All egendom: trädgård, kök, inredning >> Tjänsten

Detta fungerar inte bara i middagen

Fler och fler av oss har blivit mer oroade över både miljö och hälsa, inte bara när det gäller maten vi lägger in och hur många timmar vi lägger ner, men även vilka produkter vi Användningar på kroppen och också runt omkring oss i våra hem. Många har upptäckt att matvaror som t.ex. natron, salt och ättika ofta används för att rengöra, och experter är snabba att varna om farorna med att använda rengöringsmedel som innehåller bakteriedödande medel.

Andra har kommit till slutsatsen att bra gammaldags tandkräm kan användas för så många - helt enkelt inte bara kunna ta hand om perleraden. Eller vad sägs om att droppa Cola som en dryck och hälla den för att göra lederna i badrummet vita och vackra igen?

Men visste du också att olivolja kan ha många användningsområden så rena bortsett från att vara oumbärlig i salladen?

Miracle Oil

Oljor har blivit hyllade som en gåva från gudarna om tiden på dagen. Och det är förmodligen inte en slump, för här är en produkt som verkligen vet hur man använder den. Enligt den amerikanska tidningen Huffington Post finns det många unika sätt att bara använda olivolja på:

1. Ta bort färg från dina händer

När dina händer (eller småbarn) är täckta med färg - eller någon annan klibbig som är svår att ta bort - prova: Skruva med olivolja och lite salt eller socker. Färgen kommer inte bara, men som en bonus har händerna blivit mjuk och exfolierad.

REMOTE MÅLNING: Testa lite olivolja nästa gång du har målat väggarna hemma. Foto: PHOTO: Colorbox

2. Ta bort smink

Hur man lägger till självhushålls själv

Om du trodde att du behövde sätta stora mängder av ögonborttagningsmedel från parfymen, ja, enligt Huffington Post, misstas du felaktigt. Det är trevligt med lite olivolja. Droppa några droppar på en bomullsplatta, och både mascara, ögonskugga och vilken färg du har lagt på dina ögonbryn - inklusive vattentät mascara - kommer att bli av med ett svep.

3. Rengör och polera trämöbler

Släpp dyra specialprodukter om det är träpärlorna som behöver en förfriskning och polering. Återigen är olivolja din bästa vän. Blanda en tesked olja i en liten skål med citronsaft, och du har blandat en giftfri och helt naturlig vätska som också smutsigt rengör ytorna i trä.

4. Sko sken

Även om inte alla är så nära skon varje dag, hittar de flesta pussefille och skorem när det är pennorna att fortsätta. Men vad är det som får dig att få huvudvärk bara av lukten? Tja, enligt webbplatsen kommer det att vara alla giftiga ingredienser som sätts i skosnören för att de ska göra sitt arbete och få dina skor att lysa.Men visste du att någon olivolja på en mjuk trasa kunde göra detsamma?

5. Gångjärnsmörjning

Smörjdörr gångjärn kan vara irriterande. Problemet är att hantera 1-2-3 med lite olivolja eller annan matolja. Använd en bomullstuss och gnid över gångjärnet, eller fyll lite olja i en liten sprayflaska olja gångjärnen så att alla gnisslande ljud försvinner.

6. Pusser rostfritt stål

Smink REMOVER: Få människor vet nog att du även kan ta bort ögonmakeup bara genom att använda några droppar olivolja. Foto: Foto: Trine Jensen

Olivolja kommer att göra rostfria ytorna skinande igen. Se bara till att torka bort överflödig olja efter att du har putsade, och låt ytan torka ordentligt innan du låter någon röra eller röra stålet.

Har du hört talas om tandpetare?

7. Tar bort klistermärken

Oroa dig inte om den lilla man har smyckat både väggar och bord med klistermärken. Rub en oljeindränkt bomullstuss eller trasa över klistermärke, låt det sitta i några minuter, och etiketten kommer lätt låter sig piller bort, utan att lämna irriterande limrester.

