All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

Så att du får bättre täckning på lodge

Du kanske kommer ihåg att du försökt olika platser på NRK-antennen för att få bästa möjliga signal? Så här är det med trådlöst bredband också.

Ännu fler tycker att det är bekvämt att få tillgång till nätet i stugan. Men det finns stora skillnader i hur människor upplever täckningen.

- Det är svårt att säga vilka operatörer som har den bästa täckningen på en viss plats, säger universitetslektor Thomas Jelle vid NTNU, Telematikavdelningen.

- Men om du är utomhusfolk, reser mycket och behöver internet där du är, är Ice det bästa alternativet. De kör vid lägre frekvenser än de stora telekomoperatörerna, och ju lägre frekvenserna desto längre signaler, understryker Jelle.

- Effekten av detta är bra, och Ice har därför ett större täckningsområde i Norge, fortsätter han.

Fler sändare

Inte så smart med smart telefon i kabinen

Det finns stora skillnader i upplevd täckning, beroende på om du använder smart telefon eller en dator med en USB-adapter med antenn. De mest populära smartphonesna är de med minsta täckning, eftersom det finns prioritet för andra komponenter på bekostnad av antennen. Det är en paradox: Du har en fin skärm för surfing och en bra kamera för att dela bilder, men täcker inte tillräckligt för att kunna surfa på rätt sätt eller tillräcklig kapacitet för att kunna dela dina foton. Med USB-adapter för datorn får du vanligtvis mycket bättre täckning, enligt universitetsledaren Thomas Jelle på NTNU.

Telenor och NetCom kan ställa in flera sändare för att täcka samma områden och har just gjort det i flera stugor.

Både NetCom, Telenor och Ice har täckningskartor på nätet, men det betyder inte nödvändigtvis att kartan är korrekt för din stuga. Operatörer arbetar med så kallade teoretiska kartor. Det innebär att du i teorin ska ha täckning där kartan visar det, men de kan inte garantera det helt. Recovery Director Bjørn Amundsen Telenor rekommenderar att rutan för "täckning i bilen" i täckningskarta eftersom det ger den mest rättvisande bild av området.

Dålig kapacitet

Men täckningen i sig är inte en garanti för ett bra nätverk, betonar Jelle. - Alla trådlösa och mobila nätverk är vad du kallar ett delat medium, det vill säga alla användare inom en avsändare måste dela avsändarens kapacitet.

- Tror du att operatörerna håller sina löften?

- Mitt intryck är att de mest har täckning där de lovar, men på många ställen är täckningen eller kapaciteten för dålig för att få en bra upplevelse. Du har internet, men det passar inte tillräckligt för att se webbsidor. Teleoperatörer lovar täckning, men de lovar inte användarupplevelse eller kapacitet.

NTNU-sakkunniges bästa tips för ett stabilt bredband är att köpa en mottagare / sändare med en antenn som du kan lägga på kabinväggen. Om du köper en riktad antenn istället för en rund antenn blir resultatet vanligtvis ännu bättre, men då måste du veta vilken riktning mottagaren / sändaren är i.Någon kommer säkert att komma ihåg att de försökte hitta olika platser på NRK-antennen för att få bästa möjliga signal. Så här är det med trådlöst bredband också.

- Mottagarna / transceiverna du köper har ofta inbyggda trådlösa nätverk, så du kan ansluta din dator och mobiltelefon utan kablar. Om du inte har någon täckning alls eller har du en antenn kan det hjälpa att gå till fönstret eller bara vända dig om. Människokroppen dämpar signaler på samma sätt som en vägg och du kan därför uppleva en mycket sämre signal om du står mellan sändaren och datorn, förklarar Jelle.

Hitta masten

Eivind Helgaker, VD Ice Norway, tror att du får de bästa förutsättningarna i stugan om du placerar modemet vid fönstret närmast masten.

- I vår kartlösning på is. Nej, du kommer att se var masterna befinner sig, så du kan hitta optimal placering. Ju mindre hindren mellan modemet och masten är desto bättre. Helgaker betonar att de har mycket god erfarenhet av externa antenner.

Du kan välja mellan riktantenner, runda strålantenn och paneldenner.

- Om utgångspunkten är lite svag signal, troligen en utomhusantenn göra mycket för signalkvaliteten, och därmed användarupplevelse. De är lätta att installera och du behöver vanligtvis inte professionella för detta.

Ett bra tips är att höra din kabinchaufför innan du går in i en bredbandsuppgörelse. Grannens erfarenheter kan vara värdefulla för vilken leverantör du ska välja. Vad som behövs innan operatörerna bygger täckningen beror på olika faktorer. Från 250 till 700 hytter blir normala om förhållandena är korrekta.

Du kan hitta täckningskartor för de största bredbandsoperatörerna:

Telenor

NetCom

is

Se också:

Kontrollera fräcka förlängningen vid den gamla stugan

Stor guide till smarta bilagor < 999> Kontrollera Snøhetta-arkitekternas privata stuga

Detta besök på Trollstigen har en helt orubblig arkitektur.

ADVERT

Mest populära