All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

Denna torktumlare var nästan helt ny.

Rune S. Nielsen är en tidigare polis och domstolsutredare vid Kripos. Idag arbetar han som teknisk utredare för Gjensidige försäkringsbolag.

Tillsammans med kollegaen och produktutvecklaren Simon André Olsen i samma företag tar han oss till ett berg på Sjursøya i Oslo.

Det finns högar av elektrisk utrustning som har orsakat stora skador på människors bostäder. I vissa fall, tyvärr, dödsfall också.

I STOCK: Rune Nielsens vardag består av elektrisk utrustning som har börjat brinna av olika skäl. (Logos på märken är utgrävda) Foto: Tore Neset Visa mer

Kylskåp och elcykel

Nielsen visar oss ett kylskåp som bokstavligen brände genom golvet. Några få DAB-radioer har blivit smuliga plastklumpar, och ett elektriskt cykelbatteri ser ut som något som har varit på havsbotten sedan andra världskriget.

ÅRSAK: Detta var en gång ett elektriskt cykelbatteri. Foto: Tore Neset Visa mer

Alla enheter har en historia. Berättelser som Rune S. Nielsen och hans kollegor arbetar med varje dag för att avslöja.

Nielsens nuvarande jobb skiljer sig från hans tidigare.

- Polisen är vanligtvis färdig att undersöka när de ser ett tekniskt fel. Om de konstaterar att det inte har funnits någon brottslig verksamhet är deras jobb över. Det är då vårt jobb börjar, säger Nielsen.

Inte alla kommer att samarbeta

Han är noga med att inte nämna varumärken och tillverkare. Nielsen kommer inte att hänga någon. Men det är trots allt motsägelsefullt vad han kan berätta om bristen på intresse från vissa säljare av välkända varumärken.

SVART HULL: Så här kom det med en lätt kontrollenhet. Visa mer

- Några är exemplifierande och samarbetar nära oss för att upptäcka vad som kan ha lett till elden. Andra gör det svårt, kanske för att de inte vill att deras varumärke ska associeras med något negativt.

Sedan tar han bort plasten på en gång en torktumlare. Den köptes hos Finn. Inte lika bra som ny, Nielsen kan berätta. Den nya ägaren kom ifrån det med skräcken när den brände.

Nu ser det ut att det har legat i snön några vintrar.

Många anledningar

Orsakerna till sådana bränder är många, och Rune Nielsen kan inte se någon unik bild.

"GODKÄNDS": CE-märket är ett EU-godkänt godkännande som tillverkarna själva gör. Det hjälpte inte denna radio. (Markeringen är utgrävd) Foto: Tore Neset Visa mer

- Det finns både användarfel, fel med produkterna och fel i strömförsörjningen i huset. Inte heller är det att du är säkrare när du köper en dyr produkt. Så kallade "high end" produkter misslyckas lika ofta som billiga produkter.

Nilesen betonar att han inte har någon statistik om detta, utan bara baserat på egna erfarenheter.

- Det är svårt att se något mönster, säger han.

- Bli inte hysterisk

Ska vi vara så rädda att vi nästan inte vågar ladda mobiltelefonen, ha radioen i vägguttaget eller lämna tvättmaskinen när vi går ut?

BRUDD: Svagheter i ledningar är en vanlig orsak till brand. Foto: Tore Neset Visa mer

Även Nielsen passar hans närvaro när han laddar telefonen eller torkar tvätten. Men helt konsekvent lyckas han inte vara.

- Du kan inte heller vara hysterisk. Det händer även att jag laddar min mobiltelefon om det är tomt när jag kommer hem ikväll. Det har också hänt att jag har tvättat kläder medan jag också varit ute på en promenad. Men det här är enstaka fall, och det är numret som betyder något. Ansöker när du kan, risken för att något händer kommer att minskas avsevärt.

LÄS OCKSÅ:

Ta bort brandfarliga våta diskar

Kontrollera om din vattenvärmare är brandfarlig

Se när du ska uppgradera strömmen i huset

ADVERT

Mest populära