8. Komma ut tuggummi från hår

När Sweetie kommer hem med håret fullt av rosa Hubba-bubba du behöver inte hitta saxen på en gång ändå. Försök istället detta trick: Gnid olivolja i tandköttet och håret har fastnat i Låt sitta i 5-10 minuter, och sedan dra tandköttet ur sitt hår..

9. Återfuktar och vårdar läder och läder

Precis som olivolja eller annan matolja kommer att återfukta och ta vara på skor i läder och skinn, kommer oljan att göra samma sak för andra produkter i läder, inklusive skinnmöbler och bilsäten i läder. Enligt Huffington Post tar matolja lite längre innan de har trängt helt in i huden och fuktas, men med lite tålamod kommer naturprodukt gör ett lika bra jobb som de dyrare - och fler kemikalier - specialprodukter.

Miljöuniversalmedel

Matolja är en giftfri universalmedel, och de flesta av oss har åtminstone en variant i köksskåpet. Men om du trodde att alla dessa oljor duglighet är att ge sallad smak eller steka fiskkakor i, ja då du helt fel.

GUD SOM NY: En liten bit av matolja på din träutrustning ibland då är de nya igen. Fotografering: FOTO Trine Jensen

- Vegetabiliska och vegetabiliska oljor, såsom oliv, solros och raps, lossar smuts, reducerar repor och fel, hydrater och mättar de matta ytor och färger, förklarar Nini Hæggernes, ägare och grundare Mojo magazine , att klicka på bostäder.

Goof tvätt parkett

- Alla typer av matolja kan användas, men med alla medel; Använd den prisvärda insamlingssystem, inte dyrare kallpressad eller jungfruolja, då näringsämnen av dessa har ingen inverkan på resultatet.

Hæggernes, som grundade Mojo magazine som en självständig koncept för att kunna samla in och främja miljövänlig, grön, hälsosam och etiskt sätt att leva och konsumtion, har också några tips om vad du kan göra med olivolja eller andra matoljor.

- De flesta av oss har några träverktyg i köksfacket, som ofta används dagligen, förklarar hæggernes.

- Efter tvätt och torkning kan du gnugga dem med olja en gång i taget och låt torka. Verktygen kommer att se ut som nya.

Att polera trämöbler tror att miljöexperten även olivolja passar perfekt.

- Skapa din egen möbelpolish genom att blanda två koppar olivolja eller annan vegetabilisk olja med saften av en citron, och arbeta in i träet med en mjuk trasa, förklarar Hæggernes.

- Gnid trädet med en lösning av lika delar vegetabilisk olja och citronsaft för att släpa ut repor i ljust trä. Om du använder eterisk citronolja, eller annan duft du gillar, istället för färsk citron, har polishen längre hållbarhetstid.

Kan användas som möbelpuss

Och det finns flera som håller med om att en kryddig olivolja inte bara fungerar som salladsdressing. Enligt tidningen Examinator kan du också använda den för att borsta och polera trämöbler.

- Trämöbler kommer att bli nya igen om du polerar en bra olivolja, förklarar tidningen onlineversion.

Men det är viktigt att komma ihåg att ta bort all överskottsolja från de golv som pekar på platsen.

Se hur de gula tall trapporna som ny

- Vissa olja kommer så småningom liknande träd fyllt icke krymper, och det är detta som är viktigt att använda en trasa för att avlägsna efteråt.

När det gäller behandling av trämöbler har Sissel Bjørge vid Norwegian Institute of Wood Technology tidigare förklarats att tjäna leva att denna typ av olja kommer naturligtvis att dra in träslöjd och hjälpa smörja och återfukta trä och även "smidig" någon repor.

- För mindre möbler och detaljer fungerar metoden bra, förklarar Bjørge.

- Men för större underhållsarbete kanske du vill gå till färgbutiken där du får specialprodukter som har en noggrannare sammansättning av olika oljor och vaxer.

Drop dyra specialprodukter, gör jobbet

Var många experter rekommenderar olika specialoljor för användning när olja trägolv finns olivolja också många som hävdar att arbetet kan göras billigare och enklare genom användning av oljorna du redan troligen i köksskåp.

