damm och partiklar.
 • mattor absorbera kemiska substanser som kan frigöra en doft i rummet.
 • mattor kräver rengöring med en dammsugare, schamponering och rening. rengöring leveranser luft kemikalier.
 • filtar som är beroende dammsugning med traditionella vakuum kan orsaka problem i det att fint damm , gaser och lukter som passerar filtret blåses ut i rummet
 • avdunstning från stora fiberytor orsakar luften blir sjuk och erfarenhet av dålig inomhusluftens kvalitet ökar medan välbefinnande minskar

Källa:.. Norges som TMA och Allergy Association (NAAF)

Vegard Eriksen hos Gema Cleaning Agency förklarar till Bonytt. nej att mattorna gömmer "damm och skit" som du inte borde andas.

- Om du är extremt dålig vid rengöring (särskilt mattor) under lång tid, kan detta gå utöver inomhusklimatet. Det kan leda till astma och sjukdomar.

Dessa bakterier kan gömma sig i mattan

Enligt webbplatsen eHow dessa är några av de bakterier som kan gömmer sig i din matta:

 • Norovirus

Norwalk virus, även känd som Norovirus kan överleva i mattan upp till sex veckor. Viruset orsakar influensa och matsmältningsbesvär. Varje gång mattan går på kan viruset bli luftburet.

Regelbunden dammsugning kan minska Norovirus liv och spridning.

 • Salmonella

Salmonella är en av många typer av tarmbakterier. Det kan orsaka diarré, feber och magskramper i 12 till 72 timmar efter infektion. Sjukdomen kan vara i fyra till sju dagar, men kan vara svårare hos småbarn och äldre. Husdjur hjälper till att göra mattan utsatt för salmonella.

Att hålla mattan ren och torr är det bästa sättet att döda Salmonella-bakterier. Dessutom bör du aldrig äta mat som har fallit på en matta, oavsett hur rent det är.

 • Campylobacter

Campylobacter är vanligast under vintermånaderna i en fuktig matta och kan orsaka Campylobacteriosis. Campylobacteriosis kan orsaka blodig diarré, kramper, buksmärta och feber.

Bakteriet dödas om du håller mattan ren och torr.

Viktigt med korrekt rengöring

VD Bjørg Owren vid Institutet för färg och inredning (IFI) påpekar att ordentliga rengöringsprocedurer är viktiga.

- Även om kaninerna inte frossar runt, måste de dammsugas. På ett hårt golv verkar dammet visa sig genast och påminner oss om att det är dags för mopp, men mattan ser inte ut på samma sätt. Regelbunden dammsugning krävs.

Dessutom rekommenderar Owren att du rengör mattan en gång om året, antingen själv eller med professionella rengöringsmaskiner.

- Många tycker om damm när det gäller inomhusklimat, men det är viktigt att ljud och temperatur också är faktorer som fungerar.

- Som nämnts bidrar mattan mycket positivt. Så här handlar det om att balansera varandras behov. Det finns bland annat många dagisar som lägger filtar idag eftersom många barn och anställda kämpar med buller.

Mattor behöver dubbelt så mycket dammsugning

Underhåll av mattor

 • En bra dammsugare är en nödvändighet för att hålla fasta mattor rena. Låt dig inte lura av en stark motor, det är utformningen av munstycket som är nödvändigt. Helst bör du ha ett elektriskt drivet roterande munstycke. Var medveten om att det finns mattdysor som extra djur för bra dammsugare.
 • Mattor ska dammsugas väl en gång i veckan, oftare om de utsätts för överdriven trafik och spill.
 • Fläckar kommer att tas bort omedelbart. Tänk på att textilier är berörda, och att sköljning är lika viktigt, eller soperests kommer snabbt att bilda en ny och större plats. Använd tygmedel om det inte finns några särskilt svåra fläckar. Det finns många fläckborttagare, men sköljning är också viktigt här.
 • En fast filt ska rengöras regelbundet. Varannan år ska passa de flesta ställen. Mattor kan hyras där du köper mattor. Glöm inte sköljningsprocessen.

Källa: ifi. com

Senior Steinar Nilsen vid SINTEF är medförfattare till boken "Bättre luftkvalitet inomhus i hemmet."

Han tror att mattor har mycket att säga om hur ofta du ska ta upp dammsugaren.

- Om du har filtar på golven ska du dammsuga dem minst två gånger i veckan.

- Utan mattor håller det ett vakuum en gång i veckan, har han tidigare sagt till Bonytt. nr.

Om du har filtar i huset, har du en dammkanna, pekar Nilsen ut.

- Det är särskilt viktigt att vara medveten om detta om du har mindre barn i huset.

Undvik vägg till vägg

Enligt den norska Astma- och Allergiförbundet (NAAF) är fäst mattor svårt att hålla rent och är lätta lager för damm och smuts.

Organisationen rekommenderar därför inte att du använder mattan.

Förtjänat dåligt rykte

Institutet för färg och inredning (IFI) är en medlemsorganisation som representerar färg- och inredningsindustrin, och även den norska mattorindustrin.Det finns fler artiklar som publiceras på ifi. nej där det hävdas att mattor kan förbättra luftkvaliteten.

Bjørg Owren anser att mattor har ett oförtjänt dåligt rykte.

- Det här är en fråga om årtionden sedan när marknaden översvämmade sig med billiga, mycket dåliga kvalitetsmattor, och människor sattes okritiskt på filtar i varje rum och det var detsamma som rengöring.

Fördelarna med mattan

BARN SÄRSKILT ERBJUDANDE: Om du har små barn i huset borde du vara extra försiktig med att dammsuga mattorna. Foto: BILDEN: tänk stock foton

Owren förklarar att IFI ser tre tydliga fördelar med matta:

 • Dusty kommer att vila och kotor är inte runt i andningshöjd. Mattan fungerar som en deponi. För att detta ska fungera är det mycket viktigt att ha bra rengöringsrutiner och lämpliga verktyg.
 • Mattan dämpar ljudet. Rums ljud är ett problem i många hus idag, mattan dämpar ljudet i rummet och minskar ljudvolymen så att det finns mindre ljud i golvet nedan.
 • Matta ludd och isolerar och hjälper golvet att känna sig varmare. Således kan vi sänka temperaturen ett par grader. Detta är igen positivt för inomhusklimatet.

Kan du sätta kittet?

Är en filt en filt?

När det gäller hållbarhet är självklart kvaliteten på mattan av stor betydelse, precis som den belastning den utsätts för.

Ull (ny ull) är lunatisk och självrengörande på grund av lanolin, och enligt Owren, som med ullbyxorna, sätter många på blöjornas utsida.

- Men ull är en spunnen fiber så att det blir en grov yta där smuts är fastsatt, förklarar hon.

- Polyamid är å andra sidan en slät och rak fiber som inte enkelt absorberar damm. Speciellt i sovrum är det rekommenderat att använda en polyamid filt.

Owren påpekar att det finns en koppling mellan pris och kvalitet.

- Med en god matta och ordentlig rengöring har du ett bra golv. Det är trevligt att gå in, gott ljud i rummet och lite dammdamm.

Läs också:

Tvätta inte dina underkläder vid 40 grader?

Rengör inte när du tvättar golvet

Gör detta rätt och spara mycket arbete

Letar du efter bra inredningsförslag? Du hittar dem i vår interiörguide

ADVERT

Mest populära