Bloggen förklarar hur bra gammaldags olivolja kan användas för att olja och polera golven hemma.

- Jag har oljat golv lång med denna blandning och resultatet är sublim, förklarar bloggare Becca, som skriver en blogg full av smarta tips för rengöring och hemliv.

- Kombinationen av olivolja och mandelvinäger gör underverk för ditt trägolv. Och om du blandar lite citronolja - eller en annan olja du gillar lukten av - kommer dina golv att se så bra ut som de ser ut.

För att skapa din egen ved beläggning:

1/4 cup (American mätning) olivolja - använd det billigaste du kan hitta

Olivolja: Använd billigaste olja du kan hitta för jobbet. Foto: PHOTO: thedabblist.com

MIX SELV: En varmvattenflaska i oljan innan degen börjar borsta. Foto: PHOTO: thedabblist. com

1/3 kopp regelbunden mateddik

12 droppar citronolja

5 koppar hett vatten

Först blanda ihop olja och vinäger i en skål. Så ha varmt vatten och slutligen droppa in i citronoljan. Blanda allt, hitta en gammal trasa och polera ditt golv. Kom ihåg att torka eventuell överskottsolja efter färdigställandet, så att den inte ligger på ytan.

Kan användas men rekommenderas inte över tiden

Morten Damm vid Norwegian Institute of Wood Technology har hört talas om metoden för olje trägolv med matolja som olivolja, och tror verkligen att metoden kan ha något för sig själva, men är skeptiska att rekommendera detta som behandling av golvet över tiden.

- Jag tror definitivt att olivolja både kan användas och ha en viss effekt ", förklarar Damm till Klik Bolig.

- Men om metoden är så funktionell och effektiv över tid, skulle jag noga undersöka lite mer noga innan du använder den. Det finns många specialprodukter tillgängliga på marknaden, som är mer eller mindre lämpliga - om inte bättre - för behandling av trägolv.

Damm har inte testat metoden personligen.

SKINNENDE OG FLOTT: När du lägger olja på golvet ser du glansen igen. Foto: PHOTO: thedabblist. com

GNI INN: Sprid olivolja utöver golvet, se till att du torkar upp överskott av olja. Foto: PHOTO: thedabblist. com

- Jag har bara försökt att behandla lite olivolja och det var ett bra resultat, förklarar experten.

- Men på en hel våning kunde jag ha valt något annat.

Du kan också göra detta med olivolja

Färg

Målar du med oljebaserad färg? Innan du målar, smör huden med vegetabilisk olja, vilket förhindrar att färgen drar och klibbar huden. Ska du måla i många timmar, applicera mer olja så småningom. När du är klar, gnid med vegetabilisk olja, tvätta sedan noggrant med någon tvåltvål. Effektiv och giftfri.

Bamboo och rottingmöbler

För att förhindra vide och bambu produkter torkar, blir slö eller sprucken, applicera matolja med en pensel eller gnugga försiktigt med en trasa. Skölj med en torr trasa.

Skiffer

Mattskiffer blir nya med en blandning av matolja. Tvätta av, låt torka och smör i matolja. Torka av med en torr trasa för att ta bort överflödig olja.

Bevara pensel

Har du fortfarande oljebaserad färg, kan du istället lacknafta använda lite sunt matolja för att ta bort färg från penseln, spelar ingen roll om oljan har gått ut. Gnida några matolja långt in i borsten för att ta itu med oljefärg (olja alltid lösa olja), sedan gnugga borsten med fett löslig diskmedel tvål, innan sköljdes noggrant i varmt vatten.

Läs också:

Du kan få inspiration till din heminredning

För att rengöra de smutsigaste platserna i huset

För att ta bort obehagliga fläckar på kudden

Hur tvätta kylskåp vid 1-2-3

MULTI TUNNER: Du kan göra mer med din olivolja än bara grillad kyckling eller droppa över salladen.Foto: PHOTO: Trine Jensen

ADVERT

Mest populära